Trump: 'Sosyal medya platformlarını kapatacağız'

Sosyal medya sitesi Twitter, ABD Başkanı Donald Trump’a ait resmi hesap tarafından yapılan bir dizi paylaşımı bir uyarı işareti ile etiketledi ve tweetlerin altına konuyla ilgili daha fazla bilgi sunan bir bağlantı ekledi.

DÜNYA 27.05.2020, 15:09
Trump: 'Sosyal medya platformlarını kapatacağız'

ABD Başkanlığı koltuğuna oturmasından bu yana Twitter’daki paylaşımlarıyla pek çok kez tartışma yaratan Donald Trump’ın Kaliforniya eyaletinin seçim planlamasına ilişkin bir dizi tweetine, şirketin 11 Mayıs günü açıkladığı yeni politikaları çerçevesinde uyarı etiketi konuldu. 

Karar seçimlere müdahale etmeye çabalarını engellemeye yönelik yeni politikanın sonucu

Şirket tarafından yapılan açıklamada Trump’ın paylaşımlarının, Twitter’ın kullanıcıların ‘‘seçimlere ya da diğer yurttaşlık süreçlerine yönelik müdahale ve manipülasyonda bulunmalarını’’ yasaklayan ‘‘yurttaşlık dürüstlük politikasını’’ ihlal ettikleri için etiketlendikleri belirtildi. 

Trump’ın şirket tarafından etiketlenen tweetleri, Kalforniya eyaletinin koronavirüs pandemisi nedeniyle Kasım ayında gerçekleşecek ABD Başkanlık seçimlerinde posta yoluyla oy kullanılmasını genişletme planlarıyla ilgili çok sayıda yanlış ifade içeriyordu. Trump tweetlerinde posta yoluyla gönderilecek oy pusulalarına hile karıştırılacağı, posta kutularının soyulacağı, sahte pusulalar basılıp imzalanacağı, Kaliforniya valisinin eyalette yaşayan herkese oy pusulaları gönderdiği, parayla tutulmuş kişilerin hayatlarında oy kullanmayı hiç düşünmemiş insanlara nasıl ve kime oy vereceklerini söyleyecekleri gibi iddialarda bulunmuştu.

Twitter’ın aldığı karar sonrasında, ABD Başkanı’nın söz konusu paylaşımlarının altına, açık mavi renkte bir ‘‘Posta yoluyla gönderilecek pusulalar hakkında gerçeklere ulaşın’’ mesajı konuldu. Uyarı mesajı, tıklanması halinde kullanıcıları, Twitter tarafından hazırlanmış, Trump’ın iddialarının ‘‘dayanaktan yoksun’’ ve yanlış olarak nitelendirildiği bir sayfaya yönlendiriyor. Sayfada ayrıca, Trump’ın ifadelerinin neden yanlış olduğunu açıklayan bir dizi gazetecinin ve yayının tweetleri de yer alıyor. 

Trump’tan sert yanıt

Trump ise şirketin kararının ardından yeni bir tweet atarak, Twitter’ın 2020 Başkanlık Seçimleri’ne müdahale etmeye çalıştığını ileri sürdü. Trump ayrıca, ‘‘sahte Haber kanalı CNN’’ ile ‘‘Amazon Washington Post’un’’ haberlerine dayanarak, posta yoluyla oy kullanımının seçim hilelerine yol açacağına ilişkin ifadelerine yanlış diyen Twitter’ın konuşma özgürlüğünü engellediğini ve kendisinin Başkan olarak buna izin vermeyeceğini söyledi. ''Cumhuriyetçiler sosyal Medya Platformlarının muhafazakâr sesleri bütünüyle susturmak istediklerini hissediyor. Bunun olmasına izin vermeden önce güçlü bir düzenleme yapacağız ya da bunları kapatacağız'' diyen Trump, aynı şeyi 2016 seçimlerinde de denediklerini ve başarısız olduklarını, şimdiyse daha sofistike bir girişimle karşı karşıya kaldıklarını ileri sürdü. 

Trump’ın kampanya sorumlusu Brad Parscale ise, Twitter’ın kararını, Silikon Vadisi’nin Başkan Trump’ın mesajını seçmenlere ulaştırmasını engellemeye yönelik bir çabası olarak niteledi.

Posta yoluyla oy kullanma tartışması 

Trump’ın iddialarının aksine Kaliforniya eyaletinin eyalette yaşayan herkese değil, sadece seçmen kaydı bu eyalette olanlara oy pusulası gönderdiği belirtildi. Eyalet yönetiminden yapılan açıklamada, sadece eyaletteki aktif seçmenlere oy pusulası gönderileceği kaydedildi.

Başkan seçildiği 2016 seçimlerinde kendisi de Florida eyaletinde posta yoluyla oy kullanan Trump, koronavirüs pandemisi nedeniyle posta yoluyla oy kullanma uygulamasını genişletmeye çalışan eyaletlere savaş açmış durumda. Posta yoluyla oy kullanımının seçimlere hile karıştırılmasının önünü açacağını ileri süren Trump'ın, eyaletleri seçim fonlarını kesmekle tehdit etmek ve kamuoyuna yanlış bilgi yaymak da dahil olmak üzere pek çok yönteme başvurduğu belirtiliyor. Özellikle Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında gidip gelen tartışmalı eyaletlerde, seçimlere katılımda yaşanacak bir artışın kendi aleyhine olacağını düşünen Trump’ın posta yoluyla oy kullanma uygulamasının yaygınlaşmasını önlemek için hırçın bir politika izlediği görülüyor.

Yorumlar (0)