CHP'Lİ BAYDAR'DAN, EĞİTİMİN KALİTESİNİN ARTTIRILMASI İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Aydın Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın dün açıklamış olduğu, TEOG yerine getirilen yeni sisteme ilişkin tepkide bulundu.

EĞİTİM 06.11.2017, 11:18 06.11.2017, 11:18
CHP'Lİ BAYDAR'DAN, EĞİTİMİN KALİTESİNİN ARTTIRILMASI İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

 

CHP’li Baydar, getirilen Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi olarak adlandırılan sistemin, devletin sağlamakla yükümlü olduğu “eğitimde fırsat eşitliği”ne aykırı olduğunu dile getirdi.

Böyle bir sistemin “ben yaptım oldu” anlayışına sahip olduğunu belirten Baydar, getirilen sistemle;


- Aileler kamuoyunda iyi olarak belirtilen ya da sosyo- kültürel yapısı iyi olan okulların çevresine taşınmak için mücadeleye gireceklerini,


- Hükümetin birçok okulu dönüştürdüğü İmam Hatip liselerinin boş kontenjanlarını doldurmak amacında olduğunu, çevresinde alternatifi olmayan öğrencilerin imam hatip liselerine gitmek zorunda kalacaklarını,


- Her öğrencinin, sayısı yaklaşık 600 civarında olan fen ve sosyal bilimleri ile proje okullarına yerleşmek için girebilecekleri sınav, rekabeti arttıracağı için dershaneler ve etüt merkezleri daha da çok cazibe merkezleri haline geleceğini,


- Daha çok özel liselerin açılacağını,


- Kısacası, Bakanın açıkladığı bu sistemin, eğitimde fırsat eşitliğinin daha da çok önünü tıkayacağını belirtti.

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar’ın; geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eşit eğitim fırsatından yararlanabilmesi, her öğrencinin istediği bir eğitimi alması ve eğitim sistemimizde yapılması gerekenlerin enine boyuna incelenerek ülkemizdeki eğitim ve öğretim kalitesinin arttırılması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu Kurulması için TBMM Başkanlığı’na  verdiği araştırma önergesi şöyle:


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Eylül 2017 tarihinde katılmış olduğu bir televizyon programında; “Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG’un kaldırılması lazım….” sözlerini dile getirdi. Bu açıklamanın ardından 3 gün sonra kendisinin de bizler gibi TV’den öğrendiğini düşündüğümüz Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, gereğini yaparak TEOG sınavının kaldırıldığını açıkladı.
Kamuoyu TEOG yerine gelecek yeni sistemin ne olacağını merakla beklerken, AKP Genel Başkanı’nın “TEOG kaldırılmalı” çıkışından tam 51 gün sonra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yeni sistemi açıkladı.
Bakan Yılmaz’ın yaptığı açıklamaya göre;
- Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin %90-92’si Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi ile liselere yerleşecek.
- Her öğrenciye 5 tane okul seçme hakkı tanınacak. Aynı okula çok tercihin olması durumunda okul başarı puanına göre kayıt yapılacak.
- Öğrencilerin %8-10’u yapılacak olan merkezi sınavla Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ya da Proje okullarına yerleşebilecek. Sınava isteyen her öğrenci katılabilecek.
- Yapılacak olan sınav, sözel ve sayısal olmak üzere tek oturumda yapılacak. Sınavda 60 soru için 90 dakika süre verilecek. Sınavdaki sorular 6,7 ve 8. Sınıf müfredatındaki temel derslere göre hazırlanacak. Sınav merkezi ve Haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacak. Öğrenciler 5 okul tercihinde bulunabilecek.
- Özel liseler ile yabancı liseler kendi sınavlarını yapabileceklerdir.
Bakan yeni sistem ile ilgili açıklamasını yaparken, birçok veliden öğretmenden görüş aldıklarını belirtmiş, ancak hangi eğitim uzmanları ile oturulup, hangi sivil toplum örgütlerinden ya da eğitim sendikalarından görüş alınıp karar verildiği konusuna değinmemiştir.
Hükümetin getirdiği yeni sistem incelendiğinde;
- Aileler kamuoyunda iyi olarak belirtilen ya da sosyo- kültürel yapısı iyi olan okulların çevresine taşınmak için mücadeleye gireceklerdir.
- Bu sistemle, Hükümetin birçok okulu dönüştürdüğü İmam Hatip liselerinin boş kontenjanlarını doldurması amaçlandığı ortadadır. Çevresinde alternatifi olmayan öğrenciler imam hatip liselerine gitmek zorunda kalacaklardır.
- Her öğrencinin, sayısı yaklaşık 600 civarında olan fen ve sosyal bilimleri ile proje okullarına yerleşmek için girebilecekleri sınav, rekabeti arttıracağı için dershaneler ve etüt merkezleri daha çok cazibe merkezleri haline geleceklerdir.
- Sistem, sınavı kazanamayan ve imam hatip lisesine gitmek istemeyen öğrencileri daha çok özel okullara yönlendirecek ve daha çok özel liseler açılacaktır.
- Kısacası, Bakanın açıkladığı bu sistem, eğitimde fırsat eşitliğinin daha da çok önünü tıkayacaktır.
Devlet her çocuğa eşit eğitim fırsatını tanımak zorundadır. Bunun için de gerekli tüm alt yapı çalışmalarını tamamlamak zorundadır. Bunu sağlamanın yolu da tek bir kişinin şunu kaldıralım, bunu getirelim demesiyle olacak iş değildir. 
Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eşit eğitim fırsatından yararlanabilmesi, her öğrencinin istediği bir eğitimi alması ve eğitim sistemimizde yapılması gerekenlerin enine boyuna incelenerek ülkemizdeki eğitim ve öğretim kalitesinin arttırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.

Metin Lütfi Baydar
Aydın Milletvekil

Yorumlar (0)