CHP'Lİ AHMET AKIN'NIN 10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ MESAJI

"İNSAN HAKLARINDA SÜREKLİ GERİLEYEN BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ."

GÜNDEM 09.12.2016, 13:58 09.12.2016, 13:58
CHP'Lİ AHMET AKIN'NIN 10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ MESAJI

İŞTE CHP BALIKESİR MİLLETVEKİLİ VE GENEL BAŞKAN BAŞDANIŞMANI AHMET AKIN'NIN MESAJI:

 

14 yıldan bu yana Türkiye’yi tek başına yöneten AKP iktidarı döneminde ülkemizde insan hakları alanında da ciddi gerilemeler yaşandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından yayınlanan istatistiklere göre Türkiye 2015 yılında AİHM’de hakkında en çok dava açılan üçüncü ülke oldu. AİHM tarafından 2015 yılında hakkında en fazla karar açıklanan ülke olan Rusya’yı ikinci sırada Türkiye izledi. 2015 yılında Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin adil yargılama hakkıyla ilgili maddesini ihlal etmekten en çok ceza alan ülke Türkiye oldu. Yine bir önceki yıl olduğu gibi 2015 yılında da ifade özgürlüğü konusunda en fazla karar açıklanan ülke Türkiye oldu.

 

Anayasa Mahkemesi tarafından da adil yargılama hakkının ihlali ile ilgili çok sayıda kararlar verildiği bilinmektedir.

 

Haber alma özgürlüğünü de kapsayan basın özgürlüğü alanında ise gerileme tüm hızıyla sürüyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi sıralamasında 2014 yılında 180 ülke arasında 149. sırada yer alırken, 2015’te 151. sıraya gerilemiş durumdayız. Freedom Hause Dünya Basın Özgürlüğü 2016 raporunda ise Türkiye 156.sıraya gerileyerek, geçtiğimiz yıl olduğu gibi özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer almıştır.

 

Gazetecilerin cezaevlerine konulduğu, önemli olaylar sonrası internetin kısıtlandığı, yayın yasaklarının getirildiği, basın üzerinde her türlü baskının olduğu Türkiye’de basın özgürlüğünden söz edilemeyeceği ortadadır.

 

Bütün bu göstergeler insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi konusunda ülkemizin içine düşürüldüğü vahim durumu ortaya koymaktadır. Bu durumun sorumlusu doğal olarak siyasi iktidardır. Demokrasi ve insan hakları alanını daraltacağı açık olan Başkanlık sistemi arayışlarının ise bu alana daha büyük bir darbe vuracağı açıktır. Bu vesile ile halkımızı AKP’nin tek adam rejimi temelinde kurguladığı Başkanlık Sistemi macerasına geçit vermemeye davet ediyorum.

 

Tüm yurttaşlarımız için insanlık onuruna yakışır bir hayat diliyor, 10 Aralık Dünya İnsan hakları Gününü kutluyorum. 

Yorumlar (0)