ABD'den HDP tepkisi: Kapatma girişimleri, ülke demokrasisinin altını oyacak

HDP'ye açılan kapatma davası ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nden gelen açıklamalarda, dava ile demokrasinin zarar gördüğü uyarısı yapıldı.

GÜNDEM 18.03.2021, 19:54
ABD'den HDP tepkisi: Kapatma girişimleri, ülke demokrasisinin altını oyacak

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da gelişmelerle ilgili endişelerin yer aldığı bir açıklama yapıldı ve "HDP'yi kapatma girişimlerinin, ülke demokrasisinin altını oyacağı" mesajı verildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın yayınladığı mesajda, "Bu Türk seçmenlerin iradesini haksız yere hiçe sayan, Türkiye'deki demokrasinin daha da altını oyan ve milyonlarca Türk vatandaşının seçtikleri temsilcilerden mahrum kalmasına neden olan bir karar" denildi.

Açıklamada, "Türk hükümetine Türk Anayasası'ndaki koruma hükümleri ve Türkiye'nin uluslararası zorunlulukları uyarınca ifade özgürlüğüne saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri de yer alıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise ülke ya da birlik ismi vermeden yaptığı açıklamada, ülkenin iç meselelerine dışarıdan yapılan müdahaleler eleştirildi ve Anayasa Mahkemesi kararının beklenmesi çağrısı yapıldı.

Reuters haber ajansı, Türkiye ve AB arasındaki gergin ilişkilerin 25 - 26 Mart tarihlerinde yapılacak zirvede gündeme geleceğini duyuruyor.

Ajans kapatma davası için ise, "Bu adım, Türkiye'nin, parti kapatmalarla dolu tarihinin dirildiğini ortaya koyuyor" ifadeleriyle duyurdu.

Fransız AFP haber ajansı ise abonelerine duyurduğu haberinde, "Batılı hükümetler, Türk yargı sisteminin bağımsızlığını sorgularken, Erdoğan'ı da, muhalefeti bastırmak için mahkemeleri siyasi sopa olarak kullanmakla suçluyor" ifadesi yer aldı.

Yorumlar (0)