Barış İsteyen Dört Akademisyen İçin Beraat Talebi Yanıt Bulmadı

Esra Mungan, Meral Camcı, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy’un barış bildirisi nedeniyle yargılandıkları davanın üçüncü duruşmasında beraat talebi kabul edilmedi, Adalet Bakanlığı'ndna yanıt beklenmesine karar verildi.

GÜNDEM 22.12.2016, 15:16 22.12.2016, 15:16
Barış İsteyen Dört Akademisyen İçin Beraat Talebi Yanıt Bulmadı

Birgün’de yer alan bianet'in haberine göre, Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalamaları nedeniyle yargılandıkları davanın üçüncü duruşmasında bugün görüldü.Savcının ilk duruşmadaki talebi üzerine akademisyenlerin Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesine göre yargılanması talebine dair Adalet Bakanlığı'ndan beklenen izin yazısı üçüncü duruşmaya da gelmedi.Sanık avukatı Meriç Eyüboğlu Adalet Bakanlığı'ndan yanıt beklenmeksizin, ortada suç olmadığı gerekçesiyle derhal beraat talep ettiklerini belirtti. Mahkeme, Adalet Bakanlığı'ndan gelecek cevabın beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 30 Mart saat 09.40'da.

 

Avukat: Suç yok, beraat talep ediyoruz

 

Akademisyenler Terörle Mücadele Kanunu madde 7/2 kapsamında "örgüt propagandası" iddiasıyla, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.Savcı, ilk duruşmada suçlamayı değiştirerek Türk Ceza Kanunu'nun "Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'ndan talepte bulunmuştu. Üçüncü duruşmada da Adalet Bakanlığı'ndan yanıt gelmedi.Duruşmaya sanık akademisyenler katılmadı, dayanışma için gelen Türkiye'den ve dünyadan akademisyenler ve siyasetçiler takip etti.Yaklaşık beş dakika süren duruşmada Avukat Meriç Eyüboğlu söz aldı.Eyüboğlu "Ortada suç yoktur. Söz konusu olan ifade özgürlüğüdür. Barış talep eden, şiddete çağrı yapmayan bir metin."TMK 7/2 maddesi yönünden dava devam edecek olsa da, 301. maddeden devam edecek olsa da ortada suç yoktur. 301. madde zaten bir hukuksuzluk içerdiği için AİHM de bunun bir ihlal olduğuna karar verdi. Bu sebeple 301. madde yönüünden dosyanın dönüşünü beklemeksizin, derhal beraaat kararı verilmesini talep ediyoruz."

 

Mahkeme, Adalet Bakanlığı'na yazılan müzekkerenin ve dosyanın dönüşünün beklenmesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Yorumlar (0)