15 Temmuz gazileri darbe girişiminin yıldönümünde TBMM önünde toplanacak

15 Temmuz gazilerinden Ufuk Yeğin’e, 9 Haziran tarihinde izinsiz olarak FOX TV’ye çıktığı gerekçesiyle çalıştığı kurum olan Ayaş Açık Ceza İnfaz Koruma Müdürlüğü tarafından soruşturma açıldı. 15 Temmuz gazileri daha önce AKP Genel Merkezi önünde 'paralara nerede?' diyerek eylem yapmıştı. 15 Temmuz gazileri bu sefer de Meclis önünde haklarını arayacaklarını bildirdi.

GÜNDEM 07.07.2020, 19:28
15 Temmuz gazileri darbe girişiminin yıldönümünde TBMM önünde toplanacak

Medyascope’a konuşan Ufuk Yeğin hem kendisine açılan soruşturmayı değerlendirdi hem de eylemlerine devam edip etmeyeceklerini anlattı. Yeğin, taleplerinin karşılanmaması halinde 15 Temmuz’un yıldönümünde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde yeniden eylemlere başlayacaklarını söyledi.

Yeğin kendisine açılan soruşturma kararını bir gözdağı olarak değerlendirirken Twitter üzerinden şu mesajı paylaştı:

“BİZE GÖZDAĞI VERMEK İSTİYORLAR”

"Yeğin soruşturma ile ilgili olarak Medyascope’a şöyle konuştu: “Ben bu eylemler zincirinin medya yüzüyüm. Soruşturma ile beni sindirip arkamızdan gelen arkadaşlara gözdağı vermek istiyor olabilirler. ‘Akıllı ol, fazla ileri’ gitme anlamında bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlarımızı, benim arkamda duranları korkutmak istiyorlar. Benim korkmayacağımı biliyorlar. Ben korkmayınca kimse korkmayacak. Sözler tutulmazsa en önde ben olacağım ve mücadelemize devam edeceğiz.”

“BU KEZ MECLİS ÖNÜNDE EYLEMLERİMİZE YENİDEN BAŞLAYACAĞIZ”

Yeğin, haklarının verilmemesi ve 15 Temmuz gününe kadar açıklama yapılmaması halinde yeniden eylemlere başlayacaklarını belirtirken kendisinin de geri durmayacağını söyledi: “15 Temmuz’un yıldönümüne kadar açıklama yapılmazsa, en geç 15 Temmuz’da eylemlere yeniden başlayacağız. Şu an valiliğin yasağı sözkonusu. Suç işlemek istemiyoruz. Yasağın bitimini müteakip, verilen sözler tutulmazsa eylemlerimize bu defa bakanlığın değil TBMM’nin önünde başlayacağız ve basın açıklamalarımızı orada yapacağız. Ben kesinlikle geri durmayacağım. Kanuni haklarımızı biliyoruz. Hiçbir şey yapamayacaklar. Yapsalar da geri durmayız. Ben en önde olacağım ve açıklamaları yine ben yapacağım.”

“NEDEN TERÖRLE MÜCADELE KANUNA DAHİL DEĞİL?”

Yeğin taleplerini tekrarlayarak şunları söyledi: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bazı şeylerde aracı olacağını söyledi. Eğer haklı olmamıza rağmen hükümet taleplerimizi kabul etmezse eylemlerimize devam ederiz. Bizim iki temel talebimiz var. Şunu söylüyoruz: FETÖ terör örgütü ise mücadele edenler neden Terörle Mücadele Kanunu olan 3713’e dahil değiller? İlk talebimiz bu. İkincisi de Türkiye Cumhuriyeti’nde maaş almayan tek gaziler 15 Temmuz gazileri. Bunların düzeltilmesi lazım.”

Soylu ile yapılan görüşmenin ardından, protestolardan tamamen vazgeçenler olup olmadığı sorusuna Yeğin şöyle cevap verdi: “Ekibimiz hâlâ sağlam. İçişleri bakanımızın yeri bizim gözümüzde farklı. Sözünü tutan insan imajı var. Ona güvenmek istiyoruz. Eğer sözünü tutmazsa Zehra Zümrüt nasıl 20 Temmuz’da bize söz verip kaybettiyse yine aynısı olur.”

Yeğin soruşturma süreci için ise şöyle konuştu: “Kararda FOX ayrıntısı var. FOX TV diye özellikle belirtilmesine şaşırdım. Bu süreç içinde daha önce hiç soruşturma açılmamıştı. Kanunu da biliyorum, görevimle alakalı konuşsaydım soruşturma olurdu ama yaptığım açıklamalar gazilikle ilgili olduğu için suç kapsamına girmiyor. Yedi gün içinde savunma yazacağım. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘Basına Demeç Verme’ başlıklı 15. maddesinde sadece ‘Göreviyle ilgili basına demeç veremez’ diyor. Ayrıca o süreç içerisinde ben zaten yıllık iznimi kullanıyordum. İşimizle alakalı olmadığı için bir sıkıntı olmayacağını ve takipsizlik çıkacağını düşünüyorum, çünkü yasada yeri yok.”

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası şehit yakınlarına ve gazilere verilmek üzere 338 milyon lira değerinde bağış toplanmış ve bu bağışın sahiplerine ulaştırılabilmesi için Aralık 2017’de Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı kurulmuştu. Ancak aradan geçen iki yıl boyunca toplanan 338 milyon TL’lik bağışın şehit yakınları ve gazilere ulaşmaması üzerine bir eylem gerçekleştirmek isteyen gaziler ve şehit yakınları, 20 Ocak günü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla yapılan görüşmeden olumlu sonuç çıkması üzerine eylemden vazgeçmişlerdi. 

İlerleyen süreçte ise 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bulunan malul gaziler ve yakınlarına sağlanan haklardan yararlanmak isteyen 15 Temmuz gazileri, 9 Haziran’dan başlayarak yedi gün boyunca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın önünde eylem yaptı. Ardından eylem AKP Genel Merkezi’ne taşındı.

15 Temmuz şehit yakınları ve gaziler burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslerini duyurmak istemiş, eylem sırasında polis ve korumalarla çıkan arbedede iki gazi hastaneye kaldırılmıştı. Olayların ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gazileri temsilen bir heyeti bakanlıkta ağırlamış ve onlara “Bu can bu bedende olduğu sürece sizin yanınızdayım” demişti.

15 Temmuz gazileri Süleyman Soylu ile görüştükten sonra eylemlerine ara verme kararı almıştı.

Yorumlar (0)