Gazete Kritik Ekonomi Tekstil Devinde Büyük Kriz! 7 Fabrika Kapandı, 5 Bin Kişi İşsiz Kaldı

Tekstil Devinde Büyük Kriz! 7 Fabrika Kapandı, 5 Bin Kişi İşsiz Kaldı

Türkiye'nin önemli hazır giyim üreticilerinden TYH Tekstil, ekonomik sıkıntılar nedeniyle 13 fabrikasından 7'sini kapattı. Konkordato sürecindeki şirketin çalışan sayısı 6 bin 900'den 1.900'e geriledi.

Tekstil Devinde Büyük Kriz! 7 Fabrika Kapandı, 5 Bin Kişi İşsiz Kaldı

Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektöründe yaşanan ekonomik sıkıntılar, büyük üreticileri etkilemeye devam ediyor. Dünyaca ünlü markalara üretim yapan TYH Tekstil, faaliyetlerini önemli ölçüde küçültme kararı aldı. Şirketin 13 fabrikasından 7'si kapatılırken yaklaşık 5 bin çalışan işini kaybetti.

21 Ekim 2026 tarihinde gündeme gelen gelişme, tekstil sektöründeki istihdam kayıplarını yeniden tartışmaya açtı.

13 Fabrikadan 7'si Kapatıldı

TYH Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Mehmet Kaya, şirketin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kaya, 13 fabrikadan 6 fabrikaya düştüklerini ve yaklaşık 5 bin çalışanla yollarını ayırmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Böylece şirketin üretim tesislerinin yarısından fazlası faaliyetlerini sonlandırmış oldu.

5 Bin Çalışan İşini Kaybetti

Şirketin küçülme kararı istihdam rakamlarına da yansıdı.

Daha önce 6 bin 900 kişiye istihdam sağlayan TYH Tekstil'in çalışan sayısı 1.900'e kadar geriledi.

Yaklaşık yüzde 72,5 oranındaki istihdam kaybı, tekstil sektöründeki ekonomik daralmanın boyutlarını ortaya koydu.

TYH Tekstil İflas mı Etti?

Şirketin konkordato sürecinde olduğu bildirildi. Ancak konkordato, doğrudan iflas anlamına gelmiyor.

Konkordato süreci, mali güçlük yaşayan şirketlerin borçlarını belirli bir plan kapsamında yeniden yapılandırmasına imkân tanıyor.

TYH Tekstil'in fabrikalarının bir bölümünü kapatmasına rağmen kalan 6 tesisle faaliyetlerini sürdürdüğü belirtiliyor.

Tekstil Sektöründe Kapanmalar Artıyor

Türkiye'de tekstil ve hazır giyim üreticileri, artan işçilik ve enerji maliyetleri, finansmana erişimde yaşanan güçlükler ve dış pazarlardaki rekabet nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor.

Özellikle üretim maliyetlerinin yükselmesi ve ihracat pazarlarındaki talep koşulları, bazı şirketlerin üretim kapasitelerini azaltmasına neden oluyor.

TYH Tekstil'in küçülme kararı da bu gelişmelerin son örneklerinden biri oldu.

73 Yıllık Tekstil Fabrikası da Üretimi Durdurmuştu

Sektörde yaşanan sorunlar yalnızca TYH Tekstil ile sınırlı kalmadı.

Kayseri'de faaliyet gösteren ve 73 yıllık geçmişe sahip Orta Anadolu Mensucat'ın üretimini durdurması da yakın dönemde gündeme gelmişti.

Peş peşe yaşanan fabrika kapanmaları, tekstil sektöründe üretimin ve istihdamın geleceğine ilişkin tartışmaları artırdı.

Sektör temsilcileri, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik önlemlerin önemine dikkat çekiyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız