Ekonomide karar haftası

Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme oranı ve ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı bu hafta belirleyici olacak

EKONOMİ 12.12.2016, 10:17 12.12.2016, 10:17
Ekonomide karar haftası

Birgün de yer alan habere göre, Öncü göstergelere göre çarkların durma noktasına geldiği Türkiye ekonomisi için zor bir hafta başlıyor. Bugün açıklanacak olan 2016 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamları Türkiye ekonomisinin büyüme performansına ilişkin en önemli veri olarak karşımıza çıkacak. Öte yandan ABD Merkez Bankası Fed’in çarşamba günü yapacağı toplantıda faiz artırması bekleniyor.

 

Kamu tüketimi hız kesti

 

Yılın ilk yarısında yüzde 4,7 olan Türkiye ekonomisi birinci çeyrek büyümesi, kamu harcamaları ve iç talepteki zayıflamayla birlikte yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1’e düşmüştü. Hükümet ise yaşanan düşüşle birlikte Orta Vadeli Program’da 2016 yılı büyüme tahminini yüzde 4,5’ten yüzde 3,2’ye düşürmüştü. Yılın üçüncü çeyreğinde ise ekonominin daralmanın eşiğinde olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuş durumda. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) tarafından kasım ayında yapılan değerlendirmeye göre, kamu tüketimi yılın üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe göre yüzde 1,3 oranında azalmış durumda. Özel ve kamu yatırımları ile dış ticarette yaşanan daralma yine raporda dikkat çekilen başlıklar arasında yer alıyor.

 

Büyüme tahminleri düşürüldü

 

Açıklanan ekonomik veriler ışığında araştırma kuruluşlarının Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminleri de düşürüldü. Yine Betam’ın tahminine göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,1 oranında oldukça sınırlı bir büyüme yaşayacak. Betam yıllık büyümeyi ise yüzde 2,6 olarak tahmin ediyor. Dünya Bankası ise Türkiye için 2016 yılı ekonomik büyüme tahminini 0,4 puan indirerek yüzde 3,1 seviyesine düşürdü. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de Türkiye’nin bu yıl yüzde 2,9 oranında büyümesini bekliyor. Tahminlerin, hükümetin yüzde 3,2 olarak belirlediği OVP tahmininin altında kaldığı görülüyor. Büyüme tahminlerinin düşürülmesinde iç ve dış ekonomik aktivitedeki yavaşlama ile Türkiye’ye özgü siyasi belirsizlikler önemli yer tutuyor.

Yorumlar (0)