Türkiye ile Rusya arasında ateşkes krizi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un, Libya'da Hafter’in ateşkesi imzalamaya hazır olduğunu ancak Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin bunu istemediğini ve askeri çözüme güvendiğini belirtmesi üzerine, “Hafter tarafı bugüne kadar ne zaman bir barış çağrısı yapsa ya da ateşkes çağrısı yapsa, bu hep bir sonraki saldırının hazırlık dönemi olarak ortaya çıktı” dedi.

DÜNYA 08.07.2020, 19:20
Türkiye ile Rusya arasında ateşkes krizi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kongo, Mısır, Güney Afrika Dışişleri Bakanlarıyla video konferans yoluyla gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada “Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu (LNA) şimdi savaşın derhal durdurulmasıyla ilgili bir belge imzalamaya hazır ancak Ulusal Mutabakat Hükümeti askeri bir çözüme güvenerek bunu yapmak istemiyor” dedi.

KRT TV'den alınan habere göre Libya'da çatışmaların durdurulması gerektiğini ve Türkiye’nin de Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni barış imzalamaya ikna etmesini umduğunu belirten Lavrov, şöyle konuştu:

‘ASKERİ ÇÖZÜME GÜVENEREK…’

“Bir noktada ana kahramanları olan Sayın Hafter, Fayiz es-Serrac, Akile Salih İsa’yı bu yıl Ocak ayında Berlin Konferansı'ndan önce Moskova'ya davet ettiğimizde Libya Ulusal Ordusu tercih edilen pozisyonları olduğunu düşündü ve Serrac için kabul edilebilir olan ilgili belgeyi imzalamaya hazır değildi. Şimdi değerlendirmelerimize göre Libya Ulusal Ordusu savaşın derhal durdurulmasıyla ilgili böyle bir belgeyi imzalamaya hazır, ancak Trablus hükümeti yine askeri bir çözüme güvenerek bunu tekrar yapmak istemiyor.”

KALIN: ATEŞKESİN BELLİ ŞARTLARI VAR

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. AA’ya konuşan Kalın, “Trablus hükümeti prensipte bu ateşkes çağrısına karşı değil fakat ateşkesin sürdürülebilir olması için belli şartları var” dedi. Kalın şunları kaydetti:

“BM ilkeleri çerçevesinde ve Berlin Konferansı'nda belirlenen ilkeler ışığında bir siyasi sürecin ilerletilmesi için Libya hükümetine desteğimiz devam edecek. Burada bir ateşkes çağrısı yapıldı bildiğiniz gibi, Trablus hükümeti prensipte bu ateşkes çağrısına karşı değil fakat ateşkesin sürdürülebilir olması için belli şartları var. Bunlardan biri de herkesin 2015 yılında imzalanan Sahirat Anlaşması'ndaki pozisyonlarına geri çekilmesi. Buna göre de Hafter güçlerinin Sirte ve Cufra'dan çekilmesi gerekiyor. Burayı Hafter tarafının kendi askeri saldırıları için bir üs olarak kullanmasına elbette müsaade etmek istemiyorlar. Çünkü geçmişte bu tür ihanetlerle çok karşı karşıya kaldılar ve Hafter tarafı bugüne kadar ne zaman bir barış çağrısı yapsa ya da ateşkes çağrısı yapsa, bu hep bir sonraki saldırının hazırlık dönemi olarak ortaya çıktı. Dolayısıyla haklı olarak Serrac tarafında bir güvensizlik var.”

Yorumlar (0)