SGK'da rekor açık

SGK'nın ocak-mart dönemi gelirleri önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 98,9 artarak 379 milyar lira, gideri ise yüzde 93,6 artışla 399,4 milyar lirayı buldu.

EKONOMİ 06.06.2023, 09:45
SGK'da rekor açık

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre gelirler yüzde 98,9, giderler yüzde 93,6 artış gösterdi. Kurumun bu dönemde açığı, 20,4 milyar liraya yükseldi.

Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır'ın "Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ilk çeyrekte rekor açık" başlıklı yazısında aktardığı bilgilere göre kurumun ilk çeyrekte geliri 379 milyar lira olsa da devletin üstlendiği çeşitli ödemeler kapsamında üç ayda bütçeden SGK’ya yapılan transferler ise 131,5 milyar liraya ulaştı.

'AÇIK, SAĞLIK HARCAMALARI VE DEVLET ÖDEMELERİNDEN KAYNAKLI'

Yazıdan bir bölüm şöyle:

"Prim tahsilatı ve devletçe üstlenilen ödemeler için bütçeden yapılan transferlerle birlikte Kurum’un toplam geliri ocak - mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98,9 artışla 379 milyar lira oldu.

Buna karşılık SGK’nın büyük bölümü emeklilere aylık ödemeleri ve sağlık harcamaları olmak üzere toplam gideri ise yüzde 93,6 artışla 399,4 milyar lirayı buldu. Bunun sonucunda SGK’nın açığı ilk çeyrekte yüzde 29,6 büyüyerek 20,4 milyar liraya yükseldi.

SGK’nın gelir-gider dengesinde yüksek tutarda açık oluşurken, salt prim geliri-aylık ödemesi bazında bakıldığında ise Kurum’un bu yıl ilk üç ayda pozitif bir noktaya dikkati çekti.

Geçen yıl ilk çeyrekte aktif sigortalılardan 131,3 milyar lira prim toplayıp, emeklilere 137,1 milyar lira ile daha fazla aylık ödeyen Kurumun, bu yıl aynı dönemde ise 267,1 milyar lira olan aylık ödemelerine kıyasla 292,9 milyar lira ile daha fazla prim geliri elde ettiği belirlendi.

Üç aylık dönemlere göre prim gelirleri yüzde 123 artarken, aylık ödemelerindeki artış yüzde 94,8’de kaldı. Başka deyişle “pay as you go” modeline göre SGK, bu yıl ilk çeyrekte aktüeryal olarak lehte bir konuma geldi. Buna göre SGK’ın üç aydaki açığı büyük oranda, sağlık harcamaları ve devletçe üstlenilen ödemelerden kaynaklandı."

Yorumlar (0)