CHP'Lİ AĞBABA: ALIM FİYATLARI BÖYLE DEVAM EDERSE PANCAR ÇİFTÇİSİ KALMAYACAK!"

CHP Malatya Milletvekili Ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba Şeker Pancarı İçin Açıklanan Alım Fiyatına Tepki Gösterdi.

GÜNDEM 06.10.2023, 14:24
CHP'Lİ AĞBABA: ALIM FİYATLARI BÖYLE DEVAM EDERSE PANCAR ÇİFTÇİSİ KALMAYACAK!"

Şeker Pancarı alımı için açıklanan fiyatın üreticilerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunun altını çizen Veli Ağbaba şunları söyledi:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımda şeker pancarının alım fiyatını ton başına 1855 lira olarak ilan etti. Geçen yıl alım fiyatı ton başına 1455 lira idi. Alım fiyatındaki artış yüzde 28. Bu fiyat çiftçinin taleplerini karşılaşmaktan çok uzak. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre mazottaki yıllık fiyat artışı yüzde 75. Açıklanan fiyat, çiftçinin mazot masrafındaki artışı bile karşılayamayacak düzeyde.

AKP döneminde özelleştirmeler, pancar üreticisini ölüme mahkum etti!

Ağbaba, AKP’nin ve özelleştirmelerin Türkiye’de şeker pancarı üretiminin altını oyduğunu vurguladı:

“AKP iktidara geldiğinde Türkiye’de şeker pancarı üretimi yapılan alan 3.7 milyon dekardı. AKP’nin uyguladığı yanlış tarım politikaları ile özelleştirmeler sonucu bugün şeker pancarı üretimi yapılan tarım alanı 3 milyon dekara düştü. TÜİK verilerine göre 2020’de 23 milyon ton olan şeker pancarı üretimi, 2022 yılında 19 milyon tona düşmüş. AKP uyguladığı yanlış politikalarla üreticileri piyasanın insafına terk ediyor. Türkiye’de tarım can çekişiyor, çiftçiler üretim yapmayı bırakıyor.”

Son 10 yılda Şekerde Dışa Bağımlılık %370 arttı!

Ağbaba, AKP’nin ülkemizdeki çiftçilere vermediği desteği ithalat yoluyla başka ülkelerin çiftçilerine verilmiş olduğunun altını çizdi:

“Çocukluğumuzda okullarda hepimize öğretilen bir şey vardı. Türkiye tarımda kendine yeten bir ülke derdik. AKP uyguladığı yanlış tarım politikalarıyla Türkiye’yi gıdada dışa bağımlı hale getirdi. 2013’ten 2022 yılına gelinen süreçte şeker ve şekere dayalı ürünlerde ithalat 4.7 katına çıkarak 627 milyon dolara çıktı. 2023’ün ilk 8 ayında şeker ve şeker ürünlerinin ithalatına ödenen para 297 milyon dolar. Çiftçinize destek vermediğiniz sürece ithalata bağımlılık kaçınılmaz olarak artacaktır. Çiftçilerimize vermediğiniz desteği daha fazla ithalat yaparak başka ülkelerin çiftçilerine veriyorsunuz. Bu kabul edilemez”

Yorumlar (0)