CHP'Lİ AKIN:'GIDA DENETİMLERİNDE UYGULANAN YAPTIRIMLAR YETERSİZ KALIYOR.'

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın’dan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e soru önergesi. Geçtiğimiz günlerde taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen firmalar kamuoyuna açıklanmıştı.

GÜNDEM 06.01.2017, 15:02 06.01.2017, 15:02
CHP'Lİ AKIN:'GIDA DENETİMLERİNDE UYGULANAN YAPTIRIMLAR YETERSİZ KALIYOR.'

Halk sağlığı ve tüketicinin korunması konusunda önemli olan taklit ve tağşiş konusunu daha önce de Meclis gündemin taşıyan Ahmet Akın’ın soru önergesi şu şekilde;

 

“17.12.2016 günü Bakanlığınızın resmi internet sitesinde taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen toplam 96 firmaya ait 150 parti ürünün listesi yayınlanmıştır. Yayınlanan listede zeytinyağı firmaları da çokça yer almaktadır. Bu firmaların “riviara” ve “natürel sızma zeytinyağı” olarak üretip sattıkları yağlarda tağşiş yapıldığı kesinleşmiştir.

 

27 Kasım 2015 tarihinde yanıtlamanız istemiyle TBMM Başkanlığına vermiş olduğum zeytinciliğimizi konu olan soru önergemde “Zeytinyağında taklit ve tağşişe yönelik etkili denetimler yapılabilmekte midir? Bu konuda Bakanlıkta çalışan denetim elemanı sayısı yeterli midir?” sorusunu yöneltmiştim. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak 12.01.2016 tarihinde tarafıma vermiş olduğunuz yazılı yanıtta 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu başta olmak üzere ilgili diğer mevzuat çerçevesinde etkin denetim ve kontrol hizmetlerinin titizlikle yürütüldüğünü belirtmiştiniz.

 

Yine konuyla ilgili bir diğer sorum; zeytinyağında taklit ve tağşişle ilgili hangi yaptırımlar uygulanmaktadır? Yapılan denetimler zeytinyağında taklit ve tağşişte azalmayı sağlamış mıdır? idi. Bu soruma da tarafınızdan verilen yanıtta yaptırım olarak taklit ve tağşiş yapan firmaların Bakanlığın resmi internet sitesinde kamuoyuna duyurulduğu belirtilmektedir.

 

Bu konuyla ilgili olarak;

 

1-    Taklit ve tağşiş konusunda titizlikle yürütüldüğünü belirttiğiniz denetimlere rağmen bu kadar çok sayıda firmanın hala taklit ve tağşiş yapabiliyor olmasının nedeni nedir?

 

2-    Taklit ve tağşiş yapan firmalara Bakanlığınızın resmi internet sitesinde ifşa edilmeleri dışında hangi yaptırımlar uygulanmaktadır? Uygulanan yaptırımlar caydırıcı nitelik taşımakta mıdır?

 

3-    Bakanlığınızın resmi internet sitesinde yer alan duyuruda 2012 yılından bu yana taklit ve tağşiş yapan 642 firmaya ait 1323 parti ürünün tüketicinin bilgisine arz edildiği belirtilmektedir. 2012 yılından bu yana yayınlanan listelerde tekraren  yer alan kaç firma vardır? Bunlar hangi firmalardır? Taklit ve tağşiş yaptığı Bakanlığınızca bilinen bu firmaların aynı durumu tekrarlaması yani taklit ve tağşişe devam etmesi neden önlenememiştir?

 

4-    Taklit ve tağşiş yapan firmalara verilen cezaların artırılarak caydırıcı hale getirilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?”

 

 

Yorumlar (0)