CHP'li Aytun Çıray'dan hükümete sert tepki: Çiftçiyi yoksullaştıranları asla affetmeyeceğiz

Tarımda üreticiyi zora sokan vergisiz ithalat kararına tepki gösteren CHP'li Çıray, kararın tüm Türkiye'yi felakete sürükleyeceğini söyledi

EKONOMİ 02.08.2017, 07:37 02.08.2017, 07:37
CHP'li Aytun Çıray'dan hükümete sert tepki: Çiftçiyi yoksullaştıranları asla affetmeyeceğiz

Hükümetin “buğday, arpa, mısır, pirinç ve canlı büyükbaş ve küçükbaş, et ithalatında gümrük vergilerini 2017 sonuna kadar sıfırlayan kararına muhalefetin tepkisi sürüyor. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Tarımda kendine yeten 7 ülkeden biriydik. Şimdi ithalatçı olduk” dedi. Verdiği yazılı soru önergesiyle tarımın, enerjiyle birlikte en stratejik sektör olduğuna ve dünya nüfusunun 7,5 milyar kişiyi aştığına işaret eden Çıray, “15 yıldır Türkiye’yi adeta yıkmak ister gibi yöneten AKP iktidarları bu açık gerçeği dikkate dahi almamış, Türk çiftçisini ve tarımını yok edecek bir dizi politikayı uygulamaya koymuştur. Son karar, tarımda da dışa bağımlı hale geldiğimizin delilidir” şeklinde konuştu.


 
Alınan kararlarla gayrı resmi olarak 85 milyona dayanan Türkiye nüfusunun beslenme kapasitesinin daraltıldığı uyarısını yapan Çıray, “Türk Milletinin kendisini korkunç bir felakete götüren bu kararlara karşı Türk çiftçisinin ve dolayısıyla tarımsal olarak kendine yeten bir tarım Türkiyesi’nden yana olmaya davet ediyorum” dedi ve Gıda Tarım ve Köyişleri Bakanı’na şu soruları yöneltti:

 

Üreticinin mağduriyeti ne olacak?
»Toprak Mahsulleri Ofisinin belirlemiş olduğu rakamlar doğrultusunda buğday fiyatları ton başına 01.12.2016 tarihinde 1.050 TL; 02.01.2017 tarihinde 1.050 TL; 01.02.2017 tarihinde 1.050 TL/TON, 01.03.2017 tarihinde 1.050 TL’dir. Bu fiyatlar Türk çiftçisinin ağır biçimde mağdur edildiğini açıklıkla ortaya koymaktadır. O halde 29 Temmuz 2017 tarihinden itibaren geçerli olan kanunla çiftçiden alınması planlanan buğday fiyatları ton başına ne kadar olacaktır ve verilen fiyatlar en azından TÜİK’in yıllık enflasyon verileri esas alınarak Türk buğday üreticilerinin mağduriyetlerini telafi edecek midir?

 

»Buğdayda gümrük vergilerinin sıfırlanması neticesinde bu ürünlerin üreticilerinin yaşayabileceği olası mağduriyetler için bakanlığınızın almış olduğu eylem planları ne yöndedir?

 

»Sıfır gümrükle et ithalâtını serbest bıraktınız, bu durumda hayvan üreticilerinin yaşayabilecekleri mağduriyetlerin telafisine yönelik planlamalar yapılmış mıdır ve yapılmışsa ne yöndedir?

 

Ette fiyatlar ABD ve AB’yi katladı
Çıray, kırmızı etteki yüksek fiyatlar hakkında da örnekler verdi. ABD’de 1 kilo etin 5 dolar, Avrupa Birliği’nde ise 4 dolar civarında olduğu bilgisini veren Çıray, “Et ve Süt Kurumu rakamlarına göre; yağsız karkas etin tavan fiyatı da 23,2 TL. Kıymada tavan 32 TL, kuşbaşında ise 34 TL olarak belirlenmesine rağmen serbest piyasada ise kıyma ve etin kilosu 48-50 TL’yi bulmaktadır. Bu da Türkiye’de etin kilosunun ABD ve AB’nin yaklaşık 4 katına satılması demektir” dedi. Bir kilogram etin ortalama 5 dolardan satıldığı ABD’de kişisel yıllık ortalama gelirin 46 bin dolar olduğu, Türkiye’de ise 8 bin dolara kadar düştüğünü de ifade eden Çıray, “İthalatla birlikte et ürünlerinin fiyat endeksinin düşeceği anlaşılmaktadır. Bu durumda Türk halkı et ve et ürünlerini kaç paradan tüketecektir?” diye de sordu.


 
‘Tarım tamamen dışa bağımlı olacak’

Gümrük vergisiz hububat ve kırmızı et ithalatına izin verilmesine bir tepki de Türkiye Ziraatçılar Derneği'nden geldi. Konu hakkında yazılı açıklama yapan Genel Başkan Hüseyin Demirtaş, Türkiye'de et ve hububat fiyatlarının artışını dizginlemek için bu artışın nedenlerinin doğru saptanması gerektiğini söyledi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Demirtaş, "Bu durum değişmediği sürece sıfır gümrüklü ithalat, hastalığı yok etmek yerine ağrıları uyuşturmak gibi bir görev görecek ve ülkemiz tamamen dışa bağımlı hale gelecektir" dedi.

Yorumlar (0)