Almanya, 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'ye 76 milyon avroluk uçak satmış

Almanya’da Katolik ve Protestan Kilisesi Almanya’nın silah ihracatına ilişkin raporunu yayınladı. Buna göre, 15 Temmuz sonrası Türkiye’ye 76 milyon euroyu aşan miktarda uçak ve İHA satılmasına izin verildi.

GÜNDEM 13.12.2016, 15:48 13.12.2016, 15:48
Almanya, 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'ye 76 milyon avroluk uçak satmış

Birgün de yer alan habere göre, Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre “Kiliseler ve Gelişme Ortak Konferansı”nda yer alan Protestan din adamı Martin, kiliselerin yıllardan bu yana bir yandan yasalar ve siyasi yönetmelikler temelinde kısıtlı silah ihracatı yapılması yönünde verilen siyasi mesajlar ile hiç de sınırlı olmayan bir biçimde bu ihracatların yapılmasına izin verme uygulamaları arasındaki çelişkiyi dile getirip durduklarını söylüyor. Dutzmann, bu yüzden şimdi artık yasal temellerin değişmesinden yana tavır aldıklarını vurguluyor.

 

KATAR VE SUUDİ ARABİSTAN İLK SIRADA

 

“Kiliseler ve Gelişme Ortak Konferansı” adlı oluşumun hazırladığı rapor, 2015 yılında silah ihracatı izinlerinin neredeyse iki kat daha artmış olduğunu saptıyor. Oluşumun Katolik temsilcilerinden din adamı Karl Jüsten silah sevkiyatlarının yüzde 59’unun üçüncü ülkeler kategorisindeki ülkelere yapıldığını, bunlar arasında Katar ve Suudi Arabistan’ın başı çektiğini söylüyor.

 

Karl Jüsten Katar’ın yoğun bir biçimde insan haklarını ihlal ettiğine ve dünya çapında radikal İslamcıları desteklediğine işaret ederek, 2015 yılında Katar’ın Almanya’dan 1 milyar 66 milyon euro tutarında silah satın alarak, birinci sıraya oturduğunu belirtiyor.

 

Jüsten, Katar ile birlikte Suudi Arabistan’ın da Yemen'deki Şii Husi milislerine karşı katıldığı silahlı çatışmalarda 10 binden fazla kişinin hayatını yitirdiğini ve uluslararası insan haklarının ayaklar altına alındığını söylüyor.

 

'DAHA FAZLA ŞEFFAFLIK'

 

20 yıllık çalışmalarının bir bilançosunu da çıkartan Almanya’nın büyük kiliseleri Alman silah ihracatında daha fazla şeffaflık yaratılması için gösterdikleri çabanın altını çiziyor. Karl Jüsten “Silah ihracatları günlük gazetelerin birinci sayfalarına kadar girmeyi artık başarıyor” diyor.

Yorumlar (0)