7 dakikada Reina Katliamı

İstanbul’da yılbaşı gecesi ünlü gece kulübü Reina’ya saldırı düzenlendi. İçeride 7 dakika kalan saldırgan 700 kişiye rastgele ateş etti; 39 kişi yaşamını yitirdi, 65 kişi yaralandı. Saldırganın IŞİD’in en acımasız grubu Türkistan Tugayları’na bağlı olduğu iddia edildi. Saldırgan silahını olay yerinde bırakırken, emniyet ise saldırganın bağlantılarını araştırıyor

GÜNDEM 02.01.2017, 09:02 02.01.2017, 09:02
7 dakikada Reina Katliamı

Birgün’de yer alan habere göre, Türkiye yeni yılın ilk saatlerinde yeni bir saldırı haberi ile sarsıldı. İstanbul’un eğlence mekânlarından Ortaköy’deki Reina 01.30 sıralarında silahlı saldırıya uğradı. Yaklaşık 700 kişinin bulunduğu ve yılbaşı kutlamaları yapan insanları hedef alan saldırgan uzun namlulu silahlarla önce kapıda bekleyen bir polisi ve bir kişiyi öldürmesinin ardından ateş etmeye devam ederek gece kulübünün içine girdi. Saldırıda 39 kişi yaşamını yitirirken, 4’ü ağır 65 kişi de yaralandı. Bazı vatandaşlar ise saldırıdan kurtulmak için denize atladı, deniz polisi kurtarma çalışması yaptı.

 

Saldırıyı gerçekleştirenin ise IŞİD’in ‘Afgan-Çeçen-Doğu Türkistanlı’ (Türkistan Tugayları) gruba bağlı olduğu iddia edildi. Saldırganın Arap olmadığı, Türkistan bağlantısı üzerinde durulduğu belirtildi. Bu grubun çok acımasız olduğu öne sürüldü.

 

Saldırganın, saat 01:15'te mekâna silahla geldiği ve içeriden 01:22'de çıktığı tespit edildi. Saldırganın mekâna girerken bir şarjör harcadığı saptanırken, kapıda görevli bir polisi öldürdükten sonra güvenlik görevlilerine ve etrafa rastgele ateş açtığı anlaşıldı. İçeriye girdikten sonra 7 dakika kalan saldırganın 700 kişiye ateş etmesinin ardından kılık değiştirerek olay yerinden kaçtığı belirlendi.

 

Saldırıyı gerçekleştireni yakalamak için polis ekipleri çalışmalarını sürdürürken, saldırgana ilişkin ise farklı iddialar ortaya atıldı.

 

Bir iddia da, silahlı saldırgan ya da saldırganların olayın ardından gece kulübünün tuvaletine saklandığı ifade edildi. Bunun üzerine silahlı saldırı sonrası polis gece kulübüne saldırganları yakalamak için operasyon başlattı. Polis, karadan gece kulübünün etrafını sararken, deniz polisi de denizden olaya müdahale etti. Bir diğer iddia ise Noel Baba kıyafetli saldırganın üstünü değiştirip kaçtığı yönünde oldu. Ancak Başbakan Binali Yıldırım, Noel Baba kıyafeti iddiasını yalanladı. Yıldırım, "Bazı yerlerde kulağıma geliyor, 'terörist noel baba kılığına girmiş gelmiş ve bu olayları yapmış.' Aslı astarı yok. Bildiğiniz silahlı bir terörist. Bunun dışında, silahını olay yerinde bırakıp, kargaşadan yararlanarak olay yerinden kaçıyor" açıklamasını yaptı.

‘Montlu bir kişi’

 

Saldırıyı gerçekleştirenlerin kaç kişi oldukları ise henüz netleşmedi. İlk bilgiler olay anında saldırganın yalnız olduğu yönünde. Ancak planlama ve keşif için yardım aldığı ihtimali de araştırılıyor. Görgü tanıkları ifadelerinde, saldırıyı birden çok kişinin gerçekleştirdiğini söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da ilk gelen bilgilerin saldırganın 1 kişi olduğu yolunda olduğunu açıkladı. Soylu, "Emniyet'in yaptığı çalışmalar, bize verdikleri bilgiler çerçevesinde bir kişi olduğu gözüküyor. Bir mont, palto şeklinde içeriye silahla tarayarak girmiş. İçeride de farklı bir giysiyle birlikte dışarıya çıkmaya çalıştığına dair bilgiler var" bilgisini paylaştı.

 

Boş kovanlar inceleniyor

 

Olay yeri inceleme ekiplerinin ise gece kulübündeki delil çalışmaları gün boyu devam etti. Olay yerinde bulunan boş mermi kovanları incelemeye alındı. Boş kovanlar ile saldırıda tek silah mı birden fazla silah mı kullanıldığının tespiti yapılacak. MOBESE'ler ve güvenlik kamerası kayıtları da incelenmek üzere emniyete götürüldü.

 

Bir ticari taksi emniyete götürüldü

 

Saldırının gerçekleştiği gece kulübü önünde bulunan bir ticari taksi ise çekici aracına yüklenerek incelenmek üzere polis merkezine götürüldü. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi yada kişilerin bu taksi ile eğlence mekâna gelmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Yaralılardan 8’i ise Vatan Emniyet’teki Terörle Mücadele Şubesi’nde sorguya alındı.

 

Öte yandan olay yerinde hastane bulunmaması nedeniyle yaralılar en yakın Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

 

*****

 

Ölenlerin 24’ü yabancı uyruklu

 

Saldırıda hayatını kaybedenlerden 11’nin Türkiye vatandaşı, 24’nün yabancı 4’nün ise kimliğinin henüz belirlenmediği açıklandı. Ölen yabancılardan 7’sinin Suudi Arabistan, 2’si Hindistan, 1’i Kanada, 1’i Suriye, 1’i İsrail, 2’si Tunus, 4’ü Irak ve 1’i Lübnan, 1’i Belçika uyruklu olduğu belirtildi. Ölen yabancı uyruklu kişilerin isimleri ise şöyle; Jalal Abbas, Ahmed Saud Alfaoul , Muhammed Saud Alfaoul, Ahmed İsam, Basma Abourazaq.

*****

 

Birisi tarıyordu, iki kişi ateş ediyordu

 

Saldırı anında Reina’da bulunan görgü tanıkları: Taradılar, sağ olan herkesin kafasına sıktılar

 

Gece kulübündeki saldırıya tanık edenler ve yaralılar yaşanan vahşeti gözler önüne serdi. Saldırıda eşi yaralanan ve Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde konuşan Sinem Uyanık, “Oradaydık. Eğleniyorduk. Yılbaşı gecesi arkam dönüktü birden bire insanlar koşuşturmaya başladılar. Sonra eşim bana ‘sakın korkma’ dedi. Üzerime atladı. İnsanlar üzerimden koştular. Eşim 3 yerinden vuruldu. Üzerimden insanları sıyırıp çıktım. Birisi tarıyordu. İki kişi silahla ateş ediyordu. Barut kokuyordu içerisi. Sonra bayıldım. Ayıldım. Eşim kanlar içinde. İnsanlar kanlar içindeydi. Polisi aradım “sakın kıpırdamayın yoksa kurban olursunuz” dedi. Sonra özel harekat girdi içeriye. Cam kırıkları vardı, insanlar üzerimize basarak geçtiler. Polis geldi,’ yere yatın teslim olun elinizi başınızın üzerine koyun’ dedi. Özel harekât polisi ‘yavaşça yerden ilerleyin’ dedi. üst kata çıktık” şeklinde konuştu.

 

Saldırı sırasında Reina’da bulunan Sefa Boydaş adlı futbolcu da yaşadıklarını şöyle anlattı: “Vurulanları bırakın, bayılanlar da oldu. Kız arkadaşım da bayıldı. Sırtıma alıp koştum… Saat itibariyle en kalabalık saatlerdi. Oradan hemen çıkamadık, kimse çıkamadı. Polisler çok hızlı geldi ve konuşabilenlerin ifadesini aldı. Boydaş, henüz bugün arkadaşlarıyla bu tür bir ihtimali konuştuklarını ama Reina gibi bir yerde böyle bir saldırının olacağını akıllarına getirmediklerini söyledi.

 

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen bir yaralı ise, "Herkesi taradılar. 3-4 kişi taramalarla taradı. Sağ olan herkesin kafasına sıktılar içeride" diye konuştu.

 

*****

 

‘Yanlış anlaşıldım’

 

İlk açıklamasında, “Amerikan istihbaratı bunun bilgisini vermişti. 1 hafta 10 gün süreyle buralarda deniz dahil güvenlik önlemleri alındı. Sonra ne oldu? Göz göre göre bu saldırı meydana geldi” ifadelerini kullanan Reina’nın sahibi Mehmet Koçarslan, daha sonra yanlış anlaşıldığını söyledi. Koçaslan, “Amerikan istihbaratı bana bilgi vermedi. 29 Ekim'de basına yansıyan uyarıyı anlatmaya çalıştım. Bütün bu önlemlere rağmen hain saldırı gerçekleşti” dedi.

Yorumlar (0)