Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2017 yılının ilk toplantısına ilişkin sonuçları açıkladı. PPK politika faizini sabit tutarken, üst bant 9.25'e çıkardı. Geç likidite penceresi faizini ise yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.

EKONOMİ 24.01.2017, 17:11 24.01.2017, 17:11
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı ve politika faizini sabit tutarken, üst bant ve geç likidite faizlerinde artırıma gitti. TCMB ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini de belirtti.

 

Hürriyet'in haberine göre, TCMB faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı yüzde 7.25'te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8'de sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e yükseltti.Merkez Bankası ayrıca Geç Likidite Penceresi faiz oranlarında, borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.

 

PPK açıklamasında kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülürken enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verildiği belirtildi.PPK'da ayrıca ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğine de dikkat çekilerek döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirlerin alınacağına da dikkat çekildi.

 


TCMB PİYASALARA KIYASLA İYİMSER 

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay; “10 Ocak tarihinde Türk Lirası’nın değer kaybının aşırıya kaçması Merkezi harekete geçirdi. Bankalar arası borçlanma piyasasında limitler düşürüldü, haftalık repo ihalesi açılmadı. Sonuçta, gecelik faiz oranları ve geç likidite penceresi üzerinden borçlanma ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini 23 Ocak’ta yüzde 9,01 seviyesine taşıdı. Kurum mevcut uygulamalar ile devam mı edecek yoksa yeterli bulmayıp doğrudan faiz artırımına mı gidecekti?” şeklinde belirtti.

Toktay şöyle devam etti: “Piyasada yaygın görüş, haftalık repo ihalesi açmayarak, bankaların limitlerini kısarak günlük kararlar ile Türk Lirası’nın değerini koruma çabası zor olan ve kurum ileriye dönük işini sağlama almak isterse en etkili araç olan faizi kullanmalıydı. Beklenen gün geldi ve sorumuzun cevabını aldık. Banka politika faizini yüzde 8 seviyesinde korurken gecelik borç verme faiz oranını 75 baz puana çekerken geç likidite penceresini 100 baz puan yukarı çekti. Anlaşılan banka doğrudan faiz artırımı yerine geçtiğimiz hafta olduğu gibi geç likidite penceresi ve gecelik borçlanma ile piyasada likiditeyi kontrol etmek istiyor. Merkez’in kararı tam anlamı ile piyasa beklentisini karşılamadı. Buna rağmen özellikle Dolar/TL paritesindeki yükselişin limitli kalması olumlu. Döviz piyasası Türk Lirası negatif fiyatlamayı ileriye taşımakta zorlanıyor. İyi haber!"

 

ASIL SORUN REEL FAİZLER OLMAYA DEVAM EDİYOR

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "Merkez Bankası üst bant ve geç likidite penceresi faizlerinde sırasıyla 75 ve 100 baz puan faiz artışı yapmasına rağmen politika faizini değiştirmediği için piyasayı tatmin etmedi. Haftalık repo ihalesi açmayarak bankaları gecelik borçlanma ve geç likidite penceresine yönlendiren Merkez Bankası, ağırlıklı fonlama maliyetinin 8,28’den 9,12’ye kadar yükselmesini sağlamıştı. Bugün alınan karar sonrası haftalık repo ihalesi açılmadığı sürece bankalar %9.25 ve %11’den fonlanmaya devam edecek ve fonlama maliyeti yükselecek" dedi.

 

Nalbantlı açıklamarına şunları ekledi: "TCMB açılacak ihalelerde repo ve swap faizini yüksek tutarsa kurun bu seviyelerde kalmasını sağlayabilir.  Ancak asıl sorun reel faizler olmaya devam ediyor. Politika faizini değiştirmeyen Merkez Bankası sonrası reel faizler ekside kalmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve girdi maliyetlerindeki artış ile birlikte enflasyonun yükseleceğini düşündüğümüzde reel faizleri artıya geçirmediğimiz sürece Türk Lirası kırılgan olmaya devam edecektir.  Diğer önemli nokta ise üst bandın artırılmasının kredi maliyetlerine olan etkisi olacak. Bankalar kredi verirken üst banda bakarak karar veriyor. Üst bandın 9.25’e çekilmesi kredi maliyetlerini artıracaktır. Ekonomik aktivitenin yavaşladığı bu ortamda alınan karar ile yüksek kurun yanında faizlerde yükselişmiş oldu.  Alınan karar sonrası kurda görülen yükseliş 3.70-3.75 bölgesinin üzerinde kalındığı sürece devam edebilir. Bir önceki zirve seviyesi olan 3.94 seviyeleri için ise 3.85 en büyük engel olarak duruyor."

 

"UZUN VADEDE KURLARDA AŞAĞI YÖNLÜ BASKISINI BEKLİYORUZ"

İstanbul Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel; "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  son ppk toplantısında gösterge faiz olan politika faizine dokunmayıp bankaların kredi kullandırırken kullandığı üst bantta 75 baz puan artış ile yüzde 8,50'den yüzde 9.25 , geç likidite borç verme oranı ki bu ara piyasa faizi diyebileceğimiz oranı 100 baz puan yükselterek 10'dan 11'e çıkardı. Reel sektör olarak özellikle borç verme faizi oranındaki artış reel kullanılan kredilerin oranlarına yukarı yönde yansıyacağından maliyetleri olumsuz etkileyecektir. Diğer taraftan kurlardaki belirsizliği ortadan kaldırmayı hedefleyen yukarı yönlü faiz politikalarının uzun vadede kurlarda aşağı yönlü baskı yapmasını bekliyoruz çünkü hem finansman maliyetlerindeki artış hem de kurlardaki belirsizlik bizi olumsuz etkiliyor. Reel piyasalar para piyasaları gibi esnek olmadığından özellikle imalat ve sanayi sektörlerindeki firmalarımız için hareket alanımız daralacaktır”

 

"FAİZ KARARININ AMACI KURDA DENGE YARATMAK"

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu; "Merkez Bankası beklentilere paralel bir karar alarak faizi artırdı. Politika faizinin sabit bırakılmış olması, kurda ilk önce yukarı bir harekete neden oldu. Ancak sonrasında bir dengeye geldiği görülüyor. Merkez Bankası bu karar ile likidite yönetimine devam edeceğini gösteriyor. Geç likidite penceresinin yüzde 11'e yükseltilmesi Merkez Bankası’nın, bu pencereyi kullanmaya devam edeceğini gösteriyor. Faiz kararı, kurda düşüş sağlamasa bile kurda 3.78 seviyelerinde, stabilizasyon yerleşmesini sağlayabilir. TCMB'nin de amacının bu olduğunu gösteriyor."

 

PPK'nın faiz kararına ilişkin açıkladığı metin şöyle:

"Toplantıya Katılan Kurul Üyeleri Murat Çetinkaya (Başkan), Ahmet Faruk Aysan, Erkan Kilimci, Emrah Şener, Murat Uysal, Abdullah Yavaş.Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

 

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e yükseltilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8'de sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde,

Bankalararası Para Piyasası’nda saat 1600–1700 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Toplam talep gelişmeleri enflasyona düşüş yönünde katkı vermektedir. Bununla birlikte, son Kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırmıştır. Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır.Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."


 
ARALIK AYINDA NASIL BİR KARAR VERİLMİŞTİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Aralık ayını pas geçerek politika faizini ve faiz koridorunu sabit bıraktı.

Böylece Merkez Bankası aralık ayında marjinal fonlama oranını yüzde 8.50, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8, koridorun alt bandını ise yüzde 7.25 düzeyinde sabit tuttu.

Yorumlar (0)