CHP'li Toprak:İstanbul'un rantını paylaşmaya alışan iktidar, bir anda bu imkanlardan yoksun kalmayı kabullenemiyor!

CHP'li Erdoğan Toprak, Kasım ayının ilk haftasına ilişkin hazırladığı raporda iktidarın "Belediyelerin atama,imar planı,şehir planlama vb. yetkileri Cumhurbaşkanında toplanmak istendiğini" ifade etti.

GÜNDEM 11.11.2019, 13:44 11.11.2019, 13:58
CHP'li Toprak:İstanbul'un rantını paylaşmaya alışan iktidar, bir anda bu imkanlardan yoksun kalmayı kabullenemiyor!

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Kasım ayının ilk haftasına ilişkin hazırladığı raporda iktidarın "Belediyelerin atama,imar planı,şehir planlama vb. yetkileri Cumhurbaşkanında toplanmak   istendiğini" ifade etti.

31 Mart seçimleri sonrasında CHP'nin başta İstanbul, Ankara, Mersin ve Adana gibi büyükşehirleri kazanması ile birlikte CHP'li belediyelerin milli gelirin yüzde 59'unu yönettiğini belirten Toprak bu durumun iktidarı rahatsız ettiğini ifade ederek şu değerlendirmede bulundu:

İktidar yerel yönetimlere ve büyükşehir belediyelerine yönelik yürüttüğü yasa değişikliği hazırlıkları, belediyeleri çalışamaz hale getirme ve yerel  yönetimlerin yetkilerini de  tek  elde  toplama  amacına  yöneliktir!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm devlet kurumlarını tek elden kendisine bağlama ve yönetme stratejisiyle yetinmeyip, yerel yönetimleri, belediyeleri ve özellikle büyükşehir belediyelerini de kendi kontrolüne alma hazırlıkları başlatmış durumdadır. Yandaş  medyaya  sızdırılan  bazı  taslak  ve  tasarı  hazırlıklarına  göre yerel yönetimler ve büyükşehir belediyeleri yasasında yapılması planlanan değişikliklerle belediyelerin atama, imar planı, şehir planlama vb. yetkileri Cumhurbaşkanlığında toplanmak isteniyor. 
İstanbul’da yönettiği kentin rantını paylaşmaya alışan bir yönetim anlayışının bir anda bu imkândan yoksun kalmayı  kabullenemediği  anlaşılıyor. Taslak  ve  değişiklik tekliflerinde;
⦁    Büyükşehir belediyelerinde genel sekreterlerin, başkan yardımcılarının ve belediye iştiraklerinin genel müdür atamalarının Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılması, planlanıyor.
⦁    İstanbul ve diğer büyük kentlerdeki kupon arazilerin, denizi olan kentlerde kıyı şeritlerinin, İstanbul’da boğazın imar ve yapılaşma planlarının, yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulacak kurullara verilmesi, planlanıyor.
25 yıldan bu yana yönettikleri İstanbul ve diğer büyükşehirlerde belediyelerin imar ve diğer yetkilerine dokunmak aklına gelmeyen AK Parti iktidarının bu belediyeleri kaybettikten sonra yasa değişikliklerini gündeme getirmesinin gerekçesi apaçık ortadadır. Muhalefete geçen ve kısa sürede toplum nezdinde attıkları adımlarla, hazırladıkları projelerle, aldıkları sosyal kararlarla büyük heyecan yaratan belediyelerin elini kolunu bağlayıp, icraat yapamaz hale getirerek başarısızlığa sürüklemek.

İki ay önce Büyükşehir Belediye Başkanlarını Cumhurbaşkanlığı sarayına davet edip tüm sorunlarını çözmeyi vaat eden, belediyelere iktidar olarak destek olacaklarını dile getiren Cumhurbaşkanının aradan geçen iki ayın sonunda bu tür yasa değişikliği girişimlerine yönelmesi, muhalefet belediyelerini acze düşürmeyi amaçladığını göstermektedir. Buna karşı her türlü mücadelenin verileceği ve iktidarın devleti ve kurumları yeterince tahrip ettikten sonra yerel yönetimleri, belediyeleri de yok etmesine suskun kalınmayacağı da açıktır!

Yorumlar (0)