CHP'Lİ AKIN:'HAT ARIZALARI BAHANE. ELEKTİRK KESİNTİLERİ ÇEVRİM SANTRALLERİNE DOĞAL GAZ VERİLMEDİĞİ İÇİN OLUYOR.'

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın’ın yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle vermiş olduğu Araştırma Önergesinin gündeme alınması görüşmeleri dün TBMM Genel Kurulunda yapıldı.

GÜNDEM 05.01.2017, 14:49 05.01.2017, 14:49
CHP'Lİ AKIN:'HAT ARIZALARI BAHANE. ELEKTİRK KESİNTİLERİ ÇEVRİM SANTRALLERİNE DOĞAL GAZ VERİLMEDİĞİ İÇİN OLUYOR.'

CHP grubunun Ahmet Akın’ın önergesinin üzerindeki konuşmalardan sonra yapılan oylamada önergenin gündeme alınması AKP oyları ile reddedildi. Ahmet Akın’ın araştırma önergesi hakkında CHP Grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma şu şekilde;

 

ELEKTRİK KESİNTİSİ NEDENİYLE KENTLERİMİZ KARANLIĞA GÖMÜLDÜ, FABRİKALARDA ÜRETİM DURDU

 

İstanbul ve bazı kentlerimizde başlayan elektrik kesintileri halkımızın günlük hayatı ile sanayimizi kötü etkilemiştir. Kentlerimiz karanlığa gömülmüş, fabrikalarda üretim durmuştur.

 

Enerji Bakanlığı yaptığı açıklamalarda yaşanan elektrik kesintilerini tek başına iletim hatlarında yoğun kar yağışına bağlı olarak meydana gelen arızaya bağladı!

 

Dünyanın her yerinde kar yağıyor. Bizden çok daha fazla kar kış olan ülkeler var. Ama onların hiç birisinde kentler karanlığa gömülüp sanayi tesisleri durdurulmuyor.

 

Kesintiler çok ciddi boyutlarda zarar verdi. Halkımızın evlerinde kullandıkları elektrikli cihazlar zarar gördü. Beş günde kesintiler nedeniyle sadece Gebze bölgesinde sanayi firmalarının kaybı tam 300 milyon Euro oldu. İstanbul’da ve Çerkezköy’de bulunan Organize sanayi bölgelerindeki fabrikalarda ve diğer sanayi tesislerinde ortaya çıkan zararları da göz önüne aldığımızda bu kesintilerin faturasının çok daha ağır olduğu açık olarak ortadır.

 

GÜNÜMÜZ TÜRKİYE’SİNE ELEKTRİKSİZ GÜNLER YAKIŞMIYOR

 

Günümüz Türkiye’sine elektriksiz saatler, hatta günler yakışmıyor.

 

Bu milletin zararı konusunda hükümet olarak ne yapacaksınız? Halkımız faturasını iki gün ödemediğinde hemen elektriğini kesiyor, icraya veriyorsunuz? Ne olacak şimdi bu zararlar?

 

Derhal bu zararların giderilmesi gerekiyor?

 

KESİNTİLER, ARZ YETERSİZLİĞİ YÜZÜNDEN ELEKTRİK VERİLEMEDİĞİ İÇİN GEZDİRME YÖNTEMİYLE ZATEN YAPILIYOR

 

Aslında ülkemizde elektrik kesintileri hemen her gün yaşanıyor. Elektrik dağıtım firmalarının duyuruları incelendiğinde sürekli olarak bir yerlerde elektrik kesintilerinin olduğunu görürsünüz. Yani bir bölgede elektrikler kesilerek altyapı yenilemeleri, şebeke yenilemeleri yapıldığı söyleniyor.

 

Kışın ayazında nasıl şebeke yenileme çalışması yapıldığını da anlayabilmiş değilim. Bunlar genellikle bahar aylarında yapılır.

 

Sistem bakımı ve yenileme çalışmaları tamamen bahanedir.

 

Arz yetersizliği yüzünden elektrik verilemediği için gezdirme yöntemiyle bu kesintiler yapılıyor. Bu yolla ülke geneli kesinti kapsamına alınıyor her gün birkaç ilimizde birden elektrikler kesiliyor.

 

Elektrik kesintilerini gün gün takip eden Tüketici Birliği Federasyonu geçen yılın Ekim ayında toplam 87.931 saat, Kasım ayında ise 86.820 saat planlı kesinti yapıldığını açıkladı. Bu miktar bir önceki yılın aynı dönemine göre %61 daha fazladır. 

 

ELEKTRİK DAĞITIM ÖZELLEŞTİRMELERİNDEN ELDE EDİLEN 13 MİLYAR DOLAR İLETİM HATLARINA YATIRILMIŞ OLSA İDİ, HATLARIN TAMAMI YENİLENMİŞ OLACAKTI

 

Elektrik dağıtım şebekelerinin eski olduğu, yer yer arızalar verdiği doğrudur.

 

2010 yılından itibaren tüm dağıtım şebekeleri özel sektöre devredildi. Bu özelleştirmelerden devlet 13 milyar dolar civarında gelir elde etti. Aradan tam 6 yıl geçti.

 

Bu para başından beri söylediğimiz gibi TEİAŞ’ın elindeki iletim hatlarına yatırılmış olsa idi, hatlar hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde yenilenmiş olacak sizde bu bahanelere sığınmayacaktınız.

 

ELEKTRİK DAĞITIM FİRMALARI, YATIRIM BEDELİNİ HALKTAN ALIYOR

 

Elektrik dağıtım firmaları sorumlu oldukları bölgelerde şebekelerin tamir, bakım ve yenilenmesinden de sorumludur. Zaman zaman bu yatırımlar yapılıyor bedelini de halkımızdan alıyorlar.

 

Elektrik faturalarında da hukuksuzca zaten İletim bedeli, kayıp kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli; dağıtım bedeli başlığında tek bir kalemde birleştirerek halkın cebinden alıp firmaların kasalarına koyuyorsunuz. Yılbaşından itibaren geçerli tarifede de bu bedele %6,3 oranında zam yaptınız.

 

Halkımız her şeyin bedelini ödüyor ama çileyi yine kendisi çekiyor.

 

Enerji bedelinde yapılan indirimler faturaya yansımıyor ve halkımız bundan yararlandırılmıyor.

 

2017 nin ilk çeyreğinde elektriğe zam yapılmayacağı söylenmişti. Elbette yapılmayacak, Çünkü enerji fiyatları düştü.

 

Bırakın zammı indirim yapılması gerekiyordu ama yapılmadı.

 

ELEKTRİK ÜRETİM PLANLAMASI YANLIŞ

 

Elektrikte yaşanan bu sıkıntıları tek başına teknik sebeplere, arızalara, mevsim koşullarına bağlamak konuyu açıklamaya yetmez hem kendinizi hem de halkı kandırmayın.

 

Eğer öyle ise sorun çok daha büyük.

 

Çok daha kötü, karanlık günler geçirebiliriz.

 

Oysa biz asıl nedenin bu olmadığını biliyoruz.

 

Her seferinde söylüyoruz. Arz güvenliğimiz yok. Elektrik üretim planlamanızda yanlış.

 

2015 yılında elektriğimizin %38’ni doğal gazdan ürettik. 2016 yılı Ekim ayı itibariyle % 32,5’ini doğal gazdan sağladık. Bu kaynağın nerdeyse tamamı ithal. Çok büyük bölümünü Rusya’dan olmak üzere İran’dan ve Azerbaycan’dan alıyoruz. Bir şekilde gaz akışında meydana gelebilecek en ufak bir sıkıntı elektrik üretimimizi felç edebilecek düzeyde.

 

 

KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASI ENERJİ TÜKETİMİNİ ARTIRDI

 

Kalıcı yaz saati uygulamasının da enerji tüketimini artırdığı verilerle ortaya konuldu. Örneğin Kasım ayında koşulların değişmemiş olmasına rağmen bir önceki yılın Kasım ayına göre elektrik tüketimimiz %6,5 oranında ciddi bir şekilde artmıştır.

 

Öğrenciler karanlıkta okula, halkımız karanlıkta işe gitmek zorunda kalıyor. Balıkesir ve başka bazı illerimizde Valilerimiz kendi insiyatifleri ile mesai saatlerinde değişikliğe gitmek zorunda kaldılar. Ama öğrenciler için sorun devam ediyor.

 

Ben buradan halkımızın yaşadığı mağduriyete bir nebze de olsa çözüm getiren Valilerimize teşekkür ediyorum. Aynı yaklaşımı hükümetten de bekliyoruz. Sayın Valilerimiz Enerji Bakanından daha duyarlı çıktı

 

Havaların soğumasıyla birlikte konutların gaz talebini karşılamak için çevrim santrallerine gaz akışı kısıtlanmış ve elektrik üretiminde doğalgazın payı günlük olarak düştü ve Doğalgaz santralleri elektrik üretemez hale geldi.

 

DOĞAL GAZ ÇEVRİM SANTRALLERİNE DOĞAL GAZ VERİLMEDİ

 

TEİAŞ’ın istatistiklerinde; 1 Aralık’ta elektrik üretiminde doğal gazın payı %35,6 iken bu oran 14 Aralık’ta %27,9’a; 21 Aralık’ta %20,6’ya 24 Aralık’ta %16’ya kadar düşmüş sonra tedrici olarak tekrar artmıştır. 2 Ocak itibariyle tekrar %39’lara kadar çıkmıştır. Sıkıntının yaşandığı tarih aralıklarına baktığımızda doğalgazın payının düştüğü günleri görebiliriz.

 

Hatta elektrik piyasası da bu konuya tepki vermiş ve elektrik fiyatları günlük olarak fahiş düzeylere kadar yükselmişti.  Öyle ki 23 Aralık günü 1 MWh elektriğin fiyatı 1900 liraya kadar tırmandı. Bu elektrik üretimindeki plansızlığın çok net göstergesidir.

 

 

ENERJİ BAKANI DAĞITIM FİRMALARININ PATRONLARINI ESAS DURUŞTA HİZAYA ÇEKEREK SORUNA ÇARE BULAMAZ

Sayın Bakan dağıtım firmalarının sahiplerini hizaya çekip, esas duruşta sorgulayan pozlar vereceğine Enerji politikalarındaki yanlışlığa çare arasa daha iyi olur ama Sayın Bakan bununla ilgilenmiyor AKP Grup Başkanvekilinin de haklı olarak tepki gösterdiği gibi o birilerine özenmek için değil görevinin sorumluluğunu yerine getirmek için uğraşsın.

 

Ülkemizi karanlıkta bırakan 31 Mart 2015 olayının tekrarlanmaması için öncelikle elektrik arz güvenliğimizi sağlama almak, sonra da elektriği düzenli ve kaliteli olarak tüketicilere ulaştırmak en başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının görevi ve sorumluluğudur.

 

BAŞARISIZ ENERJİ POLİTİKALARININ BEDELİNİ HALKIMIZ VE SANAYİCİMİZ ÖDÜYOR

 

AKP nin ülke gerçekleri ile örtüşen bir Enerji politikası yok. Boşuna enerjide şunu yaptık bunu yaptık demeyin, sonuçlar ortada. Enerji politikalarında başarısızsınız. Tıpkı birçok alanda olduğu gibi Enerjideki bu politikasızlık korkarım yakında tüm ülkeyi karanlıkta bırakacak. Bunun bedelini de son kesintide olduğu gibi halkımız ve sanayicimiz ödeyecek.

 

Bu yüzden bu hayati öneme haiz konuya yüce meclis el koymalıdır. Önergemize desteğinizi bekliyor saygılarımı sunuyorum.

 

Yorumlar (0)