TÜİK mart ayı enflasyon verisini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon martta aylık bazda yüzde 2.29 artarken yıllık bazda yüzde 50.51 oldu.

EKONOMİ 03.04.2023, 10:51
TÜİK mart ayı enflasyon verisini açıkladı

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) ardından verilerinin gerçekçi olmadığı yönünde şiddetle eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da mart ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı.

Açıklanan oranların TÜİK ile arasında büyük bir makas olması dikkat çekiyor.

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre mart ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,29 arttı.

Yıllık olarak ise enflasyon yüzde 50,51 olarak kaydedildi. Çekirdek göstergede yıllık artış ise yüzde 47,36 oldu.

Reuters anketinde ekonomistlerin beklentisi, martta aylık enflasyonun yüzde 2,9 olması, yıllık enflasyonun yüzde 51,3’e gerilemesi yönündeydi.

Mart ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan, 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 111 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Üretici fiyat endeksi ise aynı dönemde bir önceki aya göre yüzde 0,44 arttı. Üretici fiyatlarında yıllık artış ise Mart'ta yüzde 62,45 oldu.

Üretici fiyatlarında yaşanan gerilemeyle üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makas da daralmaya devam etti. Mart ayı itibariyle söz konusu makas 11,9 puanla iki yılın en düşük seviyesine indi.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ EĞİTİMDE

Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış gösteren grup yüzde 6,30 ile eğitim oldu. Eğitimi yüzde 3,85 ile lokanta ve oteller, yüzde 3,84 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti.

Giyim ve ayakkabı grubunda ise fiyatların bir önceki aya göre yüzde 1,92 düştüğü izlendi.

YILLIK EN YÜKSEK ARTIŞ LOKANTA VE OTELLER GRUBUNDA

Ana harcama grupları itibariyle Mart'ta en yüksek yıllık artış yüzde 70,73 ile lokanta ve otellerde yaşandı. Lokanta ve oteller grubunu yüzde 67,89 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 64,68 ile sağlık grubu takip etti.

ENAG: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 112.51 OLDU

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, mart ayında enflasyon yüzde 5.08 arttı. Yıllık artış ise yüzde 112.51 olarak açıklandı.

Baz etkisiyle düşüş eğilimine giren enflasyon oranlarının aylık olarak yüzde 5'in civarında seyretmesi kalıcı bir hayat pahalılığının göstergesidir.

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en az aylık artış yüzde 0.00 ile Sağlık en fazla yükseliş ise yüzde 11,62 ile Giyim ve Ayakkabı kaleminde gerçekleşmiştir.

İSTANBUL'DA ENFLASYON YÜZDE 73'Ü GEÇTİ

Öte yandan İstanbul Ticaret Odası'nın cumartesi açıkladığı (İTO) verilere göre tüketici fiyatları mart ayında yüzde 2.95 arttı. Böylelikle veri setinde aylık enflasyon serisi 45. aya çıktı.

Endekste bir önceki yılın martına göre değişim oranı yüzde 73,02 oldu.

‘Toptan eşya fiyatları endeksi’yse aylık yüzde 4,9, yıllık yüzde 74,22 arttı.

Yorumlar (0)