ATATÜRKÇÜLÜĞÜ ÇIKARTIP, DERS KİTABINDAKİ BEBEĞE TÜRBAN TAKTILAR

İmam Hatip Liseleri için hazırlanan İslam Ahlakı kitabının adab-ı muaşeret (görgü kuralları) adlı bölümünde anne, küçük kızı ve yeni doğmuş bir bebeğin türbanlı görseli kullanıldı…

EĞİTİM 09.09.2017, 08:24 09.09.2017, 08:24
ATATÜRKÇÜLÜĞÜ ÇIKARTIP, DERS KİTABINDAKİ BEBEĞE TÜRBAN TAKTILAR

Ders kitaplarında Mustafa Kemal Atatürk'e ilişkin konuların azaltılıp din konusunun artırıldığı müfredata ilişkin tartışmalar devam ediyor. Liselerde bu yılki eğitim-öğretim döneminde, İslam Ahlakı kitabındaki adab-ı muaşeret bölümünde anne ve babanın temel görevlerine yer verildi.

KİTAPTAKİ SÖZLER

İslam Ahlakı kitabında, “Evin hanımı kocasına karşı saygılı, hoşgörülü davranmalı. Ailesinin şeref ve itibarına leke getirecek davranışlardan kaçınmalı” sözlerine yer verildi. Türbanlı küçük çocuğun ve anne kucağındaki bebeğin de başının kapalı olduğu görsele yer verilen kitap, öğretmen ve velilerin dikkatini çekti. Kitapta din seçiminin aileye bağlı olduğu belirtildi. “Her doğan, islam fıtratı üzerine doğar. Sonra anne-babası onu Hristiyan, Yahudi veya Mecusi yapar” hadisi hatırlatıldı. Yazının göreselinde ise türbanlı bir bebek kullanılmış. İffeti korumanın yolunun evlilikten geçtiğinin de altı çizen kitapta şu ifadelere yer verildi:
Bekar olup da evlenme imkânı bulamayanların yeterli imkâna kavuşuncaya kadar iffetlerini korumaları Kur'an-ı Kerim'de şöyle emredilmektedir: “Evlenmeye güçleri yetmeyenler de, Allah kendilerini lütfuyla zengin edinceye kadar iffetlerini korusunlar…” Aile Ahlakı başlıklı bölümde ise eş seçimi konusuna yer verilmiş. Eş konusunda müminlerin büyük özen göstermesi gerektiği belirtilerek, “Eşinizi dindar seçin” denildi. Hz. Muhammed'in “Kadın dört özelliğinden dolayı seçilir:

Lise kitabında kundaktaki bebeğe bile türban takıldı

AİLE MUTLULUĞU

Malı, soyu-sopu, güzelliği ve dindarlığı. Evlilikten hayır görmen için dindar eş seç!” hadisine yer verilen bölümde, “Erkek, eşine kaba davranmamalı. Şiddet ve kavgaya başvurmamalıdır.” Evin hanımı ise, kocasına saygıda kusur etmememeli kibar davranmalı; ailesinin şeref ve itibarına leke getirecek davranışta bulunmamalıdır. İffet ve namusunu korumalıdır. Aşırı harcamadan kaçınmalı, çocuklarının eğitimine önem vermek gibi görevleri yerine getirmek suretiyle aile mutluluğuna katkıda bulunmalıdır” denildi.

Yorumlar (0)