Bakanın 'temiz' dediği göl ölü balıklarla doldu

Bakan Eroğlu'nun kurtardık dediği Eber Gölü'nün yüzeyinin ölü balıklarla dolu olduğu ortaya çıktı.

GÜNDEM 01.03.2017, 11:40 01.03.2017, 11:40
Bakanın 'temiz' dediği göl ölü balıklarla doldu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’da bulunan Eber Gölü’yle ilgili 18 Şubat tarihinde Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte, yıllardır kirlilikle boğuşan gölü temizlemek için eylem planı hazırlayarak hayata geçirdiklerini belirterek, "Artık Eber Gölü'ne gittiğiniz zaman çöp göremezsiniz. Çöplerden, atık sulardan, erozyondan Eber Gölü'nü kurtardık. Eber Gölü'nde artık hayat var, kuşlar, endemik türler var, eskiden balık yoktu, şimdi balık tutulabiliyor" demişti.

 

BAKAN'IN 'TEMİZ' DEDİĞİ GÜN EBER ÖLÜ BALIKLARLA DOLDU

 

Odatv'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, göldeki sazlıkların yarattığı hasır üretimi kültürüyle de ünlü olan Eber, son yıllarda ise toplu balık ölümleriyle gündemde. Ancak Eber Gölü’nde yaşanan son toplu balık ölümü dehşet verici boyuta ulaştı. Yaz aylarında yükselen ısıya bağlı olarak artan balık ölümlerinin kış mevsiminde de ortaya çıkması bölgede tedirginlik yaratıyor.

 

VALİLİK: BUZ YÜZÜNDEN ÖLDÜLER

 

Gölün yüzeyinin ölü balıklarla kaplanmasına neden olan çevre katliamının ardından bir açıklama yapan Afyonkarahisar Valiliği şu ifadeleri kullandı:

"İnceleme aşamasında; söz konusu mahalde çok sayıda ölü küçük balık olduğu, balıkların ölüm olayının yaşanması üzerinden uzun zaman geçtiği, ölü balıkların bulunduğu mahalde su derinliğinin çok az olduğu ve suyun yer yer buz halinde bulunduğu tespit edilmiştir. Olay mahallinin yakın çevresinde balık ölümlerine yol açabilecek ve suyun mevcut durumunu bozabilecek çevresel etkenlerin mevcut olmadığı gözlemlenmiştir. Söz konusu balık ölümlerinin sebebinin balıkların bulunduğu mahaldeki suyun tamamen donmasından kaynaklanabileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca yapılan incelemede, göl yüzeyinin yaklaşık 1,5-2 aydır tamamen buzla kaplı olması ve yüzey su sirkülasyonunun olmaması, ayrıca yapılan ölçümlerde oksijen miktarının kritik seviyenin çok altında bir değerde olması sebebiyle balıkların oksijensizlik nedeniyle boğularak öldüğü kanaatine varılmıştır."

 

Yorumlar (0)