Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'de sigara ve tütün ürünlerinin satışına yönelik önemli bir düzenlemenin hazırlık aşamasında olduğunu açıkladı. Yeni düzenlemeye göre sigara satın almak isteyenlerin T.C. kimlik numarası üzerinden yaşlarının doğrulanması zorunlu hale getirilecek. Özellikle 18 yaşından küçüklere sigara satışının önlenmesini amaçlayan düzenlemenin birkaç hafta içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması planlanıyor.
10 Ekim 2026 tarihinde TRT Haber canlı yayınında konuşan Bakan Memişoğlu, tütünle mücadele kapsamında yeni önlemler alınacağını belirtti. İzmir'in Urla ilçesindeki Karantina Adası'nda gerçekleştirilen yayında açıklamalarda bulunan Memişoğlu, sigaranın toplumdaki görünürlüğünü azaltmayı ve gençlerin tütün ürünlerine erişimini zorlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
Sigara satışında kimlik göstermek zorunlu olacak
Bakan Memişoğlu, hazırlanan düzenlemenin en önemli maddelerinden birinin kimlik kontrolü olacağını ifade etti.
Türkiye'de mevcut mevzuata göre 18 yaşından küçüklere sigara ve diğer tütün ürünlerinin satışı yasak. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte satış sırasında yaş doğrulamasının daha etkin yapılması amaçlanıyor.
Memişoğlu, sigara satışlarının T.C. kimlik numarası ibraz edilerek gerçekleştirilmesinin sağlanacağını belirterek, satışın kime yapıldığının belirlenmesine yönelik bir sistem üzerinde çalışıldığını anlattı.
Bu uygulamayla özellikle market, bakkal ve diğer tütün ürünü satış noktalarında yaş kontrolünün güçlendirilmesi hedefleniyor.
Yeni sigara yasası ne zaman yürürlüğe girecek?
Sigara satışında kimlik zorunluluğunun ne zaman başlayacağı merak edilirken, Bakan Memişoğlu düzenlemenin henüz hazırlık aşamasında olduğunu bildirdi.
Hazırlanan kanun teklifinin birkaç hafta içinde TBMM'ye sunulması planlanıyor.
Ancak sigara satışında T.C. kimlik numarası zorunluluğu henüz yürürlüğe girmiş değil. Uygulamanın başlayabilmesi için gerekli yasal sürecin tamamlanması gerekiyor.
Kimlik doğrulamasının teknik olarak nasıl yapılacağı, satış noktalarında hangi sistemin kullanılacağı ve uygulamanın kesin başlangıç tarihi ise henüz netleşmedi.
Kafe ve restoranlarda sigara kullanımına yeni düzenleme
Yeni çalışma yalnızca sigara satışlarını kapsamayacak. Bakan Memişoğlu, kafe ve restoranlarda sigara içilebilen alanlara ilişkin kuralların da yeniden düzenleneceğini açıkladı.
Özellikle sigara içilen ve içilmeyen alanlar arasındaki sınırların daha açık biçimde belirlenmesi hedefleniyor.
Memişoğlu, mevcut uygulamalarda sigara kullanmayan vatandaşların bazı işletmelerde olumsuz etkilendiğini belirterek, yeni kurallarla bu durumun önüne geçilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Okullar, spor yapılan alanlar ve bazı kapalı alanlarda da sigaranın görünürlüğünü azaltacak ek kısıtlamalar üzerinde çalışılıyor.
Türkiye'de yılda 8 milyar paket sigara satılıyor
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, açıklamasında Türkiye'deki sigara tüketimine ilişkin dikkat çekici veriler de paylaştı.
Memişoğlu'nun verdiği bilgilere göre Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 33'ü tütün kullanıyor. Bakan, geçen yıl ülkede yaklaşık 160 milyar adet, başka bir ifadeyle 8 milyar paket sigara satıldığını söyledi.
Sigara satışlarından oluşan ekonomik büyüklüğün yaklaşık 20 ila 30 milyar dolar arasında olduğunu belirten Memişoğlu, tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunlarına da dikkat çekti.
Bakan, sigara kullanımının akciğer kanseri, kalp ve damar hastalıkları ile solunum sistemi rahatsızlıkları açısından önemli bir risk oluşturduğunu vurguladı.
Sigara satışında denetimler artırılacak
Hazırlanan düzenlemeyle sigara satışına ilişkin denetimlerin güçlendirilmesi ve kurallara aykırı satışlara yönelik yaptırımların daha açık hale getirilmesi amaçlanıyor.
Sağlık Bakanlığı, tütün ürünlerinin özellikle çocuklar ve gençler açısından daha az erişilebilir olmasını hedeflerken, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara yönelik farkındalık çalışmalarını da sürdürecek.
Yeni kanun teklifinin TBMM'ye sunulmasının ardından kimlik kontrolünün kapsamı, satış noktalarının sorumlulukları ve uygulanacak yaptırımlara ilişkin ayrıntıların netleşmesi bekleniyor.