Anadolu Üniversitesi 'evet'e kapı açtı 'hayır'a kapattı

Anadolu Üniversitesi rektörlüğü, 'hayır' yönlü etkinlikleri iptal ederken, 'evet' kampanyası yapacak olan Cumhurbaşkanı başdanışmanına izin verdi.

GÜNDEM 17.03.2017, 15:23 17.03.2017, 15:23
 Anadolu Üniversitesi 'evet'e kapı açtı 'hayır'a kapattı

Anadolu Üniversitesi rektörlüğü, 'hayır' yönlü etkinlikleri iptal ederken, 'evet' kampanyası yapacak olan Cumhurbaşkanı başdanışmanına izin verdi.

Evrensel'de yer alan habere göre, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü 16 Nisan’da yapılacak referanduma ilişkin ‘hayır’ yönlü propaganda yapılma şüphesine dahi tahammül edemez, etkinlikleri iptal edip öğretim üyelerine ‘yasak’ yazısı iletirken, ‘evet’ kampanyası yapacak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış’a kapılarını açtı.

Anadolu Üniversitesinde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış’ın konuşmacı olduğu “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” adlı bir panel gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı, Anadolu Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi Öğrenci Konseyinin düzenleyicisi olduğu panelde 16 Nisan’da yapılacak referandum için “evet” propagandası yapıldı. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü kısa süre önce üniversite öğretim üyelerine “kampüs içinde açık veya kapalı mekanlarda referanduma ilişkin propaganda yapmak yasaktır” ifadesinin yer aldığı YSK kararını yollamış ve öğretim üyelerinin derslerinde referanduma ilişkin beyanda bulunmaması istenmişti. Yine Anadolu Üniversitesi yönetimi, Endüstri İlişkileri ve Sosyal Politika Kulübünün yapacağı belgesel gösterimi ve panel etkinliğini ‘Referanduma yönelik bir etkinliğe dönüşmesi şüphesi’ nedeniyle dün iptal edilmişti.

BAZI ÖĞRENCİLER ETKİNLİĞE ALINMADI

Ayrıca, Mustafa Akış’ın etkinliğine ‘muhalif oldukları gerekçesiyle’ bazı öğrenciler de alınmadı.

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Öğrenci Konseyi Başkanı Şeyda Nur Kartal güçlü bir Türkiye için milletin birleştiği noktanın, 16 Nisan’da oylanacak cumhurbaşkanlığı sistemi olduğunu belirtti. Konuşmanın ardından sunumunu gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akış mevcut sistemin seçkinci, vesayetçi ve çift başlı olduğunu belirtti. Sunumunun büyük bir kısmını Yassıada yargılamaları, 367 krizi, hükümet krizleri ve 15 Temmuz darbe girişimine ayıran Akış, istikrarın ve gerçek demokrasinin sağlanması için referandumda evet oyu verilmesi gerektiğini ifade etti. Anayasa değişikliğinde yasa teklifinin yürütmeden alındığını ve milletvekili sayısının 600’e çıkarıldığını belirten Akış, bu suretle yasamanın güçlendirildiğini iddia etti. Yargının seçilmiş cumhurbaşkanı ve Meclis tarafından seçilmesinin onun demokratik meşruiyetini arttırdığını belirten Akış, bu şekilde yargının idarenin işlemlerine sürekli engel olmasının engelleneceğini, yatırımların daha hızlı yapılacağını söyledi. Etkinlik soru cevap kısmının ardından sona erdi.

 

Yorumlar (0)