CHP'Lİ BUDAK, ‘İTHAL SEÇMEN’ TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Budak, Sosyal medyada vatandaşlık alan yabancıların AKP’ye nasıl oy vereceklerini anlatan Arapça bir videonun dolaştığına dikkat çekti.

GÜNDEM 17.07.2022, 11:56
CHP'Lİ BUDAK, ‘İTHAL SEÇMEN’ TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yabancılara verilen vatandaşlık sayısını TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, “Israrla gündeme getirilmesine rağmen, kaç yabancıya vatandaşlık verildiğine yönelik sorular İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtsız bırakılıyor. Türk Vatandaşlığı Kanunu’ndaki hükümler o kadar muğlak ki Cumhurbaşkanı bir gecede milyonlarca göçmeni vatandaşlığa geçirebilir” dedi. Budak, seçmen tabanı eriyen iktidarın, ülkemizdeki göçmenlere vatandaşlık vererek kendisine ‘ithal seçmen’ yaratabileceğine yönelik şüphelerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

 

Sosyal medyada vatandaşlık alan yabancıların AKP’ye nasıl oy vereceklerini anlatan Arapça bir videonun dolaştığına dikkat çeken Budak, şöyle konuştu:

 

“Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12. Maddesine göre, Cumhurbaşkanı Kararı ile verilebilecek vatandaşlık şartları da son derece muğlak. Cumhurbaşkanı vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişileri ve göçmen olarak kabul edilen kişileri vatandaşlığa geçirebilme yetkisine sahip. İsterse milyonlarca göçmeni, Cumhurbaşkanı Kararı ile bir gecede vatandaşlığa geçirebilir. Üstelik bu kararı Resmi Gazete’de yayımlamak zorunda bile değil.

 

KAÇ YABANCI OY KULLANACAK?

 

 

“İktidar bir yandan, döviz karşılığı yabancılara vatandaşlık vererek, ucube ekonomik sistemini sürdürmeye çalışıyor. Diğer yandan da sayısını bile tam olarak açıklamadığı göçmenleri kendi eriyen tabanının alternatifi olarak yedekte tutuyor. İktidarı kaybetmemek için yapmayacakları hamle olmadığını, 2015’ten sonra defalarca gösterdiler. Uluslararası örgütlere göre, Türkiye’de 6 milyondan fazla göçmen yaşıyor. Cumhurbaşkanının yüzde 50 artı bir oyla belirlendiği yeni sistemde, 1 milyon göçmene dahi oy kullanma hakkı verilse, Türkiye’nin kaderi değişebilir. Hem Cumhurbaşkanı’nın hem de İçişleri Bakanı’nın ısrarla göçmenleri göndermeyeceklerine yönelik beyanları şüpheleri artıyor. Seçim güveliği açısından bir an önce Türk Vatandaşlığı Kanunu içerisindeki muğlak ifadeler kaldırılmalı. Erdoğan’ın ithal seçmene yönelik hamle yapması engellenmeli. Türkiye’nin geleceğine ‘ithal seçmen’ karar veremez”

 

 

Budak, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

 

“5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12. Maddesi kapsamında, Cumhurbaşkanı Kararı ile vatandaşlık verilen yabancı sayısı kaçtır? Bu Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete’de yayımlanmış mıdır? 2017 yılından önce Türk vatandaşlığı verilen yabancı sayısı kaçtır? Bu yabancıların milliyetlerine göre dağılımı nasıldır? Bu yabancılar hangi koşulları karşılayarak vatandaşlık almışlardır? 2017 yılında uygulamaya giren mülk edinme yoluyla vatandaşlık verilen yabancı sayısı kaçtır? Verilen vatandaşlıkların yıllara göre dağılımı nasıldır? Bu yabancıların milliyetlere göre dağılımı nasıldır? Şu anda vatandaşlık başvuru süreci devam eden yabancı sayısı kaçtır? Başvuruların milliyetlere göre dağılımı nasıldır? Son on yılda reddedilen vatandaşlık başvurusu kaçtır? Vatandaşlık verilen yabancılardan kaçı oy kullanabilme koşullarını taşımaktadır? Oy kullanacak durumda olanların şehirlere göre dağılımı nasıldır?”

Yorumlar (0)