CHP'li Atıcı: 'Muz İhtisas Gümrüğü Kurmayı Düşünüyor Musunuz?'

Aytuğ Atıcı önergesinde;"Muz üreticilerini korumak ve piyasayı dengelemek amacıyla ithal edilen muzun daha uygun şartlarda ve kalitede denetlenmesi amacıyla yerli üretimde en büyük paya sahip bölge olan Mersin’de, Mersin Gümrük Müdürlüğüne bir Muz İhtisas Gümrüğü kurulması faydalı olacaktır. " ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 18.11.2016, 13:55 18.11.2016, 13:55
CHP'li Atıcı: 'Muz İhtisas Gümrüğü Kurmayı Düşünüyor Musunuz?'

İşte Aytuğ Atıcı'nın soru önergesi:

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

            Aşağıdaki sorularımın Gümrük ve Ticaret Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96’ıncı maddeleri gereği talep ederim.

 

 

Aytuğ Atıcı

Mersin Milletvekili

 

Türkiye'de muz üretiminin ağırlıklı olarak Mersin’in Anamur ve Bozyazı ilçeleri çevresinde yapıldığı ve muz üretiminden yaklaşık 100 bin ailenin geçimini sağladığı bilinmektedir.

 

            Sınırlarımızdan farklı yöntemlerle kaçak muz sokulduğu çeşitli kesimlerce iddia edilmektedir. Gümrüksüz kaçak muzların, muz fiyatlarını düşürmesine bağlı olarak yerli muz, maliyet fiyatlarının altında satılmaktadır. Yerli muz üretiminden geçimini sağlayan yaklaşık 100 bin aile, üretim aşamasındaki borçlarını ödeyemez duruma düşmüştür.

 

Türkiye’de de üretilen çok sayıda ürünün, sınırdan kaçak yolla girişini engellemek için çay, halı, cam gibi çok sayıda ihtisas gümrüğünün kurulduğu ve başarılı bir şekilde çalıştığı görülmektedir.

 

Bu gerekçeyle, muz üreticilerini korumak ve piyasayı dengelemek amacıyla İthal edilen muzun daha uygun şartlarda ve kalitede denetlenmesi amacıyla yerli üretimde en büyük paya sahip bölge olan Mersin’de, Mersin Gümrük Müdürlüğüne bir Muz İhtisas Gümrüğü kurulması faydalı olacaktır.

 

Buna göre;

 

1.    Mersin’de muz ihtisas gümrüğünü kurmayı planlıyor musunuz? Bu konuda çalışmanız var mıdır?

2.    Muz ihtisas gümrüğünü kurulmazsa kaçak muzun ülkeye girişini nasıl engellemeyi düşünüyorsunuz?

3.    Kaçak muzun ülkeye girişinden dolayı yerli muz üreticisinin yaşadığı maddi kaybı nasıl gidereceksiniz?

 

Yorumlar (0)