CHP'Lİ BAYRAKTUTAN'DAN ' ARTVİN'DE DEVLETİ TESLİM ALMIŞ OLAN BİR İŞ ADAMI VAR'

CHP YDK Başkanı ve Artvin Milletvekili Av.Uğur Bayraktutan OHAL nedeni ile Artvin'de yaşanan sorunlar hakkında (CERATTEPE) TBMM gündem dışı söz alarak Hükümete sert bir dille yüklendi

GÜNDEM 06.01.2017, 12:13 06.01.2017, 12:13
CHP'Lİ BAYRAKTUTAN'DAN ' ARTVİN'DE DEVLETİ TESLİM ALMIŞ OLAN BİR İŞ ADAMI VAR'

CHP Artvin Milletvekili Av.Uğur Bayraktutan TBMM Tutanaklarına geçen konuşma metni...

 

UĞUR BAYRAKTUTAN (Artvin) - Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; sözlerimin başında yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle, "Artvin'in sorunu" deyince, Artvin'in en büyük sorunu Cerattepe. Cerattepe'de gene sıkıntılar var, aslında ben bu konuşmayı yapmak istemezdim ama bununla ilişkin bazı şeyleri paylaşmak istiyorum. Sözlerle anlattım olmadı, o nedenle bugün istatistikler ve belgeleri getirdim.

Değerli arkadaşlarım, bakın, merkezi Londra'da bulunan bir kuruluş bir şey yayınlıyor, diyor ki: "Türkiye'de turizmin, dünyada turizmin ilgi odağı olduğu 100 kent var. Bunların içerisinde de Türkiye'den 5 il bu grubun içerisine giriyor. Bunlardan biri İstanbul, biri Antalya, biri Muğla, biri Edirne, biri Artvin, turizm açısından en önemli illerden bir tanesidir Artvin." diyor.

Şimdi, gelelim başka bir veri daha paylaşacağım sizle, buradan nereye gelmek istiyorum diye. TÜİK'in açıklamış olduğu veriler var. TÜİK'in açıklamış olduğu verilere göre, Türkiye'de en güvenli yaşanılabilir il Artvin. Bakın, bunu ben yayınlamıyorum, devletin resmî kurumu diyor ki: "Türkiye'de güven içerisinde yaşayabileceğiniz en güvenli il Artvin'dir." bu da devletin kurumu, bunu da kamuoyunun ilgisini çekmesi açısından sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bunları niye paylaştım değerli milletvekilleri? Şimdi, Artvin'de 19 Eylülde Cerattepe duruşması yapıldı. 19 Eylülden evvel Artvin Valiliği, bir gün evvelden bir ihsası rey gibi Artvin'le alakalı bir düzenleme yaptı ve dedi ki: "Artvin'de olaylar çıkabilir." Bir ay süreyle Artvin'de afiş bile yasaklandı. Şimdi, şöyle bir kent düşünün: Türkiye'de bir olağanüstü hâl var, Türkiye'de olağanüstü hâlle alakalı normal yaşam koşulları ortadan kalkmış, Artvin'de ekstra uygulamalar yapılıyor.

Değerli milletvekilleri, Artvin'de miting yapmak yasak, pankart açmak yasak, toplantı, gösteri ve yürüyüş yapmak yasak, oturma eylemi yasak, miting yasak. Kim koyuyor bunları? Artvin Valisi.

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Doğayı korumak da yasak.

UĞUR BAYRAKTUTAN  - Artvin Valisi göreve geldiği andan itibaren… Bir gün sonra göreve başlayacaktı. Artvin'i tanımıyordu, Artvin'deki çalışacağı yeri bile bilmiyordu, bıraksan kendi çalışacağı daireyi bulamazdı. Bir gün önceden bir karar koydu, dedi ki: "Artvin'de bunlar bunlar yasak."

 

Şimdi, değerli arkadaşlarım, madem TÜİK'in verilerine göre en huzurlu il Artvin, en güzel il Artvin, peki, Artvin Valiliği bunu niye koyuyor? Bunun neden yapıldığını da sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü, Artvin'de devleti teslim almış olan bir iş adamı var değerli dostlar. Artık, Artvin'de devletin valisi, devletin güvenlik görevlileri, kolluğu yok; devlete talimat veren bir iş adamı var. Bu iş adamı kim? Cerattepe'deki ihaleyi alan iş adamı değerli dostlarım.

 

Bakın, Cerattepe'yle alakalı bunlardan niye bahsediyorum? Şu anda Artvin'de her an bir olay çıkabilir, her an üzücü bir hadiseyle karşı karşıya kalabiliriz. Bakın, Cerattepe'yle ilişkin olarak Artvinliler, her siyasal düşünceden partililer, il başkanları, Belediye Başkanı, milletvekilleri kalktık, Sayın Başbakanı, Sayın Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret ettik. Sayın Ahmet Davutoğlu'na dedik ki: "Bakın, mevcut bir yargı süreci var, bu yargı sürecinin sonuna kadar beklenmesi gerekir. Yargı süreci olmadan kalkıp oraya yapacağınız bir müdahale cinayettir." diye. Sağ olsun, kendisine teşekkür ediyorum, yapmış olduğumuz ziyarette dedi ki: "Evet, Artvin'e herhangi bir şekilde bu yargı süreci bitmeden müdahale etmeyeceğiz." Kim dedi bunu? Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu. Değerli arkadaşlarım, Artvin Belediye Başkanlığı kendi internet sitesinden aynen şöyle söyledi: "Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu maden şirketinin Artvin Cerattepe'deki çalışmalarını hukuki süreç bitene kadar

2

 

durdurdu." Hukuki süreç şudur: Rize İdare Mahkemesiyle alakalı o paket kararın nasıl alındığını biliyorum, oradaki hâkimlerin nasıl değiştirildiğini biliyorum, yeni gelen heyetin nasıl karar vermesi gerektiğine ilişkin telkinlerde bulunulduğunu bir hukukçu olarak biliyorum değerli dostlarım. Bunları yuttuğumuzu sanmayın, bunları yutmuyoruz. Ama, şimdi bu varken hukuki süreç tamamlanmadan, Danıştayla alakalı süreç tamamlanmadan diyorlar ki: "Biz buraya müdahale edeceğiz." Buna ilişkin hazırlıklar devam ediyor değerli arkadaşlar. O nedenle, bütün kamuoyunun, Parlamentonun dikkatini çekmek istiyorum. Ben ilgili Başbakandan, daha önce görevi bırakmış olan Sayın Davutoğlu'ndan, bu ay için, 13 Aralıkta bir randevu talebinde bulundum, bugüne kadar randevu talebiyle alakalı bana dönen yok. 30 Kasımda Sayın Başbakandan bir randevu talebinde bulundum Artvin halkıyla alakalı. AKP'nin grup başkan vekilleri buradalar, daha önce kendileri çağırdı, gittik. Şimdi ne oldu yani? Bir maden şirketine niye teslim oluyor bu ülkenin Hükûmeti? Bunu bir yöre milletvekili olarak sormak zorundayım değerli arkadaşlarım.

 

Bakın, Sayın Bakanın, İçişleri Bakanının da bir şeyini sizlerle paylaşmak istiyorum, laf uçup gidiyor. Sayın Bakan Artvin'i ziyaret ettiğinde, o zaman bir siyasi partinin genel başkanıydı. Yeşil Artvin Derneğini ziyaret ettiğinde diyordu ki Artvinlilere: "Ey Artvinliler, ey Yeşil Artvin Derneğinin yöneticileri; sizleri kutluyorum, vatan müdafaası yapıyorsunuz." Şimdi ne değişti değerli dostlar, değerli milletvekilleri?

Şunu paylaşmak istiyorum, aslında söylenecek çok söz var, beş dakikada bunları yetiştirmem mümkün değil: Artvin Cerattepe'ye her an müdahale edebilirler. Bu müdahale haksız hukuksuz müdahaledir. Valiyi de uyarıyorum, İçişleri Bakanını da uyarıyorum, kim müdahale ederse o müdahalenin altında kalacaktır.

Sözlerimi bitirirken diyorum ki: Cerattepe geçilmeyecektir, Artvin halkı yenilmeyecektir.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. 

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Bayraktutan.

Yorumlar (0)