Aylin Nazlıaka: Kimlere rant sağlamak için kanser riski yaşatıldı?

Asbest sorunu tekrar Meclis gündemine taşındı. Bağımsız Milletvekili Nazlıaka, Başbakan Yıldırım’a “Hangi rant yada çıkar insan sağlığından önemli olabilir? Bu alan kimlere rant sağlanmak amacıyla yıkıldı?” diye sordu

GÜNDEM 03.03.2017, 16:48 03.03.2017, 16:48
Aylin Nazlıaka: Kimlere rant sağlamak için kanser riski yaşatıldı?

Birgün’de yer alan habere göre,  Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankaralılara kanser tehlikesi yaşatan Maltepe Havagazı Fabrikası’nı Meclis gündemine taşıdı. Yıkım esnasında ortaya çıkan asbestin çevre ve insan sağlığı açısından zehir saçtığını belirten Nazlıaka, Başbakan Binali Yıldırım’a “Hangi rant insan sağlığından daha değerlidir?” diye sordu.

Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Nazlıaka, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in meslek odalarının uyarılarını dikkate almadan yıkımı başlattığını belirtti. Nazlıaka, yıkım esnasında işçilerin, yıkım alanının hemen yanı başındaki Adliye Sarayı’ndakilerin, mahalle sakinlerinin, çevrede işyerleri bulunan vatandaşların, Ankara Atatürk Lisesi öğretmen-öğrencilerinin, Başkent Doğalgaz, Ankara Garı’nda çalışanların, gelip gidenlerin ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ile çevre bağlantılarını kullananların asbest soluduğunu ifade etti.

“Bu alandan kimlere rant sağlanacak?”
Ankaralıların tehdit altında olduğuna dikkati çeken Nazlıaka, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

>>Türkiye Çernobil patlamasından sonra radyasyon olmadığı kanıtlamak için çay içen bakanlar unutmamıştır. Alınmayan önlemler nedeniyle ilerleyen yıllarda çok sayıda vatandaşımız kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir. On binlerce yurttaşımızı kanser riskiyle karşı karşıya bırakan ve Ankara’nın göbeğinde yaşanan bu yıkımla ilgili başlatılan idari ve adli soruşturma var mıdır? Bu olayın siyasi sorumlusu kimdir? Bu sorumlular hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?

>>Yıkım ve taşıma sırasında ilgili yönetmeliklere uymayan yöneticiler ve bu kararı veren siyasi sorumlular hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?

>>Asbest solunumla vücuda girdiğinde 5-10 yıl gibi bir sürede kanser hastalığına yol açan bir maddedir. Yağmurla birlikte zemine çöken asbest maddesi daha sonra rüzgarla birlikte tekrar havaya karışmaktadır. Bu bir döngüdür. Bu durum dikkate alınarak bu bölgede asbest ölçümleri yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa ivedi olarak bu ölçümlere başlanılacak mıdır?

>>Hangi rant yada çıkar insan sağlığından önemli olabilir?

>>Ankara’nın önemli tarihi alanlarından biri olan EGO Hangarlarının akıbeti ortadadır. Burada yaşanılanlarda dikkate alındığında Maltepe Havagazı Fabrikasının bulunduğu bu alan ne olarak kullanılacaktır? Bu alan kimlere rant sağlanmak amacıyla yıkılmıştır?

>>Bu alanın bir çevre müzesine dönüştürülmesi düşünülemez mi? Bu konuda bir çalışma yapılacak mıdır?”

 

Yorumlar (0)