CHP'li Adıgüzel: 'ESK'yı Şimdi Toplamayacaksınız, Ne Zaman Toplayacaksınız?'

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, unutulan Ekonomik ve Sosyal Konsey’i Meclis gündemine taşıyarak, “Türkiye’nin ekonomik bir kriz ile karşı karşıya olduğu, dolar karşısında Türk lirasının değer kaybettiği bugünlerde, krizden ortak bir akıl ile çıkılacağı ortada iken, Ekonomik ve Sosyal Konsey’in toplanmamasının gerekçesi nedir?” diye sordu.

GÜNDEM 09.12.2016, 11:21 09.12.2016, 11:21
CHP'li Adıgüzel: 'ESK'yı Şimdi Toplamayacaksınız, Ne Zaman Toplayacaksınız?'

Adıgüzel, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, ESK’yı sordu. Çalışma ve esas usullerini düzenleyen ilgili yönetmelikte, konseyin, üç ayda bir Başkanın daveti ile olağan olarak toplanacağı yönündeki ifadeye karşın, konseyin en son 2009 yılında toplandığına dikkat çeken Adıgüzel, “2010 referandumunda ESK’yı anayasal bir kurum haline getiren iktidar, konseyi yedi yıldır toplamıyor. Madem toplamayacaktınız, ne diye yasal düzenlemelere gittiniz? İşsizliğin yüzde 11,3’e yükseldiği, genç işsizliğin ise yüzde 20’ye dayandığı, dolarizasyonun hızla arttığı, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybettiği bir süreçte konseyi bugün toplamayacaksanız da ne zaman toplayacaksınız?” diye konuştu.

 

“Ortak Aklı Dışlayarak, Krize Çözüm Üretemezsiniz”

 

İktidarın ekonomideki kimseyi dinlemez tavırlarının faturasının vatandaşın ödediğini ifade eden Adıgüzel, “Eleştirileri hiçe sayan, özel sektörün, çalışanların, sendika ve odaların görüş ve taleplerini almadan atılan adımlar, yenilgiye mahkûmdur” ifadelerini kullandı. Konseyin bile isteye işlevsiz kılındığının ve sosyal diyalog mekanizmalarının işletilmediğinin altını çizen Adıgüzel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

-Son olarak 2009 tarihinde toplandığı ifade edilen Ekonomik ve Sosyal Konsey’in aradan geçen yıllara rağmen toplanmamasının gerekçesi nedir?

 

-Ekonomik ve Sosyal Konsey, 2002 yılından bu yana toplamda kaç toplantı yapmıştır?

 

-Dönemin Kalkınma Bakanı tarafından 2013 yılında, ilgili konseyin daha düzenli ve etkili bir yapıya dönüştürüleceği yönündeki açıklamalarına karşın, Konsey’in aksine daha da işlevsiz kılınmasındaki amaç nedir?

 

- Yakın vadede konseyi yeniden toplamayı düşünüyor musunuz? 

Yorumlar (0)