Avukat Derviş Aydın, Bartın'daki maden ocağı patlamasını değerlendirdi

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, ÖFG TV’de Av. Derviş Aydın ile Bartın İş Cinayetini konuştu.

GÜNDEM 20.10.2022, 12:20 20.10.2022, 12:24
Avukat Derviş Aydın, Bartın'daki maden ocağı patlamasını değerlendirdi

,

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında eksi 300 kotunda meydana gelen patlamada 41kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı.

Konuya ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun YouTube kanalında yönettiği ÖFG TV programına, maden kazalarında aktif rol alan Çağdaş Hukukçular Derneği’nden Av. Derviş Aydın konuk oldu.

Olayın ertesi günü bölgeye giden Av. Derviş Aydın, “Bir grup arkadaşımız Sayıştay raporlarına ilişkin ve medyaya yansıyan ihmal ve riskler doğrultusunda araştırma yaparken bir grup avukat arkadaşımız ise fiili olarak madende çalışan işçiler ve yakın zamanda emekli olmuş işçilerle temas kurdu. Derlediğimiz tüm bilgiler Sayıştay raporlarındaki ihmallerin karşılığının olduğunu hatta çok daha büyük ihmallerin ve riskli durumların da olduğunu gösterdi. Bu ihmaller aynı zamanda işçiler tarafından da farkında olunan ihmaller…” açıklamalarında bulundu.

Derledikleri bilgiler ile suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Aydın, konuyu dört başlıkta ele aldıklarını belirtti. Başlıkları; yeterli sayıda işçi çalıştırılmaması, metan konusu, patlama özelliğine sahip kömür tozu sorunu ve denetimler şeklinde sıralayan Aydın, ‘herhangi bir ihmal, kusurlu bir durum yok’ şeklinde yapılan açıklamaların soruşturmaya gölge düşüren açıklamalar olduğunu vurguladı.

 

“TEHLİKE ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ, SOMA İLE BENZER İHMAL”

Öngörülen bir soruna ilişkin planlama ve yatırımın hayata geçirilmemesi durumunun Soma ile benzer olduğunu belirten Aydın, “Tehlike öngörülmüştü, nasıl giderileceğine dair planlama yapılmıştı, hayata geçirilmesine ilişkin onaylar alınmıştı fakat yapılmamıştı. Sayıştay raporlarına baktığımızda işçi alımına ilişkin yapılan değerlendirmeler Amasra’da bir küçülmeye gidildiğini gösteriyor. Bilinçli bir tercih ve bu tercihin getirdiği riskler de tespit ediliyor.” şeklinde konuştu.

“SORUŞTURMA AŞAMALARI HEP EKSİK YÜRÜTÜLDÜ”

Konuya ilişkin soruşturmalarda önemli olan noktanın, savcıların eksikliklerle ilgili yeterli farkındalığı olması gerektiğini belirten Aydın, “Savcıların eksikliklerle ilgili farkındalığı mevcut mu emin değiliz. Bu zamana kadar gördüğümüz kadarıyla soruşturma aşamalarının oldukça eksik yürütüldüğüydü. Amasra’da da benzer bir durumla karşılaşmaktan korktuğumuz için bir an önce talep dilekçemiz ile birlikte toplanması ve muhafaza altına alınması gereken delillere ilişkin bir dilekçe sunduk.

Sayıştay’ın denetim raporlarına ulaşamadığını belirten Av. Derviş Aydın davayı son aşamasına kadar takip edeceklerini söyledi.

Yorumlar (0)