CHP'li Gürer: 217 İşletme Helal Belgesi Aldı! 495 Ürün Çeşidi İçin Belge Verildi! Ama…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Helal gıda sertifikası alan işletme ve ürün sayısı ile toplam üretim içinde bu ürünlerin yüzdesine ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

GÜNDEM 28.12.2019, 12:10
CHP'li Gürer: 217 İşletme Helal Belgesi Aldı! 495 Ürün Çeşidi İçin Belge Verildi! Ama…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Helal gıda sertifikalandırma belgesi alan işletme ve ürün sayısı kaçtır? Toplam üretim içinde verilen belge oranı değerlendirildiğinde yüzde kaça tekabül etmektedir? Helal gıda belgesi ile yurt dışı satışlarda artış sağlanmış mıdır? Hayvan yemi olarak GDO'lu yem ile beslenen hayvan ürünleri içinde helal gıda sertifikası verilmekte midir?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e cevap veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türk Standartları Enstitüsü'nden konu ile ilgili alınan cevabi görüşe göre, Türkiye’de Helal Belgelendirme alanında faaliyet gösteren tek devlet kurumunun TSE olduğunu, TSE'nin yanı sıra Helal Belgelendirme alanında faaliyet gösteren birçok özel firmanın bulunduğunu, helal belgesine olan talebin ise her geçen gün arttığını ifade ederek, TSE Helal Belgesi alan işletme sayısının 217 olup, 26 adet farklı ürün çeşidi için 495 belge verildiğini bildirdi.

Bakan Pakdemirli, Özellikle SMIIC üyesi ülkelere yapılacak olan yurt dışı satışlarda TSE Helal Belgesinin büyük bir avantaj sağladığını ve yurt dışı satışlarda kayda değer bir artışa neden olduğunu ifade ederek, “Hayvan ürünleri sertifikasyonunda hayvanın beslendiği yem, helal belgelendirme için büyük önem arz etmektedir. Helal Belgelendirme faaliyetlerinde hayvan yemlerinde GDO kullanımına ilişkin Türk Standartları Enstitüsü, Biyogüvenlik Kanunu hükümlerini esas almaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 15 Temmuz 2018’de kurulan Helal Akreditasyon Kurumu’yla ilgili geçtiğimiz aylarda yapılan açıklamada kuruma 2019 Eylül ayının başına kadar akreditasyon başvurusu yapılmadığı ortaya çıkmıştı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili şu bilgileri kaydetti: “Helal Akreditasyon konusu şaşalı anlatılıp iki yılda alt yapı da yeni tamamlanabildi. Dünyada bu bağlamda sorunlar var. Ülkemizde de  bu anlamda  yapılması gerekenler bulunuyor. Dünyada “helal gıda belgeli” ürün pazarından pay alabilmek için yola çıkıldı. Helal belgesinin ülkemizde de dünyada da gerekli standartlarda verilip verilmediği tartışma konusu, bu bağlamda sıkı denetim ve düzenlemeler ile sürekli takip gerektiren bir uygulama olarak öne çıkıyor. Yurt dışı pazarında bu bağlamda alacağımız pay olacaksa başlangıcında gerekenlerin sağlanması önemlidir, bu bağlamda çalışma yapıldığını umut ediyorum. Önce ortaya getirilip ardı takip edilmeyen uygulamaların düzenlenirken sıkıntılar ürettiği dikkate alınarak dikkatle izlenmesi gereken bir süreçtir” dedi.

Yorumlar (0)