CHP'li Veli Ağbaba: Engelli yurttaşlarımız kendi kaderlerine terk edilmektedir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 10-16 Mayıs Engelliler Haftasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 10.05.2022, 12:22
CHP'li Veli Ağbaba: Engelli yurttaşlarımız kendi kaderlerine terk edilmektedir

“Her sene bu haftada engellilerin hala maaşlarını, işsizliğini konuşmak bir arpa boyu yol alınamadığını gösterir. En temel konularda bile maalesef mesafe katedememişiz. Erişilebilirlik, engellilerin yaratıcı gücünün üretime, sanata, kültüre katkılarını konuşabilecekken, engelli teknolojilerinin gelişimini konuşmamız gerekirken hala açlık seviyesindeki engelli maaşlarını konuşuyoruz. 

Engellilerin en temel ihtiyaçlarından iletişim araçlarındaki vergilerin öncelikle kaldırılması gerekmektedir.

Engelliler çalışma hayatında ve emeklilik sürecinde yaşadıkları sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Engelli maaşları, bakım hizmetleri ve malzeme destekleri yeterli değildir. En çok duyduğumuz sorunlardan biri de, engelli sağlık kurulu raporları konusu. Bu konuda da sorun neden kaynaklanıyor, nasıl çözülebilir bakmak gereklidir. Engellilerin erişilebilirliğinde, toplumsal yaşama eşit ve adil katılımlarının sağlanmasının önündeki engellerin de bir an önce ortadan kaldırılması gerekmektedir. ”

MAAŞLAR

Engel oranı yüzde 40-69 arası olan yurttaşlar için 2021 yılında 661,13 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 842,81 lira oldu. Bir yıllık engelli maaş artışı yüzde 27’de kaldı.

Yine Engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan yurttaşların engelli maaşı ise 2021 yılında 991,69 liraydı. 2022 yılında 1.264 lira oldu. Bu engel grubunda yer alan vatandaşlarımızın da bir yıllık maaş artışı yine yüzde 27 oranında kaldı.

Türkiye’de resmi enflasyon yüzde 70’e dayanırken engelli yurttaşlarımıza yapılan zamlar resmi enflasyonun Nisan ayı itibariyle yüzde 43 oranında altında kalmıştır. Açlık sınırının 5 bin 300 TL’yi geçtiğini düşündüğümüzde  engelli yurttaşlarımız şuan açlığa terk edilmiş durumda.

Ekmeğin fiyatının son bir yılda yüzde 85, Ayçiçek yağının yüzde 94, makarnanın yüzde 100, yumurtanın yüzde 109 arttığı, temel besin maddelerindeki enflasyonun pik yaptığı bu dönemde engelli yurttaşlarımız sadece kendilerine verilen yüzde 27’lik zamla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Ayrıca hasta bezi gibi bazı özel tüketim ürünlerini sürekli kullanmak zorunda olan fiziksel engelliler, bu malzemelerdeki fahiş fiyat artışı nedeniyle en temel ihtiyaçlarına ulaşamamaktadır.

Zaten normal vatandaşlarımızın sahip olduğu olanaklardan yoksun olan engelli vatandaşlarımız birde iktidar eliyle iyiden iyiye eşit yurttaşlık hakkından ne yazık ki yararlanamamakta, kendi kaderlerine terk edilmektedir. En düşük engelli maaşları da asgari ücret seviyesine yükseltilmelidir.

İSTİHDAM

4857 sayılı İş Kanunu 30. Maddesi uyarınca, işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Bir başka deyişle engelli yurttaşların istihdam edilmesi yasal bir haktır. Fakat ne yazık ki engelli yurttaşlarımız kendilerine tanınan bu haktan dahi yararlanamamaktadır.

Engelliler federasyonunun açıklamasına göre şuan engelliler için tahsis edilmesi gereken en az 7800 kadro boş durumda. Türkiye’de çalışmak her vatandaş için anayasal bir hak iken ne yazık ki engelli yurttaşlar için açılmış kadrolara gerekli atamalar yapılmamaktadır.

Engelliler Kamu atamalarında da maalesef unutulmuş durumda. 12 Bin engelli halen atama beklemektedir.

İktidar engelli yurttaşların çalışma hakkını gasp ederek engelli yurttaşlarımıza adeta ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmaktadır.

Yorumlar (0)