CHP'li Karabıyık: LGS sonuçları bizlere eğitimdeki eşitsizliği bir kez daha göstermiştir!

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklamasıyla 2022 LGS sonuçlarını değerlendirdi.

EĞİTİM 01.07.2022, 09:47
CHP'li Karabıyık: LGS sonuçları bizlere eğitimdeki eşitsizliği bir kez daha göstermiştir!

LGS 2022 sonuçlarının öğrenciler arasında eğitme erişimde yaşanan eşitsizliğin göstergesi olduğuna dikkat çeken Lale Karabıyık’ın açıklaması şöyle:

2022 Merkezi sınavına otomatik olarak başvuran 1.236.308 öğrenciden 1.031.799’u sınava katılmıştır. Katılım oranı yüzde 83,46 olarak gerçekleşmiştir.

LGS sözel bölümde öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ve Yabancı Dil alt testlerinde toplam 50 soru, sayısal bölümde yer alan Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerinde toplam 40 soru sorulmaktadır. LGS 2022’de öğrencilerin doğru cevap ortalaması Türkçe’de 20 soruda 9,22, Matematik’te 20 soruda 4,74, Fen Bilimleri testinde ise 20 soruda 9,50 olarak gerçekleşmiştir.

Testlerde sıfır çekenlerin sayısı da bu noktada ayrıca dikkat çekmektedir.

Örneğin sadece matematik testinde 84.710 öğrenci, bir soruya bile doğru yanıt verememiştir. Diğer derslerde de bir soruya bile doğru yanıt veremeyen çok sayıda öğrenci vardır. Yine matematik testinde 143.523 öğrenci ise sadece bir soruya doğru yanıt verebilmiştir.

Öğrencilerin tüm derslerdeki başarılarının ortalamaları dikkate alındığında şayet, bu sınav bir karne olsaydı, öğrencilerimizin puan ortalaması 47,1, not ortalaması ise “2” olacaktı.

Sorulara doğru yanıt verme oranı 2021’e göre biraz artmış olsa da 2019’dan itibaren sürekli düştüğü net olarak görülmektedir. Bu da eğitim sisteminin her geçen gün öğrencinin başarısı üzerine nasıl olumsuz etki yaptığının göstergesidir.

Bu sonuçlar çocuklarımızın iyi eğitimli azınlık ve nitelikli eğitime ulaşamayan çoğunluk olarak ayrıştığını ortaya koymaktadır.

Temel sorun okullarımızdaki eğitimin niteliğidir. Tüm öğrencilerin sadece yüzde 14’ünün başarılı sayıldığı bir sistem sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.

LGS sonuçları bizlere eğitimdeki eşitsizliği bir kez daha göstermiştir!

Sınava giren öğrencilerin yüzde 64,07'si 300'ün altında puan almıştır, 400'ü geçen öğrenci oranı sadece yüzde 9,93’tür. İyi bir üniversitenin iyi bir bölümüne gitmek için yüzde 1-2’lik dilime girmek gerekmektedir. Bunu da liselerimizin çok azı karşılamaktadır.

20 yıldır eğitim sisteminde yapılan yanlışlar, çocukları öncelemeyen, sadece gençleri ideolojik olarak şekillendirmeyi amaç edinen yanlış hedefle geldiği noktada, fırsat eşitsizliğinin de ezici etkisiyle öğrencilerin sınavlara hazırlanmasındaki farklılıklar, yoksulluk ve yoksunluk, eğitim araçlarına yeterli düzeyde erişememek, kalabalık sınıflar, müfredat hataları, yüzbinlerce ataması yapılmayan öğretmen beklerken boş geçen dersler ve okullardaki öğretmen yetersizlikleri ve sayabileceğimiz çok daha fazla neden ile öğrencilerimiz daha başarılı olabilecekken bu fırsatı onlara sunamamak aslında bir ekonomik yetersizlik değil siyasi bir tercihtir.

Eğitime ayıracağımız kaynakları yönlendirirken, bütçeyi yaparken ve planlarken eğitimin maliyetinden önce eğitime yeterli kaynak ayırmamanın maliyetini de çocuklar, gençler ve ülke kalkınması açısından da doğru hesaplamak gerekir.

Unutmayalım ki, eğitmemenin maliyeti, eğitimin maliyetinden daima yüksektir!

Yorumlar (0)