AYM, Garo Paylan'ın cezasının iptali istemini reddetti

Anayasa Mahkemesi, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın, Meclis Genel Kurulu'nda kullandığı ‘soykırım’ ifadesinden dolayı kendisine verilen 3 oturumdan men cezasının iptal talebini reddetti

GÜNDEM 28.02.2017, 13:26 28.02.2017, 13:26
AYM, Garo Paylan'ın cezasının iptali istemini reddetti

ANKA'nın haberine göre, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Meclis Genel Kurulu'nda kullandığı ‘soykırımifadesinden dolayı kendisine verilen 3 oturumdan men cezasının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuruyu değerlendiren Yüksek Mahkeme, talebi reddetti. Yüksek Mahkemenin ret gerekçesi ise Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Gerekçede, Anayasanın “iptal istemi” başlığını taşıyan 85. maddesi uyarınca inceleme yapılabilmesi için iptali talep edilen parlamento kararının yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin olması gerektiği belirtilerek, iptali talep edilen parlamento kararlarının bir milletvekili hakkında disiplin ceza verilmesini ve cezaya konu sözlerinin tutanaktan çıkarılmasını konu edildiği ifade edildi.

 

 

AYM KARARININ GEREKÇESİ

 

 

Başvurunun, konusu itibariyle TBMM kararının Anayasa'nın 85. maddesi çerçevesinde denetlenebilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekilen kararda, “Bir parlamento kararı niteliğinde olan TBMM İçtüzüğünün Anayasa mahkemesince denetimi ancak Anayasa’nın 150. maddesi uyarınca açılan bir iptal davası ile mümkündür. Anayasanın 150. maddesine göre ise TBMM İçtüzüğünün şekil ve esas bakımından denetimi Cumhurbaşkanı, iktidar ve anamuhalefet partisi meclis grupları ile TBMM üye tam sayısının en az beşte biri tutarındaki üyeler tarafından istenebilir, somut iptal talebinde bu şartın gerçekleşmediği de açıktır” denildi. 

Yorumlar (0)