Gazete Kritik Gündem CHP’de “İstiklal Partisi” iddiası: Yeni parti ve domain tartışması kulisleri hareketlendirdi

CHP’de “İstiklal Partisi” iddiası: Yeni parti ve domain tartışması kulisleri hareketlendirdi

CHP’de kurultay ve “mutlak butlan” tartışmaları sürerken, Özgür Özel cephesinin olası hukuki risklere karşı yeni parti hazırlığı yaptığı iddiası gündeme geldi. Kulislerde “İstiklal Partisi” adı konuşulurken, domain iddiası için henüz resmi doğrulama bulunmuyor.

CHP’de kurultay ve yönetim tartışmaları devam ederken, parti kulislerini hareketlendiren yeni bir iddia ortaya atıldı. Sözcü yazarı Saygı Öztürk, CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve ekibinin olası hukuki risklere karşı yeni bir siyasi parti hazırlığını sessiz sedasız yürüttüğünü yazdı. Öztürk’ün yazısında, yeni bir parti kurulması halinde bu oluşum için “İstiklal Partisi” adının dar bir çevrede telaffuz edildiği öne sürüldü.

İddia, CHP’de “mutlak butlan” kararı sonrası yaşanan liderlik ve kurultay tartışmalarının gölgesinde gündeme geldi. TBMM’nin resmi sayfasında Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanı olarak yer alıyor. Aynı sayfada Özel’in siyasi geçmişi ve CHP’deki görevleri de aktarılıyor.

Öncelik olağanüstü kurultay

Kulis bilgilerine göre Özgür Özel cephesinin ilk hedefi yeni parti kurmak değil, CHP içinde olağanüstü kurultay sürecini tamamlamak. Sözcü’deki yazıda, yaklaşık 900 delegenin kurultay çağrısı için imza verdiği, bu dilekçelerin Kemal Kılıçdaroğlu’na teslim edilmesinin planlandığı ve 15 gün içinde kurultay çağrısı yapılmasının talep edileceği belirtildi. Talebin karşılanmaması halinde ise Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurulabileceği ifade edildi.

Odatv’nin aktardığı kulislerde de benzer şekilde Özel’in önceliğinin CHP’nin olağanüstü kurultay sürecini tamamlamak olduğu belirtildi. Haberde, dilekçelerin Kılıçdaroğlu’na verilmesinin ve parti yönetiminin kurultayı toplamasının talep edilmesinin beklendiği kaydedildi.

“İstiklal Partisi” adı nereden çıktı?

Yeni parti iddiasının en dikkat çeken başlığı, gündeme gelen isim oldu. Saygı Öztürk, yazısında “Yeni bir parti kurulacaksa, bunun adı İstiklal Partisi olacak” ifadelerini kullandı; ancak aynı bölümde farklı isim önerilerinin de gündeme gelebileceğini belirtti.

Odatv ise CHP kulislerinde yeni parti seçeneğinin olası hukuki risklere karşı masada tutulduğunu, bu senaryonun CHP’nin seçimlere katılımı konusunda yaşanabilecek sorunlara karşı bir tedbir olarak değerlendirildiğini aktardı. Haberde, yeni siyasi parti kurulması seçeneğinin yanı sıra seçime katılma yeterliliğine sahip alternatif partilerin de incelendiği öne sürüldü.

Domain iddiası doğrulanmadı

Kulislerde ve sosyal medyada “İstiklal Partisi” adına ilişkin domain adresinin geçen ay alındığı yönünde iddialar da dolaşıma girdi. Ancak son 24 saatlik açık kaynak taramasında bu iddiayı doğrulayan resmi bir açıklama ya da güvenilir haber kaynağına ulaşılamadı. Alan adlarının ne zaman kaydedildiği, hangi kayıt firması üzerinden alındığı ve kime ait olduğu gibi bilgiler normal koşullarda WHOIS sorguları üzerinden kontrol edilebiliyor; ancak bazı kayıtlar gizlilik hizmetleri nedeniyle açık şekilde görülemeyebiliyor. WHOIS sorgulamalarının alan adının kayıt tarihi, bitiş tarihi ve kayıt firması gibi bilgileri gösterebildiği domain hizmet sağlayıcılarının açıklamalarında da yer alıyor.

Bu nedenle “domain geçen ay alındı” iddiası, resmi kayıtla veya doğrulanmış belgeyle desteklenmeden kesin bilgi olarak aktarılmamalı. Mevcut aşamada doğrulanabilen ana bilgi, “İstiklal Partisi” adının CHP kulislerinde yeni parti senaryosu kapsamında konuşulduğu yönündeki haberler.

Seçime katılma şartları neden kritik?

Yeni parti tartışmasının merkezinde, olası bir erken seçim ya da CHP’nin seçimlere katılımına ilişkin hukuki riskler bulunuyor. Sözcü’deki değerlendirmede, bir partinin seçimlere katılabilmesi için oy verme gününden en az altı ay önce 41 ilde teşkilatlanmasını tamamlaması, büyük kongresini yapması ve YSK tarafından seçime katılma yeterliliğinin tespit edilmesi gerektiği vurgulandı.

YSK’nın daha önceki karar ve duyurularında da siyasi partilerin seçime katılma yeterliliği için 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu ve seçim mevzuatındaki şartlar esas alınıyor. Anadolu Ajansı’nın 2025 tarihli haberinde, YSK’nın seçime katılma yeterliliği bulunan partileri belirlerken 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilatlanma ve kongre şartlarını dikkate aldığı aktarılmıştı.

CHP’de gözler yeni açıklamalarda

CHP’de yeni parti iddiası, kurultay süreciyle birlikte önümüzdeki günlerin en sıcak siyasi başlıklarından biri olmaya aday görünüyor. Bir yanda Özgür Özel cephesinin olağanüstü kurultay ısrarı, diğer yanda olası hukuki risklere karşı “B planı” olarak konuşulan yeni parti seçeneği bulunuyor.

Ancak şu aşamada “İstiklal Partisi” adı ve domain iddiası resmi olarak doğrulanmış değil. CHP’den, Özgür Özel’den veya adı geçen isimlerden yapılacak açıklamalar sürecin yönünü belirleyecek. Bu nedenle konu, kesinleşmiş bir parti kuruluşu olarak değil, CHP kulislerinde konuşulan ve siyasi krizin seyrine göre önem kazanabilecek bir senaryo olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *