AKP'den 'misilleme' mesajları

Avrupa ile yaşanan krizi ‘evet’ kampanyası için kullanan AKP kurmayları, tabanı harekete geçirmek amacıyla ‘bedelini ödeyecekler’ mesajları vermeye başladı. Kurtulmuş, “Bizim hiç konuşmamıza gerek kalmayacak” dedi, Erdoğan ise Hollanda’yı kendi genel seçimleriyle tehdit etti

GÜNDEM 13.03.2017, 09:16 13.03.2017, 09:16
AKP'den 'misilleme' mesajları

Referandum etkinliklerini peş peşe iptal eden Avrupa ülkeleriyle yaşanan krizi oy devşirmek için kullanan AKP kurmaylarının ‘mağduriyet’ söylemleri yerini ‘misilleme’ mesajlarına bırakıyor. Ülkeye girişine izin verilmeyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bunun bir kere karşılığı olacak. Özür dilemek yetmez” derken; Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Hollanda çarşamba günü yapılacak seçim için ilişkileri feda etti; bedelini ödeyecekler” ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca Hollanda’da yaşayan Türkiyelilere gelecek çarşamba günü yapılacak seçim için “Gereğini yapacaksınız” diye çağrıda bile bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni verilmemesinin ardından Hollanda’ya karayoluyla giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Rotterdam’daki Türk konsolosluğuna alınmamış hatta sınırdışı edilmişti.

Nazizm ayakta


Birgün’de yer alan habere göre,  Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ‘Uluslararası İyilik Ödülleri’ töreninde konuşan Erdoğan, Hollanda’ya sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Bakanımız Fatma Sayan kardeşime, bir bayan kalkıp da kendi konsolosluk binasına, maslahatgüzarıyla ve diplomatik bir araçla gitmesini engelleyen bir ülke bunu nasıl açıklayabilir. Biz davet etmedik ki diyorlar. Nereden çıktı bu? Ben elimde pasaport olduktan sonra istediğim ülkeye girerim” dedi.
‘Nazi’ yakıştırmasını tekrarlayan Erdoğan, “Batı gerçek yüzünü son birkaç gündür açık ve net ortaya koymuştur. Ben olaylar başladığında bunların faşizan birer baskı olduğunu söyledim. Nazizm hortladı dedim. Nazizm bitti sanıyordum ama yanılmışım dedim. Meğerse Nazizm batıda ayakta” diye konuştu.

Gereğini yapacaksınız


“Benim Hollanda’da yaşayan vatandaşlarıma atlarla yürüyen, affedersiniz köpekleri sürmek suretiyle içlerindeki hırsları yönlendirenler, bu edep dışı davranışları yapanlar bunun bedelini ödeyecekler. Diplomasi nedir onu da öğrenecekler” diyen Erdoğan, genel seçimlerin yapılacağı Hollanda’daki Türkiye kökenlilere de çağrı yaptı.

Erdoğan, “Çarşamba günü bakalım ne olacak. 250 bin Türk’e karşı Hollanda’da oy kullanacak Türk kardeşlerime sesleniyorum, sizler gereğini yapacaksınız” dedi.

Papa’ya çağrı


Aynı törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de Hollanda’ya tepki gösterdi ve Papa’ya da çağrıda bulunarak, “ Buradan, bu iyilik salonundan, iyilik toplantısından başta Papa Franciscus olmak üzere batıdaki bütün din adamlarını, kilise mensuplarını islamofobik kin, öfke ve nefrete karşı ses vermeye davet ediyorum” diye konuştu.

Yalova’da konuşan Başbakan Binali Yıldırım da, “Şunu herkes bilmelidir; Türkiye bunun cevabını en ağır şekilde verecektir ve bir daha ülkemize vatandaşlarımıza karşı buna benzer aymaz hareketlerin olmaması için gereken neyse yapılacaktır” dedi.

Karşılığını vermeye başladık
Öte yandan Fransa’da konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Cumhurbaşkanı gibi ‘misilleme’ çağrısı yaptı. Bakan, “Bunun bir kere karşılığı olacak. Özür dilemek yetmez. Karşılığını vermeye başladık. Büyükelçi ülkeye gelmesin dedik. Giremez. Adımları atacağız. Daha sonra da Hollanda özür dileyecek. Yoksa bu adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.
Yaşanan diplomatik krizin Viyana Sözleşmesi’ne de aykırı olduğunu savunan Çavuşoğlu, şöyle konuştu; “Bu tür şeyleri Avrupa’da savaşlar zamanında, Nazi zamanında bile görmedik. İlla seçim öncesi gelmem önemli değil. ‘Yok’ dediler, ‘seçim sonrası gelmene de karşıyız’. Avrupa bir uçuruma doğru gidiyor. İkinci Dünya Savaşı öncesine doğru gidiyor. Bunu hatırlatınca da çok üzülüyorlar. Wilders Hollanda siyasetini rehin almış durumda.”

Biz konuşmadan ‘evet’ diyecekler
Avrupalı siyasetçilere “Akıllarını başlarına alsınlar” diye seslenen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise Türkiye’nin ‘bu hamlenin altında kalmayacağını’ ifade etti.

Konuyu ‘evet’ propagandası için kullanan Kurtulmuş, şöyle devam etti; “Türkiye gerekli her türlü cevabı bu uygulamayı yapanlara verir. Ne kadar yasaklarsanız yasaklayın, Avrupa’da 5 milyona aşkın Türk vatandaşımız nasıl davranacağını iyi bilir. Bu yasaklarla Hayır kampanyasına destek olmuyorlar. Bu yasakları milletimiz ferasetle görüyor. Allah’ın izniyle vatandaşlarımız bizim hiç konuşmamıza gerek kalmadan hayır cephesinin içerisinde yer alan bu faşist zihniyetleri görerek, çok kuvvetli bir şekilde cevaplarını verecekler. İnşallah 16 Nisan kampanyası Avrupa bakımından da çok yüksek oranda ‘evet’in çıkacağı bir kampanya olacak.”

Kalın: Faşistlere yenik düştüler


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, yine ‘faşist’ göndermesi yaparak Hollanda’yı eleştirdi. Kalın, Twitter’dan İngilizce ve Türkçe yazdığı mesajlarda şu ifadeleri kullandı; “Hollanda Hükümetinin skandal kararı, İslam düşmanı ırkçı-faşist partiye ve zihniyetine boyun eğdiğinin en açık delili. Hollanda hükümetinin anti İslamcı, ırkçı ve faşistlere yenik düşmesi ve uzun süredir var olan Türkiye-Hollanda ilişkilerine zarar vermesi utanç verici. Hollanda’da birkaç gün içerisinde seçimler gerçekleşecek. Dün gece Geert Wilders’in zaten iktidarda olduğunu anlamış olduk.”

Widers: Bu sadece başlangıç


Hollanda hükümetinin aşırı sağcılara ‘koz vermemek’ adına bu hamleyi yaptığı konuşulurken, gelişmelerin odağında olan ırkçı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de Türk bakanlara yönelik tutumu “Bu sadece başlangıç” diye değerlendirdi.

 

Yorumlar (0)