AHMET AKIN'DAN ÇIRAKLAR VE STAJYERLER İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın’dan kanun teklifi. Ahmet Akın, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılarak çıraklıkta geçen sürelerin borçlanılabilmesini ve sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini sağlayacak bir Kanun Teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığına verdi.

GÜNDEM 28.11.2016, 12:42 28.11.2016, 12:42
AHMET AKIN'DAN ÇIRAKLAR VE STAJYERLER İÇİN KANUN TEKLİFİ

Akın, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “ Çıraklıkta geçen süreler için sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılmaktadır. Ayrıca yapılan bu sigorta uzun vadeli sigorta kollarından olan yaşlılık, malullük ve ölüm sigortasının başlangıcı olarak kabul edilmemektedir. Çok sayıda vatandaşımız bu durumun düzeltilmesi için bizlere müracaat etmektedir. Gittiğim her yerde bu taleple karşılaşıyorum. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor. Çıraklar ve işyerlerinde mesleki eğitim gören stajyerlerin de yaşlılık, malullük ve ölüm sigortasından yararlandırılmaları ve sigorta başlangıcının buna göre düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

 

Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın kanun teklifi şu şekilde;

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifim ve gerekçesi ek’te sunulmuştur.

 

Gereğini saygı ile arz ederim.

 

 

                                                                                                                      Ahmet AKIN

                                                                                                                 Balıkesir Milletvekili

 

GENEL GEREKÇE

 

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen çıraklar ile staj yapan meslek lisesi öğrencileri ve yükseköğretim öğrencileri hakkında stajları süresince iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanmaktadır.

 

Ancak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 38. Maddesine göre çıraklar ve stajyerlere uygulanan iş kazası ve meslek hastalığı sigortası malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının sigortalılık süresinin başlangıcı olarak kabul edilmemektedir.

 

Çırak ve stajyerlerin sadece kısa vadeli sigorta ile sınırlı tutulmuş olması mağduriyetlere yol açmaktadır. Bu durumda olan çok sayıda vatandaşımız bunun düzeltilmesini ve kendilerinin de çıraklık ve stajları nedeniyle uzun vadeli sigorta dallarından yararlandırılmalarını talep etmektedirler.

 

Kanun teklifi ile çıraklık staj süreleri için borçlanma imkanı getirmek, çıraklık ve staja başlama tarihinin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi amaçlanmıştır.

 

 

 

MADDE GEREKÇELERİ

 

MADDE 1- Çıraklık ve stajda geçen sürelerin sigortalılık için borçlanılabilmesine olanak sağlanmaktadır.

 

MADDE 2- Staj ve çıraklıkta geçen sürelerin borçlanılması halinde staj ve çıraklığın başlangıç tarihinin sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi sağlanmaktadır.

 

MADDE 3- Yürürlük maddesidir

 

MADDE 4- Yürütme maddesidir

 

 

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

 

MADDE 1- 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (k) bendi eklenmiştir.

 

 

“k) 05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen çıraklar ile meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilerin çıraklık ve staj süreleri,”

 

 

MADDE 2- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41 nci maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

 

 

“Birinci fıkranın (k) bendinde geçen sürelerin borçlanılması halinde çıraklık ve stajın başladığı tarih, sigorta başlangıç tarihi olarak esas alınır”

 

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”

 

Yorumlar (0)