İYİ Partili Hasan Subaşı:Antalya Lisesi'nin 125 yıllık Tarihi Yok Sayılamaz

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, kentin tarihi simgesi, kent belleği 125 yıllık Antalya Lisesi’nin Olgunlaşma Enstitüsü yapılması girişimini TBMM’ne taşıdı.

EĞİTİM 20.06.2022, 12:43 20.06.2022, 13:55
İYİ Partili Hasan Subaşı:Antalya Lisesi'nin 125 yıllık Tarihi Yok Sayılamaz

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Antalya Lisesi’ni meclise taşıdı, tahsis düşüncesine karşı çıktı.

125 Yıllık tarih bir kalemde silinemez”

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, kentin tarihi simgesi, kent belleği 125 yıllık Antalya Lisesi’nin Olgunlaşma Enstitüsü yapılması girişimini TBMM’ne taşıdı. Subaşı, “125 yıllık tarihi bir kalemde silip atmaya kimsenin hakkı olamaz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına konu ile ilgili bir soru önergesi veren Hasan Subaşı, 124 yıl önce eğitim vermeye başlayan Antalya Lisesi’nin tescilli tarihi ve binalarıyla birlikte kentimizin incisi konumunda olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

İdadi ve Sultani olarak bu köklü kurum, tarihi değeri kadar yetiştirdiği kişileri ve konumu itibariyle da herkesin belleğinde bir tarif noktasıdır. Bu değerleri barındıran binalar aynı zamanda kentlerin belleğini ve cazibesini oluşturur. Antalya Lisesi’nin bu tarihi binası ve ekleri, geçmişte pek çok resmi kurum tarafından makam odası, hizmet binası, misafirhane, Kent Müzesi ve hatta Dış İşleri Bakanlığı Antalya Temsilciliği gibi çeşitli şekillerde kullanılmak üzere talep edilmişti. Bu talepler, okulun tarihi yapısı ve değerlerine uymayacağı ve mezunların oluşturduğu STK'ların haklı tepkileri nedeniyle geri çevrilmişti.”

Bu kaçıncı deneme

Lise binasının bugünlerde yine Antalya Lisesi öğrencisi ve öğretmenlerinin kullanımının dışında tutulacak bir yapıya sokulmaya çalışıldığını dile getiren Hasan Subaşı; Antalya Valiliği tarafından 2019 yılında restore edilen tarihi bina, Olgunlaşma Enstitüsünün talebi ile Sanat Merkezi yapılmak üzere talep edilmektedir. Bakanlığınızca imzalanan protokol çerçevesinde Antalya Lisesi’nin tarihi binalarından birisinin Olgunlaşma Enstitüsü’ne tahsis edileceği, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğünden bu taleple ilgili görüş beklendiği haberleri basında yer almıştır” dedi.

Türkiye’nin örnek, tarihi okulu

Türkiye’nin örnek okullarından biri olan Antalya Lisesi’nin aktif olarak kullanmakta olduğu binanın Olgunlaşma Enstitüsü’ne tahsis edilmesi, mevcut eğitim-öğretimi aksatacak, öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerini olumsuz etkileyecektir” diye Hasan Subaşı, Bakanlığın ve karar vericinin Antalya kamuoyunun bu konudaki kararına saygılı olması gerektiğini de vurgulayarak, bakana şu soruları yöneltti:

1- Antalya Lisesi’nin tarihi binalarının başkaca kurumlara tahsisi ve devri konusunda Bakanlığınız nezdinde yapılmış protokol veya anlaşma var mıdır? Varsa hangi gerekçelerle bu protokol imzalanmıştır.

2- Tarihi Antalya Lisesi Binasının başkaca kurumlara tahsisi ve devri konusunda, Lisenin paydaşlarıyla, şehrin sivil toplum örgütleriyle ve yerel yönetimiyle bilgi paylaşımı yapılmış mıdır? Görüşleri alınmış mıdır?”

Yorumlar (0)