AKP'de 'Hayır'cı kitle krizi

Referanduma kısa bir süre kalmasına rağmen AKP’de ‘Hayır’cı bir kesim bulunuyor. Abdüllatif Şener, söz konusu kesimin ‘önemli oran’da olduğunu ialtını çizdi

GÜNDEM 23.03.2017, 08:54 23.03.2017, 08:54
 AKP'de 'Hayır'cı kitle krizi

AKP’ye yakın anket şirketleri ANAR ve MAK Danışmanlık, AKP içinde ‘Hayır’cı bir kesim olduğu tespiti yapıyor. AKP’nin kurucularından ve eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise bu kesimin ‘önemli bir oranda’ olduğunu iddia ediyor.



‘Uluslararası kriz içeriyi etkilemez’

 


Birgün’de yer alan habere göre,  RS FM’de Yavuz Oğhan’un sunduğu ‘Bidebunudinle’ programına katılan ANAR Genel Müdürü Uslu, Avrupa ülkeleriyle referandum öncesi yaşanmakta olan krizlere değindi ve uluslararası krizlerin iç kamuoyunda belirleyiciliği olmadığını söyledi. Buna örnek olarak 2009’da Davos’ta yaşanan ‘one minute’ krizini örnek gösteren Uslu, İsrail ile yaşanan krizden 60 gün sonra Türkiye’de belediye seçimleri yapıldığını hatırlattı, AKP’nin bu seçimde 9- 10 puan civarında oy kaybettiğini vurguladı.



MHP-AKP işbirliğinin referanduma etkisini değerlendiren Uslu esas sorunun MHP’de olduğunu söyledi. “AK Parti büyük oranda konsolidasyonu sağladı aslında” diyen Uslu, MHP’ye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: “MHP tabanına sorduğunuzda yarısı zaten oy vermeyeceğini söylüyor. Bir de kararsız olanlar var. Onlardan da fire olması durumu yüksek.”



MHP’nin 3’te 1’i ‘Evet’çi

 


MHP seçmeninin oy oranına da değinen Uslu “Şu an ‘Evet’ oyları üçte bir civarında görünüyor. O da yüzde 10-11’lik bir partide 3 puana denk geliyor. Esas nokta, yüzde 63 gibi bir rakamın gerçekleşmeyecek olmasının temel nedeni MHP’deki bu durum” ifadelerini kullandı. Uslu, AKP için ise, “Fire oranı çok düşük gözüküyor” dedi.



CHP ve HDP’nin durumu

 


Uslu’ya göre CHP de “Yapılabilecek en iyi kampanyayı yapıyor.” Kampanya’nın referandum dengelerini etkilemek bakımından yetersiz olabileceğini söyleyen Uslu, “Ama kendi oyunun üzerinde bir topluluğu ikna etmeyi başardı” ifadelerini kullandı.



HDP’nin durumuna da değinen Uslu “Sadece kendi bölgelerine çekildiler ve seçmenlerini hayır vermek üzere sandığa götürmeye çalışıyorlar” değerlendirmesini yaptı.

 

‘Oy farkı çok küçük’

 


Bazı anketlerde ‘evet-hayır’ oylarının başa baş gittiğine de değine Uslu, anketlerdeki değerlerin birbirine çok yakın olduğunu söyledi.



Referanduma katılım oranını da değerlendiren Uslu “Yüzde 85’ler oranında bir katılım olacağını öngörüyorum. Sandığa gitmeyeceğini söyleyenler çok az. Ama katılımın yüksek olmasının ‘Hayır’ oyunu artıracağını da düşünmüyorum” dedi.



AKP’li ama ‘Hayır’cı bir kitle var


Referandum sürecine dair bir başka dikkat çekici değerlendirme de, yine AKP’ye yakınlığıyla bilinen MAK Danışmanlık’tan geldi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanına destek yüzde 60’ların üzerindeyken; Cumhurbaşkanının desteklediği referanduma destek vermemek garip bir ruh hali...” dedi. Kulat, şöyle devam etti: “İlk kez kendini Ak Parti’li ifade edip Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın savunduğu tezin tam tersi oy; HAYIR vereceğim diyen bir kitle var.”



‘Tebliğci gibiler’


AKP’nin kurucularından Abdüllatif Şener ise T24’ten Hülya Karabağlı’ya yaptığı açıklamada, “Evet cephesinin devlet gücünü kullanmasından çekinerek bir kısım seçmen konuşmuyorsa da önemli bir seçmen kitlesi tebliğci gibi kendi hayır görüşlerini etrafına yaymaya çalışıyorlar” dedi. “İktidar partisinin seçmen kitlesinde önemli oranda ‘Hayır’cıları olduğu gibi muhalefet partilerinin az da olsa ‘Evet’çileri var” diyen Şener, referandumda ‘Hayır’ çıkacağını düşündüğünü söyledi.

 

Yorumlar (0)