Adres 'Kobani': Zırhlı araçlar DSG'ye değil, Arap Koalisyonu'na verilmiş

Çoğunluğunu YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) zırhlı araç verildiği yönündeki haberi değerlendiren Pentagon, araçların DSG bileşenlerinden Suriye Arap Koalisyonu’na verildiğini savundu.

GÜNDEM 01.02.2017, 17:16 01.02.2017, 17:16
Adres 'Kobani': Zırhlı araçlar DSG'ye değil, Arap Koalisyonu'na verilmiş

DSG Sözcüsü Talal Silo, Donald Trump göreve başladığından bu yana ABD’den daha fazla destek gördüklerini söylemiş, buna örnek olarak da, kendilerine IŞİD karşıtı koalisyon tarafından gönderilen zırhlı araçları göstermişti.

 

Silo’ya göre araçlar, ABD’de yeni yönetimin yakın ilişkiler kuracak olmasının işaretiydi. Açıklamaya Trump’tan YPG konusunda farklı bir tutum bekleyen Türkiye’den nasıl yanıt verileceği merak uyandırmıştı.

 

 

 

DSG’ye değil Arap koalisyonuna

 

Reuters’ın aktardığına göre, bir Pentagon sözcüsü zırhlı araçların DSG’nin içinde yer alan Suriye Arap Koalisyonu’na temin edildiğini söyledi.

 

Sözcü, araçların Rakka’ya ilerlemeye devam eden DSG’nin bombalı araç saldırılarına karşı kullanılacağını kaydetti. Pentagon sözcüsü, ABD’nin politikalarında bir değişiklik olmadığını da savundu.

 

VOA: Karar Obama yönetiminde alındı

Öte yandan DHA’nın Voice Of America’ya (VOA) dayandırdığı haberinde de, söz konusu araçlarla ilgili kararın eski başkan Barack Obama döneminde kararlaştırıldığı, teslimatın Trump’ın göreve başlamasına denk geldiği belirtildi.

Habere göre ABD yönetimi, DSG’ye verilen zırhlı araçlarla ilgili haberi böylece doğruladı.

VOA’ya konuşan DSG Sözcüsü Silo ise Trump’ın göreve gelmesiyle kendilerine verilen askeri desteğinin arttığını bir kez daha vurgulayıp, “Başkan Obama döneminde bize daha çok hafif silahlar ve cephane yardımı yapılıyordu. Şimdi bombalı araç saldırılarına karşı zırhlı araçlar gönderildi” dedi.

 

Adres ‘Kobani

 

 

VOA, DSG’ye temin edilen zırhlı araçların ve araçların teslim belgesine ait fotoğrafları da yayınladı. Zırhlı araçların teslim belgesinde, son alıcı kısmında ‘Kobani’ yazması dikkat çekti.

 

Kanada yapımı

 

Zırhlı araçlar Kanada merkezli bir firma tarafından el yapımı patlayıcılara karşı özel olarak üretilmiş.

 

4×4, güvenlikli ve çatışma bölgelerinde kullanılabilen taktik zırhlı araçlar tam teçhizatlı 10 askeri taşıyabiliyor. Araca, makineli tüfek, füze ve bomba atar monte edilebiliyor. Araçta yangın söndürme sistemi, taktik tekerlekler, elektrikli vinç, monitörlü termal görüntüleme ve gözetleme kameraları, uzun menzilli ışıklar da bulunuyor.

 

Birleşmiş Milletler tarafından da kullanılan araçlar patlamalara dirençli ve kara mayınları ve el yapımı patlayıcılara karşı korunaklı.

Yorumlar (0)