CHP'li Zeybek, 'Türk Telekom üstünden dönen dolapları' açığa çıkardı

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom'un yüzde 55'ini satın almak için sözleşme imzalanmasının arka planını tek tek sıraladı.

GÜNDEM 10.03.2022, 22:49 10.03.2022, 23:08
CHP'li Zeybek, 'Türk Telekom üstünden dönen dolapları' açığa çıkardı

Gazetekritik/ Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile LYY Telekomünikasyon AŞ (LYY) arasında, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin (Türk Telekom) toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak için Pay Satın Alım Sözleşmesi imzalandı.


CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek bu sözleşmenin arka planındaki gerçeklerle ile ilgili bir açıklama yaptı.


CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Zeybek, "Türk Telekom üstünden dönen dolaplar" başlığı ile şu açıklamaları yaptı:

TürkTelekom bundan 17 yıl önce kasasındaki 2 milyar dolar ve sıfır borçla 6.5 milyar dolar karşılığında Lübnanlı Hariri ailesine ve Suudilerin Oger Telekom’una %55 hissesi satılarak özelleştirildi.


2016'da hayatını kaybeden dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, bu özelleştirme sürecinde muhalif kesime hitaben "Babalar Gibi Satarız" sözünü hatırlatmak isterim! Evet ne yazık ki sattılar. Bir AKP klasiği olarak ceketin ilk düğmesini yanlış iliklediler!


Özelleştirme sonrası şirket 2005-2015 arası 14 milyar dolar kâr elde etti. Ancak “temettü dağıtımı” adı altında Türk Telekom’u soymaya, içini boşaltmaya başladılar.

Kârın 12,6 milyar doları ortaklara ödendi, bunun 7 milyar doları ise Hariri’nin şirketi Oger’e gitti.


Özelleştirme bedeli 6.5 milyar doların sadece 2 milyar doları devlete ödendi.


Bu arada şirket bankalara olan 4.5 milyar borcunu yeniden yapılandırdı. Elde ettiği kârları borcunu ödemek yerine cebe indirdiği için, AKP iktidarının da desteğiyle bankalardan yeniden kredi aldı.


Şirket bankalara olan borçlarını da aynı şekilde ödemedi. Bankaların milyar dolarlık kredileri büyük bir batık kredi haline geldi. Olan milletin, devletin parasına oldu.
Bugün ne oldu?

2026’da imtiyaz sözleşmesi dolacak, altyapısı devlete dönecek olan Türk Telekom’un %55 hissesini Varlık Fonu 1,6 milyar dolar karşılığında satın aldı. Yani en başa dönüldü! Aynı Telekom, aynı hikaye ve yine uçup giden milletin parası!

Rant..!
Bir AKP klasiği!
 

Yorumlar (0)