Cemaat yargılamalarında ilk beraat

15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından Gülen Yapılanması ile ilişkisi bulunan kişilerin yargılandığı davalarda ilk beraat kararı verildi.

GÜNDEM 23.02.2017, 16:47 23.02.2017, 16:47
Cemaat yargılamalarında ilk beraat

Kocaeli’de Gülen Yapılanmasına ait olduğu öne sürülen bir dershanede temizlik görevlisi olarak çalışan Hüseyin Adıyaman, şüpheli banka hareketleri ve telefon görüşmeleri nedeniyle örgüt üyeliğinden yargılandığı davadan beraat etti.

Birgün’de yer alan habere göre,  Askeri darbe girişiminin ardından tutuklanan ve etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen bir Kocaeli Bank Asya çalışanının “Bankaya sık sık para yatırırdı” ifadelerinin ardından Kasım ayında gözaltına alınan ve 15 gün gözaltında kaldıktan sonra çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Adıyaman, Kocaeli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada tüm suçlamaları reddetti.

“Himmet toplamadım”

Gülen Yapılanması ile ilişkisinin bulunmadığını, sadece dershanede temizlik görevlisi olarak çalıştığını ifade eden Adıyaman, savunmasında, “Körfez İlçesi'ndeki kapanan F.. dershanesinde temizlik işçisi olarak görev yapıyordum. Maaşım Bank Asya'ya yatıyordu. Ben kesinlikle örgüt yöneticilerinin talimatına uyarak para yatırmadım. Dershanenin muhasebe müdürü bazen bana para veriyordu, kağıda hesap numarasını da yazıyordu. Dershanenin hesabına para yatırmam için Körfez'deki Bank Asya şubesine yolluyordu. Örgüt adına himmet toplamadım ve bankaya para yatırmadım" ifadelerini kullandı.

“Maaş ödemesine himmet denmiş”

Avukat Olcay Demir ise “Müvekkilim cemaate bağlı olduğu iddia edilen bir dershanelerde temizlik işçisiydi. Muhasebe sorumlusu, müvekkilimin kendi banka hesabından başka hesaplara havale yapmasını istemiş. Durum sadece bundan ibaret. Hesap dökümünü ortaya döktük. Hesapta 37 bin TL’lik para transferi var. 37 bin TL’nin 33 bin TL’si maaş ödemesi. Yani maaş ödemesi bile himmet parası diye delillendirilmiş. Dershane müdürleri ile yapılan görüşmeler de delil olmuş. Oysa temizlik görevlisinin dershane müdürleri tarafından aranması çok doğal. Kendisine sık sık iş verilirmiş” dedi.

Avukat Demir ayrıca müvekkili Adıyaman'ın 3 bin TL'lik ihtiyaç kredisini dahi başka bankadan çektiğine dikkati çekerek, "Örgüt üyesi olsa krediyi Bank Asya'dan kullanırdı. Beraatini talep ediyoruz" diye konuştu.

Savcı beraat istedi

Savunmaların ardından savcının mütaalası dinlendi. Savcı, Adıyaman’ın savunmasını tutarlı bularak, “Yapılan yargılama, dosya kapsamı ve hesap hareketleri birlikte değerlerlendirildiğinde sanığın üzerine atılı suçları işlediğine dair mahkumiyetine yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beaat verilmesi talep edilir” ifadelerini kullandı.

Savcının talebini kabul eden mahkeme heyeti de kesin ve inandırıcı delil olmamasını gerekçe göstererek Adıyaman’ın beraatine karar verdi. Adıyaman böylece 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından yapılan yargılamalarda beraat eden ilk isim oldu.

 

Yorumlar (0)