CHP'li Uzun'dan İliç açıklaması:Felaket Göz Göre Göre Gelmiş ve Liç Yığını Denetlenmemiş
Komisyon üyeleri araştırmaları kapsamında 7-8 Mayıs tarihlerinde yerinde incelemelerde bulunmak üzere İliç’e gitti.
13 Şubat 2024’de Erzincan’ın İliç İlçesinde bulunan ve Anagold tarafından işletilen madende meydana gelen faciada dokuz işçi milyonlarca metreküp liç yığınının altında kalmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 14 Şubat 2024 Tarihli oturumunda tüm grupların ortak kararı ile, Çöpler Altın Madeninde meydana gelen facianın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmuştu.
Komisyon üyeleri araştırmaları kapsamında 7-8 Mayıs tarihlerinde yerinde incelemelerde bulunmak üzere İliç’e gitti.
Başta maden sahası olmak üzere bir dizi ziyaret gerçekleştiren komisyonun CHP’li üyesi Muğla Milletvekili Cumhur Uzun İliç’de yapılan incelemelere dair açıklamada bulundu.
“İlk Toplantımızı Felaketten 67 Gün Sonra Yaptık”
Komisyon’un CHP’li üyesi Uzun : “Komisyonumuz İliç’de yaşanan felaketten 67 gün sonra ilk toplantısını gerçekleştirdi ve komisyonda dinlenecek kurum, kuruluş, uzman ve akademisyenlerin planlaması yapıldı. Geçtiğimiz hafta sırasıyla; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve AFAD yetkililerini dinledik. Sonrasında 7-8 Mayıs tarihlerinde İliç’e giderek maden sahasında incelemelerde bulunduk.” Dedi.
“Felaket Göz Göre Göre Gelmiş ve Liç Yığını Denetlenmemiş”
İlk belirlemelerine göre felakete neden olan liç yığınının denetimsizliği ve üretim zorlamasının olduğunu belirten Uzun :”Faciaya neden olan liç yığınının denetimlerinde büyük bir eksiklik olduğu ortada. Şu ana kadar komisyonda dinlediğimiz 3 bakanlık da yığın liçini denetleme yetkisinin kendilerinde olmadığını belirterek adeta topu taca attı. Toplamda 58 milyon ton kapasiteli 4 faz’a 68 milyon ton liç dökülmüş. Ve üç bakanlık da yetkileri olmadığını düşünerek alanı denetlememiş. Kazadan hemen önce radar görüntülerine alanda bir çatlağın oluştuğu ve 3 gün boyunca hızla yayıldığı görülmekte. Daha önce de siyanür borularının patladığı ve birçok kez farklı nedenlerle şirkete cezai işlem uygulandığı biliniyor. Facia adeta göz göre göre gelmiş.” İfadelerini kullandı.
Ailelerin tek talebi var “İhmaller ve sorumluları ortaya çıkarılsın”
İliç’de yapmış oldukları çalışmalar sırasında toprak altında kalan işçilerin aileleri ile de görüşen Uzun: “Şu ana kadar 4 işçimizin cansız bedenine ulaşıldı ve 5 kardeşimizin toprak altından çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. İliç’de yapmış olduğumuz taziye ziyaretlerinde cansız bedenlerine ulaşılan ve hala toprak altında olan işçilerimizin ailelerinin ortak talebi “bu faciaya neden olan ihmallerin ve sorumluların ortaya çıkarılması” Bu talep komisyonumuzun hem kaybettiğimiz canlara hem de bundan sonra böyle faciaların yaşanmaması için tüm Türkiye’ye karşı sorumluluğudur. Bu sorumlulukla çalışmalarımıza devam edeceğiz.” Dedi.