Bakan Nebati'den kredi faizleri açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı televizyon programında "Kredi faizlerinin Merkez Bankası faiz oranlarına yakınsayacağı şeklinde bir beklentimiz var" dedi.

EKONOMİ 23.08.2022, 12:05
Bakan Nebati'den kredi faizleri açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı televizyon programında soruları yanıtlıyor.

Nebati’nin konuşmasının satırbaşları şöyle:

Kiralardaki artışları yüksek enflasyon nedeniyle yüzde 25’le sınırlandırdık. Son dönemde izlediğiniz üzere gerek konut fiyatlarında gerekse kiralarda normalleşme gelmeye başladı.

Ücretlerde çok önemli adımlar attık. Yılbaşında yüzde  50 artış sağladık. Bunun on puanlık kısmını gelir ve damga vergisinden vazgeçerek sağladık. Ardından temmuz ayında da artışlar yaparak dar gelirli ve sabit gelirlilerin rahat nefes almasını sağlayacak adımlar attık.

İlgili bakanlıklarımızla dar gelirlilerimizin sıkıntı yaşadıkları alanlarda çok önemli iki projemiz var. Son çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Sayın cumhurbaşkanımız kabinede son rötuşlar yapıldığında açıklanacak.

Dünyanın en gelişmiş sağlık sistemine sahibiz. Ulaşımdan teknolojiye, bilime ve savunma sanayine kadar aklınıza gelen her alanda altyapı yatırımları gerçekleştirildi. Bugün sayın cumhurbaşkanımız başta olmak üzere dış işlerinde çok önemli sözleri ortaya koymuş olması 20 yıl içerisinde atılan adımların ne kadar etkin olduğunu gösteriyor.

Geçen yıl aralıktan itibaren adımların ve cuma günü aldığımız makroekonomik tedbirleri bir arada düşünerek yola çıkmalıyız. Enflasyon yüksek, doğru. Merkez Bankası faiz oranları ile ticari kredi faizleri arasındaki makas açılmış durumda.

Türkiye ekonomi modeli olarak sunduğumuz, üretim, ihracat, istihdam şeklinde özetlenecek modelimizin bir ayağının parasal yönlü atılmış adımdır. Cuma günü ise zorunlu karşılık yerine menkul kıymet bulundurma zorunluluğu getirildi.

DİBS faizinin düşüşü hedeflendi ve getiri eğrisinde normalleşme ve faizlerde gerileme hedeflendi. Dün itibariyle bunun yansımalarını gördük. Menkul kıymetlere olan ihtiyaçla hazinenin borçlanma oranı düşmüş oldu.

KREDİ FAİZLERİ

Kredilerin yüzde 23 altında kullandırılması teşvik ediliyor. Kredi faizlerinin Merkez Bankası faiz oranlarına yakınsayacağı şeklinde bir beklentimiz var.

Kredilere ulaşamıyoruz, kredilerdeki oranlar yüksektir şeklindeki serzenişlerin ortadan kaldırılmasını hedefliyoruz. Kredilerin faturalandırılarak amacına uygun kullandırılması şekilde bir yöntemdir.

Yorumlar (0)