Milyonluk mallar bakanlığa devirde yok oldu

KHK ile Sağlık Bakanlığı’na devredilen GATA, GEAH ve Etimesgut Askeri Hastanesi’nin taşınır ve taşınmaz mallarının işlemlerinin tam ve doğru bir şekilde yapılmadığı Sayıştay raporları ile ortaya konuldu

EKONOMİ 07.10.2018, 12:44 07.10.2018, 12:44
Milyonluk mallar bakanlığa devirde yok oldu

Askeri hastane olarak faaliyette bulunurken 669 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu bünyesine, daha sonra da 694 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı bünyesine devredilen hastanelerin devir işlemlerindeki usulsüzlük Sayıştay raporlarına yansıdı.


 
BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, KHK ile Sağlık Bakanlığı’na devredilen Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Etimesgut Asker Hastanesi’nin taşınır ve taşınmaz mallara ilişkin devir ve muhasebe işlemlerinde çeşitli eksiklikler ve tutarsızlıklar olduğu tespit edildi.

Taşınmazlar kaydedilmedi
GATA’dan devredilen taşınmazların devir sırasında envanter (mallara ait döküm) yapılarak kurulan komisyon marifetiyle tespit edildiği ancak ilgili muhasebe birimi olan Keçiören Mal Müdürlüğü tarafından taşınmazların muhasebe kayıtları yapılmadığı belirtildi. Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği gereğince envanteri yapılan taşınmazların kaydedilmesi gerektiği bildirilerek kayıtların yapılmamasının izahı istendi.

5 milyonluk fark
GEAH taşınmazlarına ilişkin ise 5 milyonluk bir tutarsızlık Sayıştay raporlarına yansıdı. GEAH’a ilişkin de taşınmazların tutarsızlıklarına ilişkin şu tespitler dikkati çekti:

“150.3 grubu taşınır devirlerine ilişkin olarak GEAH’dan alınan Malzeme Kaynak Yönetim Sistemi tablosundaki toplam giriş tutarı 52 milyon 914 bin 209 TL iken Keçiören Mal Müdürlüğünden alınan toplam giriş tutarı 55 milyon 46 bin 955 TL olmuştur.

Yine aynı muhasebe birimi tarafından yapılan 150.1 grubu taşınır kayıtlarına göre toplam giriş tutarı 5 milyon 655 bin 344 TL olarak kaydedildi. Ancak GEAH’dan alınan 669 KHK Devir Giriş adlı Malzeme Kaynak Yönetim Sistemi kökenli tabloda ise toplam 150.1 grubu girişi 7 milyon 989 bin 741 TL olarak yer almaktadır.”

Yaklaşık 9 milyonluk kayıt farkı
Tutarsızlıklar bununla da sınırlı kalmadı. Şehit Sait Ertürk Hastanesine (Etimesgut Askeri Hastanesi) ilişkin tespitlerde raporda şu şekilde yer aldı:

► Prof. Celal Ertuğ Etimesgut Devlet Hastanesi Sağlık Bakanlığı tarafından 669 sayılı KHK gereğince Etimesgut Asker Hastanesi ile birleştirilerek Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi kuruldu. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki hastanenin taşınırları ilgili muhasebe birimi Etimesgut Mal Müdürlüğüne bildirildi. Bu devir işlemine ilişkin hastaneden ve ilgili muhasebe biriminden alınan bilgi ve belgelere göre kayıt farkları tespit edildi. 6 milyon 270 bin 235 TL ve 2 milyon 476 bin 291 TL tutarında iki farklı kalem olmak üzere olmak üzere toplam 8 milyon 746 bin 526 TL’lik bir kayıt farkı tespit edildi.

► Kapatılan Prof. Celal Ertuğ Etimesgut Devlet Hastanesi adına muhasebe kaydı yapılmış olan taşınırlara ilişkin muhasebe bilgisine aynı Vergi No ile kurumsal kod değişikliği yapıldığından Etimesgut Mal Müdürlüğü’nce ulaşılamadı. Yani birleştirilen iki birimden biri olan Prof. Celal Ertuğ Etimesgut Devlet Hastanesi adına muhasebe hesaplarına alınan tutarlara ilişkin kapanış ve devir tarihi itibariyle muhasebe biriminde bir bilgi bulunmadı. Farkların kaynağı ve fiili durumun gerçekte ne olduğu tam olarak tespit edilemedi.”

Muhasebe belgeleri sunulmadı
Sağlık Bakanlığı tespitleri kabul ederken, Sayıştay denetçileri, her iki hastane için taşınırlara ilişkin yapıldığı belirtilen düzeltme kayıtlarına ilişkin ayrıntılı bilgi verilmediğini ve muhasebe belgelerinin sunulmadığını kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın taşınmazlara ilişkin bulgulara ise hiç cevap vermediği belirtilen raporlarda, “Özellikle devir sayımlarının ne şekilde yapılacağı düzenlemeli ve bu kapsamda görevlilerin gerekli eğitimleri almasını sağlamalıdır” denildi.

Yorumlar (0)