CHP'Lİ AKIN, KARADENİZ DOĞALGAZIYLA İLGİLİ PEK ÇOK SORU İŞARET BULUNDUĞUNA İŞARET ETTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada; iktidarın CHP’nin doğalgaz rezerviyle ilgili projelere karşı olduğu algısını seçimde kullanmak için yalan söylemekten geri durmadığına işaret etti.

GÜNDEM 29.12.2022, 14:41 29.12.2022, 14:47
CHP'Lİ AKIN, KARADENİZ DOĞALGAZIYLA İLGİLİ PEK ÇOK SORU İŞARET BULUNDUĞUNA İŞARET ETTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Karadeniz doğalgazının AK Parti’nin siyasi şovu için değil millet için kullanılması gerektiğini belirterek, “Karadeniz doğalgazı milletin hizmetine mi verilecek yoksa şirketlere peşkeş mi çekilecek?” diye konuştu. CHP’li Akın, Karadeniz'deki SASB doğalgaz sahasının yüzde 49'unun Kanadalı şirket Trillion Energy’e verilmesinin ardında pek çok soru işareti bulunduğuna işaret ederek, “Doğalgazın sahibi millettir. Kanadalı şirket ile ilgili milletimize açıklanması gereken konular var.” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada; iktidarın CHP’nin doğalgaz rezerviyle ilgili projelere karşı olduğu algısını seçimde kullanmak için yalan söylemekten geri durmadığına işaret etti. CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz; amasız, fakatsız ülkemiz ve milletimiz yararına bulunan her bir metreküp doğalgaz keşfinden sevinç duyarız. Doğalgazın şirketlerin değil, milletimizin menfaatine sunulmasını isteriz. Doğalgazı milletimizin kullanmasını talep ederiz. Karadeniz doğalgazıyla ilgili Ağustos 2020 tarihinde verilen müjdenin üzerinden 30 ay geçerken, faturaların düşmediği; tam tersine katlanarak arttığı bir gerçek.”

‘1 TRİLYON DOLAR HESABININ NASIL YAPILDIĞI BELİRSİZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının Karadeniz doğalgazını algı siyaseti yaparak; ticari değerinin 1 trilyon dolar olduğu açıklamasının çelişkili olduğunu ifade etti. CHP’li Akın, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“AK Parti 1 trilyon dolar tutarında doğalgazımız var diyerek Karadeniz doğalgazı üzerinden seçimlerde yeni bir hikâye oluşturmak ve bunu oya çevirmek istiyor. 1 trilyon dolar tutarının nasıl hesaplandığına ilişkin formül nedir? 710 milyar metreküp doğalgaz rezervi henüz ispatlanmış ve işlenebilir rezerv olarak kanıtlanmadan rezerve 1 trilyon dolar değer biçmek doğru değil.”

‘1 TRİLYON HESABI TAMAMEN ALGI YARATMAYA YÖNELİK’

CHP’li Akın; ticari değeri 1 trilyon dolar olduğu iddia edilen doğalgaz rezervi için belirlenen söz konusu tutar içinde doğalgazın karaya taşınması, işlenmesi ve sisteme aktarılmasıyla ilgili yatırımların var olup olmadığının da belirsiz olduğuna işaret etti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“710 milyar metreküp doğalgazın tamamının ispatlanmış ve üretilebilir doğalgaz rezervi olarak kabul edilmesi halinde 1 trilyon dolar üzerinden 1000 metreküp fiyatı 1400 dolara gelmektedir. Avrupa piyasasına göre şu an 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 900 dolar ile 1000 dolar arasında değişmektedir. Avrupa’nın doğalgazdan çıkış planları yaptığı bir dönemde biz bu gazı şu anki piyasa fiyatının yüzde 40 üzerine nasıl satacağız? Doğalgaz fiyatlarının daha da düşmeyeceğinin de garantisi yok. Dolayısıyla 1 trilyon hesabı tamamen algı yaratmaya yönelik bir açıklama.”

‘SASB DOĞALGAZ SAHASI NEDEN KANADALI ŞİRKETE VERİLDİ?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının yerli ve milli doğalgaz söyleminde bulunurken, Karadeniz’deki SASB olarak adlandırılan sahanın yüzde 49’unun Kanadalı olduğu belirtilen Trillion Energy adli şirkete verilmesiyle ilgili pek çok soru işareti bulunduğuna dikkat çekti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“İktidar her türlü yerlilik ve millilik söylemini kullanırken; Karadeniz’de SASB diye tanımlanan doğalgaz sahasının yüzde 49’u Kanadalı olduğu belirtilen bir şirkete verilmiş. Söz konusu saha hangi yöntemle verildi? İhale mi edildi? İhale edilmediyse hangi mevzuata göre verildi? Bu şirketin iktidara yakın gruplarla ilişkisi var mı yok mu? Bütün bunlar pek çok soru işareti barındırıyor. İktidar milletimiz için yerli ve milli doğalgaz derken, arka planda 85 milyonun ortak zenginliğini şirketlere mi pazarlıyor?”

Yorumlar (0)