Suudi Arabistan ticarette kullanabileceği dolara alternatif para birimi arıyor!

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el Cedan, ABD doları dışındaki diğer para birimleriyle de ticaret yapabilmek amacıyla görüşmelere açık olduklarını açıkladı.

DÜNYA 18.01.2023, 14:29
Suudi Arabistan ticarette kullanabileceği dolara alternatif para birimi arıyor!

Bloomberg TV'ye konuşan Bakan el Cedan, "ABD doları, euro veya Suudi Arabistan riyali olsun, ticaret anlaşmalarımızı hangi para birimiyle yapacağımızı tartışmamız bir sorun teşkil etmiyor" ifadelerini kullandı.
Davos'ta yapılan röportajda Suudi Bakan, "Dünya çapında ticareti geliştirmeye yardımcı olacak herhangi bir görüşmeyi dışladığımızı düşünmüyorum" dedi.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda olan Suudi Arabistan onyıllardır ABD doları karşısında kur sabitlemesi uyguladıktan sonra, şimdi Çin de dahil olmak üzere önemli ticaret ortaklarıyla ilişkilerini güçlendirmenin yollarını arıyor.
Suudi Arabistan, 1970'lerde kurulan ve ham ihracatın ABD'li para birimi cinsinden fiyatlandırılmasına dayanan petro-dolar sisteminin temel yapı taşları arasında görülüyor..
Geçtiğimiz yıl Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Riyad'a yaptığı ziyaret kapsamında iki ülke, enerji politikası ve keşfi konusunda işbirliğini geliştirmekte anlaşmıştı. Şi ziyaret sırasında Çin'in Ortadoğu'dan daha fazla petrol satın alma konusunda çaba sarf edeceğini ancak bu ticareti yuan para birimi üzerinden yapmak istediklerini vurgulamıştı.
Suudi Bakan, "Çin ile oldukça stratejik bir ilişkiye sahibiz ve bu ilişkinin benzerlerini ABD'nin de dahil olduğu diğer ülkelerle de sürdürüyoruz. Avrupa ve bizimle birlikte çalışmak isteyen ve çalışabilecek diğer ülkelerle de bu ilişkiyi oluşturmak istiyoruz" diye devam etti.

Yorumlar (0)