CHP'li Aysu Bankoğlu: "Her kadın cinayeti büyük yaradır!”

CHP Bartın Milletvekili Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. 

GÜNDEM 24.11.2022, 19:19
CHP'li Aysu Bankoğlu: "Her kadın cinayeti büyük yaradır!”

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu 25 Kasım’ın Birleşmiş Milletler’in önerisi üzerine 1999 yılında Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü olarak kabul edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, "Birkaç gün önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın Türk lirasının değer kaybı ya da faiz indiriminden bahseder gibi kadın cinayetleri ile ilgili yaptığı açıklamayı şaşkınlıkla, dehşetle ve üzüntüyle dinledim. Özellikle yetki sahibi bir kadının, hemcinsleri ile ilgili yaşanan bir trajediyi bu derece normalleştirmiş olması ayrıca vahim. Bakan diyor ki ‘2022 yılının ilk 10 ayında 225 kadın cinayeti yaşandı. Kadın cinayetlerinde yaklaşık yüzde 7 azalış var,’ Bir tek, iyi ki İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmışız demediği kalmış. 

Bu ülkenin her yerinde her gün kadınlar öldürülüyor. Bakan ve onun gibi düşünenler için bu cinayetler istatistiki sayılardan ibaret ama öldürülen kadınlarla bitmeyen bir acı var. Bu cinayetlerin katmanlarını, aileden çevreye oradan da tüm topluma nasıl etki ettiğini, toplumu nasıl çürüttüğünü anlamaktan aciz bir bakış açısı ile mücadele veriyoruz. Partimiz, sivil toplum kuruluşları, bireysel olarak bu geri kalmışlıkla mücadelemiz her gün artıyor. Çünkü her yıl kadın cinayetlerinde çıtayı yukarı taşıyan bir cezasızlık anlayışı hâkim. Asıl dikkate alınması gereken toplumsal cinsiyet eşitliğinin kabulünden son derece uzak bir orta çağ zihniyetini kafalara kazımaya çalışan bu anlayışla cinayetlerin önüne geçmenin imkansızlığıdır. 

Kadına yönelik şiddet tüm toplumların ortak sorunudur ancak bu konuda bizim gibi başı çeken ülkelerde daha da büyük bir ortak sorundur. Temelinde yatan sakat zihniyetin tedavisi başta eğitim olmak üzere hukukun içinde yer alan damarlarda gizlidir. Şiddetin her türüne her şekline ama en çok da kadına ve buna bağlı olarak gelişen çocuğa şiddetle mücadeleye ara vermeksizin devam etmek ödevimizdir, toplumsal huzur için hepimizin görevidir,” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporuna göre Türkiye 153 ülke arasında 130’uncu iken sıralamanın 2021 yılında 133’üncülüğe gerilediğini belirten Bankoğlu “Her yıl her konuda daha da dibe sürüklenen ülkemizin bakanı azalış görmüş kime ne! 20 yıldır verileri istediği gibi eğip bükmeye ve masal anlatmaya müptela bir hükümet var da bir de gerçekler var. Bu veriler hem büyük bir üzüntü hem de utanç ve toplumsal yıkımdır. İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönmeye çok az kaldı ama bizim bir kadının daha yaşamını kaybetmesine tahammülümüz yok. Şimdilik 6284 sayılı Kanun’un uygulanması, uygulamayan kamu görevlilerine soruşturma açılması iyi niyetli hükümetin yapması gereken yegane iş. Kadına şiddete göz yuman ve suçlulara anlayış gösteren kim varsa toplumun dibine dinamit koyduğunu unutmasın. Bizim bu kişilere zerre müsamahamızın olmayacağı da şimdiden bilinsin. 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nü hatırlamaya gerek kalmayacak huzurlu bir ülke, kadınların güven içinde yaşayacağı günler diliyorum,” açıklamasıyla sözlerini tamamladı. 


    
    

 

Yorumlar (0)