CHP'li Ali Haydar Hakverdi, SOCAR'ın Cumhurbaşkanı'nın çevresi ile ilişkisini sordu

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Ülkemizde kombi değil cep yakan doğal gaz'ı SOCAR bize kaç liradan veriyor? Ülkemizde bu gaz kaç liradan satılıyor? Aynı gazı Azerbaycan'da kaç liraya satılıyor? sorularını sordu.

GÜNDEM 23.01.2020, 12:45
CHP'li Ali Haydar Hakverdi, SOCAR'ın Cumhurbaşkanı'nın çevresi ile ilişkisini sordu

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, SOCAR şirketinin yaptığı yatırımları, aldığı teşvikleri, bağlantılı olduğu şirketleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakın arkadaşları ve akrabalarının bu projedeki ortaklıklarını sordu.


İşte Hakverdi'nin o soru önergesi:


2013 yılı Ocak ayında akaryakıt dağıtım lisansı alan SOCAR enerji şirketi Türkiye’ye 18 milyar dolar yatırım yapacağını duyurmuş daha sonra ise bu rakamı 19,5 milyar dolar olarak revize etmişti. Şirket bu rakamın büyük kısmını gerçekleştirdiğini duyurdu. Azerbaycan’ın enerji kaynaklarını dünya pazarına ulaştırmakta kardeş ülke Türkiye’den beklediği desteği gören şirket Petkim, Star Rafineri ve TANAP (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi) gibi birçok projeyi hayata geçirdi.Elektrik, Akaryakıt ve Doğal Gaz alanlarında birçok ürünü ülkemize de satmaktadır. SOCAR sadece yatırım yapmakla kalmayıp Türkiye’de birçok iş insanı ve şirketle de ortak işler yapmaktadır.

Bu çerçevede; 

1-    SOCAR şirketinin ülkemize yaptığı yatırımların toplam tutarı ne kadardır?
2-    Şirketin Aliağa’da yaptığı Star Rafineri için uygulanan stratejik yatırım teşvikinin şartları nelerdir? Daha önce böyle bir teşvik alan olmuş mudur?
3-    SOCAR şirketine Star Rafineri’yi yapması için uygulanan Stratejik yatırım teşviki; Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, Vergi indirimi, Sigorta primi işveren hissesi desteği, Yatırım yeri tahsisi, Faiz desteği , KDV iadesi gibi destek unsurları barındırmakta olduğuna göre;bu şirkete uygulanan stratejik teşvikin piyasa değeri ne kadardır? Şirket bu teşvikle toplamda ne kadar avantaj sağlamıştır?
4-    Türkiye, SOCAR ya da ortaklığı olan şirketlerden hangi kalem enerjileri satın almaktadır? Miktar ve fiyat bazında ülkemizin bu enerji kalemleri için ödediği toplam tutar son 3 yılda ne kadardır? Yıllara göre dağılım nedir?
5-    SOCAR Şirketinin ülkemize sattığı Elektrik, Doğalgaz ve Akaryakıt son üç yılda ne kadar gerçekleşmiştir?  Toplam tutar nedir? Yıllara göre dağılım nasıl gerçekleşmiştir?
6-    Günümüz itibarı ile SOCAR’dan alınan doğal gazın metreküpü ülkemizde kaç liradan satılmaktadır? Kaç liraya alınmaktadır? Aynı gaz kardeş Azerbaycan halkına kaç liradan satılmaktadır?
7-    SOCAR Türkiye’ye yatırım yapmaya başladığı günden beri ülkemizde hangi şirketlerle ortak işler yapmıştır? Bilal Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve Ziya İlgen’in sahip oldukları BMZ gruba ait filodan kaç gemi kaç lira tutarla SOCAR tarafından alınmıştır? Bu gemiler Malta’ya kayıtlı Malta bayrağı taşıyan gemiler midir?
8-    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın arkadaşı giyim sektöründe faaliyet gösteren Remzi Gür, SOCAR ile birlikte iş yapmakta mıdır? Bu alanda şirket ya da şirketler kurmuş mudur? Remzi Gür daha önce hiç enerji sektöründe faaliyette bulunmuş mudur?
9-    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi ya da akrabalarının SOCAR şirketi ile doğrudan ya da dolaylı ortaklığı var mıdır?


 

Yorumlar (0)