AKP'nin yeni aldatmacası

AKP Hükümeti’nin kurduğu “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu”nun iddia edildiği gibi “mağduriyetleri gidermeyeceği” üzerinde duran KESK EŞ Başkanı Özgen, “15 Temmuz’dan bu yana yaklaşık 100 bin kamu görevlisi ihraç edildi. 7 kişiden oluşan komisyon mağduriyetleri yineleyecek, davalar yıllar boyu sürecek” dedi

GÜNDEM 26.01.2017, 13:38 26.01.2017, 13:38
AKP'nin yeni aldatmacası

Birgün’de yer alan habere göre, AKP Hükümeti’nin OHAL sürecinden çıkarılan KHK’lerin yaptığı işlemleri incelemek üzere kurduğu “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu”na KESK’ten itiraz geldi. Komisyonun mağduriyetleri gidermeyeceğini aksine yineleyeceğini ifade eden KESK Eş Başkanı Lami Özgen, “15 Temmuz darbe girişiminde bu yana 135 bin kamu görevlisi hakkında işlem yapıldı. Yaklaşık 100 bin kamu görevlisinin ihraç edildi. 7 kişiden oluşan komisyona 50 bin kişi bile başvursa günde yaklaşık 100’den fazla dosyaya bakması gerekecek. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu AKP’nin yeni aldatmacası” diye konuştu.

Davalar uzatılacak

KESK genel merkez binasında basın toplantısı düzenleyen Özgen, komisyonun mağduriyetleri yinelenerek yıllar boyu sürecek davalara sebep olacağını ifade etti. Komisyonun sadece ihraçlara ilişkin başvuruları ele almasının ve sonuçlandırmasının uzun yıllar alacağını kaydeden Özgen, “İç hukuk yolları ve AİHM’den çıkacak kararla birlikte on yılları bulacak bir süreç yaşanacak, böylece yeni mağduriyetler açığa çıkacak” diye konuştu.

Haklar iade edilmeyecek

Komisyon başvuruyu yıllar sonra da sonuçlandırabilecek, KHK buna izin vermektedir” diyen Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Başvurunun kabulü ve ihraç edilme işleminin sona erdirilmesi kararı çıkması durumunda personelin atama teklifleri on beş gün içinde yapılacak. Ancak düzenleme ile ‘statüleri, unvanları ve yürüttükleri görevleri itibariyle başka kurumlarda görevlendirilmeleri mümkün olmayanlar hariç olmak üzere daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara Devlet Personel Başkanlığı tarafından ikamet ettikleri il dikkate alınarak’ yapılacak. Bu durumda da göreve iade değil, yeni bir atama gerçekleşmiş olacak.”

Politikadaki sıkışma bertaraf ediliyor

Özgen 685 sayılı KHK ile kurulan “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu”nun iç ve dış politikada yaşanan sıkışmanın bertaraf edilmesi için başvurulan bir oyalama aracı olduğunu söyledi. Özgen açıklamalarını şu ifadelere yer vererek sonlandırdı: 
Referandum öncesinde ‘normalleşmeye’ geçileceği görüntüsü verilerek oy avcılığı yapılmak istenmektedir. Hükümetin iddia ettiği gibi ne mağduriyetler giderilecek ne de haksızlıklar incelenecektir. Ortada bir normalleşme olmadığı gibi OHAL haksızlıkları on yıllara yayılmak istenmektedir. Bu nedenle başta AİHM yetkilileri olmak üzere uluslararası kurumlara temel hak ve özgürlüklerin siyaset malzemesi haline getirilmesi, ayaklar altına alınmasına karşı tutum takınmaları çağrısında bulunuyoruz.”

 

Yorumlar (0)