AKP Kadın Kolları Başkanından şok sözler:Alevilere ve bize oy vermeyenlere yardım yapılıyor

Çorum AKP Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclis üyesi Meryem Demir, Gıda Bankası’ndan yapılan yardımları örnek göstererek, “Alevi vatandaşlarımız veya bize oy vermeyenlere de yardım yapılıyor” şeklindeki sözü Meclis’te gerginliğe neden oldu.

GÜNDEM 07.02.2020, 09:19
AKP Kadın Kolları Başkanından şok sözler:Alevilere ve bize oy vermeyenlere yardım yapılıyor

Oda Tv'den Seyfettin Mete'nin haberine göre, Çorum AKP Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclis üyesi Meryem Demir, Gıda Bankası’ndan yapılan yardımları örnek göstererek, “Alevi vatandaşlarımız veya bize oy vermeyenlere de yardım yapılıyor” şeklindeki sözü Meclis’te gerginliğe neden oldu.

CHP’li üyeler Meryem Demir’e sert tepki göstererek, verilen örnekte bile mezhepsel farklılıkların kullanılmasını doğru bulmadıklarını söylediler.

CHP Meclis Grup Başkanı Tuncay Yılmaz; “Sanki sadaka veriyorsunuz” diyerek Demir’e tepki gösterdi.

Demir’i mezhepsel ayrımcılık yapmakla suçlayan Yılmaz, tepkisini şöyle sürdürdü; “Yuh size. Bağımsız komisyon kuralım MHP’li CHP li, AKP’li  temsilciler olsun. İşi layıkı ile yapalım. Sanki sadaka veriyorsunuz. İkide bir Alevi diyorsunuz. Belediye 294 bin yurttaşın belediyesi. Kimin ihtiyacı varsa sünnisi Alevi'si lazı Çerkez'i kürdü tabiki yardım alacak. 2020 Türkiye'sinde hala ayrıştırıcı dil kullanmanız yakışık almadı.

Siz Meclis'te Alevi de yardım alıyor diyorsunuz. Belediye başkanı mahalle toplantısında “İşe Alevi de aldık” diyor. Demekki siz belediyeden yardım alanların kaçı Alevi, kaçı Sünni biliyorsunuz. Demekki insanları ayırıyorsunuz” 

Çorum AKP Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclis üyesi Meryem Demir’in sözleri mecliste bir süre gerğinliğe neden oldu. CHP’li üyelerin sert tepkisi üzerine devreye giren Başkanvekili İsmail Bölükbaş, tarafları güçlükle yatıştırdı. 

DEVAMINDA İHALE TARTIŞMASI YAŞANDI 
 

Meclis toplantısında söz alan CHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Tuncay Yılmaz, ihalelerde yapılan usulsüzlüklerle ilgili iddialarda bulundu. Görevden alınan eski Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, döneminde yapılan usulsüzlüklerin yeniden yapıldığını kaydeden Yılmaz, belediye yöneticilerine tepki gösterdi.

 Yılmaz, “madem eski düzen iyiydi neden belediye başkanı görevden alındı” diye sordu.

Tuncay Yılmaz, özellikle araç kiralama ve alım ihalelerinde usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Belediyenin Kamu İhale Kurumu usullerine göre ihaleleri gerçekleştirmediğini kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

“İHALELER NEDEN B BENDİNE GÖRE YAPILIYOR?”
 

Geçtiğimiz hafta Çorum Belediyesi, Kamu İhale Kurumu’nun ihaleleriyle alakalı bir soru sorduk. Bunun karşılığında da belediye basın birimi tarafından bir açıklama yapıldı. Sanırım ihaleleri basın birimi yaptı. Biz de cevabı basın birimine vereceğiz. Neden ihaleleri Kamu İhale Kurumu’nun 21. Maddesinin B bendine göre yapıyorsunuz?

B bendinde doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani veya beklenmeyen, ivedilikle yapılması gereken, idarece belirlenen hallerde veya idare tarafından öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedilikle yapılması hali deniyor.

Çorum Belediyesi, araç kiralama ihalelerinde bu maddeye dayanarak ihale yapıyor. Biz de soruyoruz, biz bu maddeyi yanlış mı anladık? Kamu İhale Kurumu ayan beyan vermiş. Grupla oturup ne olduğunu bulmaya çalıştık. Bir cevap da geldi. Hayal görmek, hayalperestlik yapmak ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmek üzerine bir beyan verildi.

“KISIMLARA BÖLÜNMEZ’ DENİLEN İHALE KISIMLARA BÖLÜNDÜ”
 

4734 sayılı Kamu İhale Kurumu eşit değerinin altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımı ile yapım işleri kısımlara bölünemez. Ama araç alım ihalesinde kısımlara bölündü. Belgesi de buradadır. 1 milyon 128 bin 233 TL yaklaşık maliyetli bir ihalenin 148 bin liralık kısmını, 269 bin 500 TL’lik kısmını da bölmüş, 3. olarak yine aynı ihalenin 140 bin TL’lik bölümünü bölmüş. Kanun ihaleyi bölemezsiniz diyor. Ama buna rağmen ihale bölünmüş.

Sayıştay raporlarına bir gönderme yapalım. Sayıştay son 4 yıldır denetimlerini yaparken uyarılarda bulunmuş. 21/B ve F üzerinden ihale yapmayı alışkanlık haline getirmişsiniz. Bu şekilde yapamazsınız diye uyarılmasına rağmen 2020 yılının hemen ilk başında böyle ihale yapılıyor.

“İPTAL EDİLEN İHALELERİN MALİYETİ NE KADAR?”
 

Çorum Belediyesi araç ihalesinde açık ihaleyi uygulamış. Burada pazarlık uygulanıyor. Ama belediye bunu iptal ediyor. Arkasında 21/B üzerinden pazarlık usulü ihale ediliyor ve yine iptal ediliyor. Hemen arkasından tekrar ihaleye çıkıyor. Mezbahane ve otoparkla alakalı otomasyon ihaleleri de iptal ediliyor. 5 tane ihaleye çıkıyoruz ve iptal ediyoruz. İhaleyi iptal edip tekrar ihaleye çıkmak Çorum Belediyesi’ne maliyeti nedir?

Belediyenin 21/F üzerinden yaptığı iki ihale var. Yine pazarlık usulü ihaleler yapılmış ve teklif istenmiş. İbadethane temizlik hizmet alım ihalesi yapılmış. 21/F’den ihaleden yaparken kanun en az 3 teklif alacaksınız diyor. Alınan doküman sayısı 2’dir. Çorum Belediyesi Ramazan etkinliği yapmış.”

Yılmaz’a cevap veren Çorum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Leyla Sayın, ise Makine İkmal Müdürlüğü’nün 2019 yılının Haziran ayında kurulduğunu, bu nedenle ihalelerin B bendine göre yapıldığını söyledi.

Yorumlar (0)